Карактеристике садње трешања у пролеће и јесен

Такво воћно дрво као слатка трешња многи су волели због дивног укуса бобица. То је каприциозна биљка, али ако знате када треба посадити трешњу - у пролеће или јесен - и како се бринути о њој, можете повећати принос неколико пута.

Опште карактеристике вишње трешње

Трешња расте до 20-30 м висине. Има бујно зелено лишће које се појављује на крају периода цветања. Агрономи су развили и патуљасту културу: биљке до 3-5 м, захваљујући којима је жетва постала погоднија.

Боја плодова зависи од сорте: могу бити жуте, црвене и ружичасте. Многе врсте трешања су самодопадне, стога је важно оплодити 2-3 друге сорте (нпр. Ипут).

Живот трешње је око 100 година, али обично се биљка оставља 15-20 година. Од једног стабла може се сакупити од 25 до 35 кг бобица.

На свету постоји 4 хиљаде врста трешања, од којих су 46 створили руски агрономи.

Најпогоднија подручја за трешње

\ т

Многи сматрају да је пожељно узгајати трешње у јужним регионима и регијама. Осјетљива је на ниске температуре и може умријети при најмањем мразу. Али захваљујући агрономимасорте погодне за узгој у подручјима са хладном климом.

Важно је правилно засадити трешњу. У јужним регионима је боље то радити у јесен, јер је садња у прољеће препуна смрти садница због високих температура које почињу у марту. У овом периоду појављују се штеточине. Али од септембра до новембра, биљка има способност да потпуно сазри. Зато што на југу нема јаких мраза, сад боље садите.

У централним регионима Русије, Сибира и Далеког истока, садња се обавља у пролеће, тако да дрво може да ојача током лета. У овом тренутку, вртлар има могућност да редовно прати формирање и развој биљке, тако да је у случају непредвиђених околности могуће брзо подузети мјере: у току суше или обратно вишак влаге, као и појава инсеката и болести.

Садња у пролеће

Да би се добила добра жетва, важно је користити смјернице за правилну припрему и садњу тла, као и редовну његу стабла трешње.

Ако сте одабрали зимски издржљиву сорту трешања, боље је сачекати да температура порасте изнад 0 ° Ц. За младу садницу треба унапред припремити ново место. Боље да то урадимо на јесен.

Приближна дубина рупе је 70 цм, ширина је 1 м. Органска ђубрива се обавезно наносе на земљу и користи се дренирано земљиште. Садња трешања је боља пре него што пупољци почну да бујају.

Садња на јесен

Важно је знати да је у јесен немогуће засадити биљку на сјеверурегиона земље, јер свако младо дрво неће моћи да издржи зиму.Ако одлучите да то урадите на јесен, морате да следите неке смернице за баштована:

 • испуштање бунара;
 • припрему јаме под углом од 45 °;
 • пажљиво распоредите корене биљке;
 • ​​
 • Осигурајте да је круна окренута према југу.

Садња трешања у јесен се врши 2 недеље пре почетка мраза: од 20. септембра до 20. октобра.

Трансплантација биљака

Стручњаци савјетују против пресађивања стабала трешње.Дрво не толерише ову процедуру, јер су током ње оштећени корени и гране.

 1. Ако је трансплантација неопходна, то треба учинити најраније 2 године након искрцаја.Пролеће је право време.
 2. Потребно је исправно пресађивати постројење, слиједећи сљедеће препоруке корак по корак.
 3. У јесен, ископајте 2-годишњу младицу са парцеле са земљаним квржицама.Урадите ово веома пажљиво како не бисте оштетили коренски систем.Да бисте постигли најбољи ефекат, биљку капајте водоравно на тло.
 4. Изаберите ново ново мјесто тако да у зимском периоду на овом подручју има пуно снијега.
 5. Припремите бунар за пресађивање у јесен.За то додајте хумус са тресетом у односу 1: 1, као и 150 г минералних облога.
 6. Након тога уклоните нездраве и оштећене изданке и поспите га пепелом.
 7. Прерадите биљку пажљиво, исправљајући корење.Ако оставите мало простора, морате сипати више тресета и хумуса.Врат би требало да завирислети на 8 цм.
 8. Пажљиво набијати и сипати специјално припремљени водени раствор хетероаоксина (6 канте).
 9. Сечите гране за 1/5 - ово је обавезан процес за пресађивање.
 10. Везати биљку на клин да га заштити од јаких ветрова.

Правила заштите

Потребно је познавати основне тајне бриге о трешњама:

 • стабло је замотано у врећу да га заштити од мраза и опекотина од сунца;
 • пестициди се употребљавају да би се одвратили глодавци;
 • заливање се врши једном месечно, а током суше - сваке недеље;
 • Додаци азоту ће помоћи да дрво брже расте; густа мрежа ће штитити трешњу од птица.