Карактеристике Сидлис сорти грожђа америчке селекције

Насељеници који су дошли у Сјеверну Америку у 16. и 17. стољећу пронашли су дивљу пењалицу сличну винској лози која је позната у Европи.Селекцијом и укрштањем са познатим европским сортама узгајане су америчке сорте грожђа.Најпопуларније су сидлис или сеедлесс (познат као кисхмисх).Врло су плодне, отпорне на болести, мраз, штеточине.

Цримсон Сидлис

Цримсон Сеедлесс, разноликост америчког узгоја, развијена за пољопривредна истраживањастаница у Калифорнији, може се звати и Црвени гримиз.

Грм је висок и јак.Грожђе је средње величине, компактно, гроздови тежине 170 - 400 г или више.Препоручује се прелепа хрпа са равномерно распоређеним бобицама.Кластери у хладу могу имати неједнаку боју.

Облик елипсоидних јагода Цримсон Сеедис.Боја је тамно - црвена са обилним воском.Кожа је густа јестива.Цримсон је плодна сорта, и са ниским калупом и високим.

Сорта Цримсон Сидлис

Грожђе које се узгаја на отвореном пољу, због снажног раста, захтева велике конструкције решетке.Принос грма је висок.У повољним годинама, са лозом се може сакупити4-8 кг грожђа (површине 2-2,5 м2). Воће са резервним пупољцима. Користи се као воћни десерт, погодан за прераду, сазрева почетком септембра. Грм је отпоран на мраз. Јесенско лишће постаје љубичасто.

Руби Сидлис

Тамно грожђе без сјемена произведено крижањем цара и султанина су мушкатни орашчић. Бред у САД, Калифорнија. Сорта није отпорна на мраз, није погодна за зонирање у отвореном тлу северних географских ширина.

Јагода са пријатним воском, слатка, сочна, лако се одваја од коже. Кластери Руби Сидлис коничног облика, велики (500-700 г) средње густине. Јагоде су велике (20 к 28 мм), заокружене хармоничним укусом. Може се оштетити усама. У неповољним годинама, слабо опрашивање. Грмови снажни, високоприносни. Руби сидлис није отпоран на гљивичне болести, захтева 3-4 спреја.

Руби Сидлис има врло велике кластере

Сорта грожђа Руби Сидлис мења боју лишћа у јесен. Они постају изузетно декоративни. За повећање плодова користе се природни промотори раста на бази калијумових и натријумових соли са додатком седам најважнијих елемената у траговима:

  • гвожђе;
  • бакар;
  • цинк;
  • манган;
  • молибден;
  • кобалт;
  • бор у облику келата (растворљив у води).

Гиббереллин се такодје користи. Доза од 20-40 мг /л може повећати тежину бобица до 50%.

Гумме се лако апсорбују од стране винове лозе, мобилишу имуни систем,стимулише развој моћних корена и ваздушних делова.

Сидлис пламен

Америчка рана сорта без семена са средњим плодовима.Јагоде Пламена Сидлис сферна, ружичаста, врло слатка, мала.Укуси су високи.Кластери су мали елипсоидни или конусни.Принос грожђа Просјек пламена.

Пламена Сидлис се одликује својим изузетним укусом и аромом

Месо је сочно, слатко, укусно, ароматизовано са јагодом-малином, хрскаво.Отпорност пламењаче пламене Сидлис је просечна (потребна је основна заштита), довољно је отпорна на друге болести.Фрост пламен је низак.Приликом обраде гиберелина, тежина бобица је 6,5 - 7 г.

Иагода Фламе Сидлис в разделе

Релаинес пинк сидлис

Реелаинс Грапес Пинк ис вери соици

једна од најпознатијих сорти без семенки.Лоза отпорна на мраз веома снажно расте.Рилаинс ружичасте бобице биле су сферичне, средње величине, тамноцрвене боје, скупљене у компактне гроздове.Лепа са укусним укусом коре и јагоде.Рилаинес розе грожђе дозријева средином септембра.

Једна од најбољих сорти за узгој у сјеверним географским ширинама.

Винова лоза Релаинес розе толерише ниско и високо формирање.Сорта је отпорна на гљивичне болести.Роиалс Пинк Сатлеи садржи витамин А, који је користан за очи и витамине Б који ублажавају стрес.Садржи и гвожђе и јод који регулишу хормонештитна жлезда.

Сомерсет Сидлис

Грожђе Сомерсет је погодно за зонирање у северним географским ширинама.

Сомерсет Сидлис

побољшана отпорност на мраз, издржава температуре до минус 34 степени.Кластери (120-150 г), цилиндрични - конични, лабави.Сомерсет Сидлис просечан принос.Избоји Сомерсет Сидлис добро сазревају, бобица је светло ружичаста са деликатним укусом јагоде.Отпоран је на гљивичне болести, али захтева 3-4 спреја.

У топлијим крајевима, Сомерсет се узгаја без покривања за зиму, у просторним облицима (перголе, решетке, алеје, високи зидови).

Еинсет Сидлис

Најбоље одговара за узгој у средњој стази.Аинсет Сидлис толерише разне врсте летвица - високе и ниске.Цватови се формирају у доњим пупољцима на лози.Аинсет сидлис улази у фазу плодоношења релативно касно, у четврту - пету годину .. Еинсет сидлис

током хладног и кишног времена током цветања.

Кластери Аинссет Сидлис су средњи (120-250 г), лабави, конусни.Вагање бобичастог воћа (2, 2 - 2,3 г), без семена, црвено - љубичасте боје са воскастим премазом.Месо Аинсет Сеедис са хармоничним укусом јагоде.