Карактеристике садње шљиве Кабардинка шљива

Приликом одабира сјемена шљива за садњу, вртлар се суочава са разним тешкоћама, јер неће свака сорта расти у одређеном региону земље. Изузетак је кабардинска шљива која је погодна за сва подручја. Отпоран је на мраз и даје стабилан висок принос сваке године.

Кабардинканска шљива је погодна за узгој у већини подручја

Главне карактеристике културе

Да би се уклонила шљива Кабарда, коришћена је сорта шљиве Анна Схпет, која је била непланирана за опрашивање шљиве вишње. Ова култура је 1956. године уврштена у Државни регистар земље. Захваљујући раду узгајивача, овај усјев се узгаја на свим подручјима, али га карактерише највећи принос у централним регионима земље.

Разноврсност шљиве Кабардинка брзо сазрева. Период вегетације је 100-110 дана. Јајници се почињу појављивати 2 године након садње. Ако узмемо у обзир да цветање почиње почетком априла, онда се зрела жетва убире крајем јуна. Продуктивност је висока: са дрвета сакупите до 13 канте бобица.

Опис указује на то да је шљива сорте Кабардинка отпорна и на мраз и на топлоту, тако да може раститемпературни опсег од -30 ° Ц до +37 ° Ц. Ова култура је самоплодна и стога не треба друге опрашиваче.

Карактеристике стабла

Из описа следи да Кабарда рана шљива има високи труп.У просеку, биљка додаје висину од 30-40 цм годишње.До краја развоја грмље досеже 7 м. Круна је овалног, дебелог облика.Бочни избојци издужени, шиљасти.Њихова дужина је око 37 цм, бубрези су боје бургундца и коничног облика.Кора је сива, способна за љуштење.

Ова рана култура је развила цватове и састоји се од 5 крем цвијећа.Дужина сваког листа је до 10 цм, а ширина 4 цм, а структура лишћа је тупа, густа.Површина има обилан слој воска.Главна боја листа је тамнозелена са беж тачкама.

Карактеристике воћа

Главне карактеристике плода сорте шљиве Кабардинка укључују:

  • плодови достижу тежину од 50 г и пречник од 30 мм;
  • кожа је густа, штити плод од пуцања;
  • тамно љубичаста кожа;
  • месо је богате жуте боје, слабо одвојено од ситног камења.

Укус ове сорте шљиве је висок.Постоји слаткоћа са мало киселине.Производи ове сорте користе се иу свјежем облику (за десерте или свјежу), иу конзервама.

Садење и култивација

За избор квалитетног садног материјала потребно је контактирати специјализоване расаднике.Тамо се све биљке држе у правим условима.Оптимална висина младице је 90 цм, а ако је виша, снага неће досећи највишу тачку.Ако је висина биљке нижа, неће имати времена да се развије за 2 године.

Садни материјал мора бити старији од 2 године, јер су такви узорци отпорнији на болести.Вакцинација се врши резницама или изданцима.Преко целе површине саднице (од врха до корена) не сме бити знакова претходних болести или механичких оштећења.

Добро осветљен, повишен део врта сматра се најбољим местом за садњу.То је због чињенице да ће сунце убрзати процес зрења бобица, а брдо ће штитити корење од прекомерне влаге када буде изложено оближњим подземним водама.Тло треба бити хранљиво, влажно, слабо алкално (до 5%).Најбоља опција је глинена земља.

Припрасане на местото за изтоварване се създаване в октомври.Након ископавања земљишта, по квадратном метру се напаја 10 кг хумуса.Након тога, наставља се са израдом рупе за садњу по шеми 80 × 70 цм, а на дну се поставља дренажа са камења, која је покривена са 30 цм горњег слоја земље.

Средином марта, када се земља загреје, они прелазе на сам процес слетања.У рупи одредите младице, а ризом посути земљом.Не би требало да буде празнина.Врат, који се формира на корену, препоручује се да остане изнад земље, како би омогућио измену ваздуха.Приликом садње, приањају се на схему 4 × 4 м тако да круна не ствара сјене за сусједни грм.Ако живите у ветровитом крају, онда морате да се прикопат у близини подлоге, на коју је везан садни материјал.

Диаметър на јама за сађење шљива

Захтеви за негу

Брига за овај рани одвод је једноставан. Захтева редовно висококвалитетно залијевање. Прво наводњавање се врши почетком априла, користећи 30 литара воде по грму. Следећи пут биљка треба залијевање крајем априла и средином јула. Количина воде треба да буде таква да се земљиште влажи 30 цм дубоко. Након заливања, уклоните насталу кору на земљишту око дрвета и искоријените све корове.

Резидба је важна, јер је дрво снажно. У пролеће, бочни избојци и главно стабљике треба да се пресеку за 20-30 цм.Густу круну у овом тренутку је потребно изравнати тако да плодови равномерно сазревају. Обрезивање у октобру је да се уклоне суве гране, које за себе узимају много хране, а биљка почиње да умире с временом. Да би се осигурала максимална заштита од бактерија и вируса, сипајте отворена мјеста са вртом.

Храњење се врши 3 пута за цео процес вегетације.

  1. Почетком априла сваки грм је заливен са 30 литара раствора хумуса (300 г на 10 литара воде). Ово ће обезбедити равномерно формирање јајника.
  2. У јуну, поново је залијено дрво са 20 литара раствора хумуса (400 г на 20 литара воде) како би се осигурало правовремено сазревање плода и открио укус плодова.
  3. На крају септембра, 30 литара суперфосфатног раствора (40 г на 8 л воде) се сипа. Ова процедура ће пружити додатну заштиту од мраза.

Болести и паразити

Од главних болести које погађају кабардску шљиву, ослобађају се рђа, млечни сјај и пепелница.За пепелницу, користи се раствор дрвеног пепела (40 г на 10 литара воде).Против хрђастих распршених грмова са колоидном соли (30 г на 5 литара воде).Уреа (50 г на 10 л воде) се користи против млечног сјаја.

Глог и шчитовка најчешћи су штетници усјева шљиве."Флорис" помаже да их се решимо (40 г на 4 литре воде).Као профилактичка употреба лека "Ектра" (50 г на 4 литре воде).Сви третмани се спроводе једном у 3 недеље.

Закључак

Ова култура је дозвољена за садњу у свим регионима земље.Сваки вртлар који узгаја ову шљиву, запажа своју отпорност на мраз, високе приносе и непретенциозност у њези.