Карактеристике шљива сорте Фирефли Плум

У 2000-им годинама, нове зимски издржљиве врсте жутих шљива добиле су изузетну популарност.Ове нове и побољшане сорте укључују шљиву жуту Фирефли.

Карактеристике сорте

Генетика и истраживачи Института за генетику и селекцију воћних биљака радили су на добијању врста Фирефли.Претече су биле сорте Евроазија 21 и Волга лепота.Они су познати вртлари због своје високе плодности и зимске отпорности.Кријесница се још увијек тестира у знанствено-истраживачким институтима, али се већ успјешно узгаја у различитим регијама Русије.

Опис на стабло

Сорта се карактеризира с просечна стапка на раст.Одрасло дрво досеже висину од 5 м.Круна средњег развоја, пространа.Гране су равне.Кора је светло смеђе боје са сивим мрљама.Листови су тамнозелени, издужени са избоченим рубовима.

Рано време цветања.Цветови су средње величине и чисте су бијеле боје.Латице брзо падају на цветове, што донекле компликује опрашивање.Сорта не припада самоплодној групи, па су за високе приносе потребни опрашивачи.Петељка се развија до средње величине, обојена бојом плода.Почетак фруктификације - крај јула.

Опис фетуса

Плодгодишње, у изобиљу.Према опису, плодови имају следеће карактеристике:

  1. Код пуне зрелости, кожа је скоро провидна.
  2. Велики - 40 г, глатка, широка округла форма.
  3. Месо је сочно, има слатко-киселог укуса.

Зато је сорта Фирефли похваљена као сорта десерта (4.3 поена).Сок од ових шљива постаје транспарентан.Камен се лако одваја, што омогућава да се воће користи за прераду.Лакше на рукавици.Може да пренесе превоз.

Нега

Приликом садње обратите пажњу на локацију дрвета на локацији. Шљива је култура јужног порекла и то се огледа у пољопривредној технологији.Она преферира:

  • иловаста тла, пјешчане иловаче;
  • не толерира висок ниво подземних вода;
  • сунчано мјесто, не доноси плод у сјени;
  • висок садржај калијума у ​​земљишту.

Садња

Садјене воћке треба засадити у рано пролеће или јесен пре почетка сталног хладног пуцања у средњој стази до средине октобра.Да би се продубила садница, потребна је рупа дубине 60 цм за 60 цм и дубина од 50 цм.

Компост и песак се уносе у тло пре тога.Додатно ђубриво не би требало бити.Први дресинг се производи само 3 године.Садница се ставља у рупу и прекрива земљом, нежно тресући земљу од корена да би се елиминисали ваздушни јастуци.Оковратник корена остаје недрениран.

Заливање

После садње младицезахтева просечно 2-3 канте воде. Током цветања, дрво не толерише недостатак влаге. Суша у овом периоду може довести до губитка усјева. Стога, током цветања и раног развоја плодова са дефицитом влаге у земљи, потребно је једном недељно сипати 4-5 канте воде. Остатак времена, сорта је релативно безболно поднела сушну климу.

Храњење

У трећој години, дрво ће садити цветне пупољке за следећу жетву, тако да у пролеће почињу да хране биљку. Пре почетка протока сока, примењују се азотна ђубрива, ау јесен гнојива која садрже калијум и фосфор.

Обрезивање

За време резидбе треба уклонити до једне трећине укупне круне. У супротном, круна се згусне, а шљива престаје да даје плодове.

Врсте Фирефли-а захтијевају обликовање резидбе у доби од 1–4 године и годишњу санитарну заштиту након 4 године. Боље је производити га у рано пролеће са завршетком јаких мраза, пре него што пупољци набрекну.

Штеточине и болести

Сорта Фирефли је високо отпорна на болести коштаног воћа. Висока отпорност на клеаспориозу, монилиозу, рђу чини сорту пожељном за индустријско вртларство. Здрава, добро чувана биљка практично није изложена гљивичним болестима.

Сорту Фирефли често нападају лисне уши. За превенцију репродукције овог штетника настаје превентивни третман инсектицидима, борба са вртним мравима. Може да захтева додатни третман хемикалијама само у посебним случајевима.

Закључак

Непотпуно самоплодна стабла шљива Фирефли као што је описано у опису сорте.Он ће цијенити обиље воћа када се налази у непосредној близини сорте опрашивача.Добро доказана у овој улози шљива Етуде и Егг.Треба их поставити на удаљености од 3 м. Принос се повећава и правилном орезивањем, довољном облогом и повољним временским условима.