Карактеристике садње и селекције сорти кромпира за Мидланд Крумпир

Нису сви баштовани довољно земље да би засадили неопходно поврће. Стога се поставља питање проналажења савршене сорте која ће дивно расти. У кратком прегледу, описаћемо које сорте кромпира су боље за Миддле Банд и о замршености њиховог садње.

Посебни сорти кромпира за Средња зона

Како изабрати

Узгој кромпира у различитим климатским зонама има своју разлику, стога јужне сорте никада неће постати плодне у хладнијим географским ширинама. Средња зона се зове европски део Русије, који има своје специфичне суптилности.

Умерено континенталну климу карактерише сњежна, хладна зима и влажно љето. Током топлог периода има много падавина у облику хладног туша. Просечна температура:

  • зима од - 10;
  • лето до +24.

Стога, бирајући најбољу сорту кромпира за садњу треба узети у обзир све нијансе.Вишак влаге има негативан утицај на корене и постаје узрок болести и инфекција. Култура поврћа треба да има времена да се формира и сазрије прије почетка хладног времена, тако да касне врсте нису прикладне. Постоје сорте:

  • рану употребу у року од неколико недеља након вађења из тла и нису погодне за дуготрајно складиштење;
  • средња рана се могу сачувати само у посебно опремљенимхладне просторије са сталном температуром;
  • средина сезоне добро расте у средњој стази и лако се складишти;
  • касније - не сазревају у овој климатској зони.

Не препоръчително да се посади като кромпир в средната зона

.

Најпопуларније оцјене

Руски и страни узгајивачи развили су многе сорте које добро расту у средњем појасу. Карактеристике кромпира које баштован воли се манифестују правилном садњом и правовременом негом.

Беллароса је омиљена сорта пољопривредника, карактеристична је по брзом сазријевању (50 дана вегетације) и одличном укусу.Биљка не захтијева квалитет и киселост тла, отпорна је на сушу. Захваљујући селекцији, кромпир је отпоран на болести, инфекције. Овални гомољи су покривени грубом розе кожом. Уз правилну негу, један грм се уклања до 1,5 кг корјенастих усева.

Срећа је сорта која рано сазрева, има одличан укус. Биљка је прилагођена условима централне зоне и задовољава вртларе са високим приносом. Кромпир је отпоран на ниске температуре и суше. Велики гомољи са снежно белим, лабавим месом. Има врло мало очију.

Висок принос и отпорност на болести учинили су немачку сорту, док је средњи период Адретта стекао популарност међу руским пољопривредницима. Западни узгајивачи донели су биљку која има одличан имунитет и брзо се регенерише. Дозријевање - од 2 до 3 мјесеца од почетка садње. Кромпир се не боји климатских екстрема. Користи се дугоскладиштење. Овални гомољи са жутим месом уживају у одличном укусу.

Беллароса кромпир - популарна рана зрела сорта

Од каснијих сорти, приметимо Киви, који готово да није нападнут од штеточина (Колорадо кромпирић, жичани). Добар имунитет штити корене од заразних болести. Карактеристична особина је округли облик кромпира са мрежастом, грубом кожом. Не захтевајући бригу. Продуктивност - преко 400 кг по 1 ха.

Ако желите да добијете максималну продуктивност са своје локације, онда не штедите на садном материјалу - купите елитне сорте од поузданих узгајивача. Климатски услови и температурне промене не утичу на њих.

Црвени шарлах је холандски хибрид који сазрева за 2,5 месеца. Има јарко црвену кожу и мале очи на кртоли. Укусну пулпу користе произвођачи брзе хране. Сорта је отпорна на болести и инфекције. Захтева минималну заштиту штеточина. Висок принос - до 400 кг на 1 хектар.

Црвени шарлах се односи на помфрит

Други пример холандске селекције је средња рана сорта, Романо. Дозријевање се одвија за 2,5-3 мјесеца. Округле гомоље са свијетло ружичастом кожом. Месо садржи велику количину скроба, дакле, одличан укус и брзо се кува меко. Од сваког грма уклања се до 1 кг коренских усева. Не плаше се механичких оштећења и лако се транспортују. Попут свих холандских људи, отпоран је на болести и штеточине.

Међу руским елитним сортама за средњи појас би се радо споменуо Жуковски.Јединствени кромпир, који има одличне укусне карактеристике.Продуктивност - до 1,5 кг из грма.Биљка не захтева посебну негу: има стабилан имунитет на болести и штеточине.

Жбун нормалног здравог кромпира производи до 1 кг гомоља, а елита 2,5-3 кг.А то је у случају лошег времена и без употребе интензивне технологије.

Зхуковски Рано - елитна сорта руског кромпира

Садња и нега

Повратак сорте кромпира зависи од правилне садње.Чак и ако немате средства за куповину елитног сјемена, добит ћете богату жетву од обичних кртола.Запамтите: немогуће је засадити корене у једној области две или три године за редом.На крају, добијате дегенерирану непродуктивну разноликост са низом болести.Пољопривредницима се саветује да се замењују са другим поврћем.

Пре садње, клијати и загрејати семе на сунцу на температури од +15 степени.За три дана, гомољи ће изникнути и постати погодни за садњу.Препоручује се да се кромпир третира са средствима за дезинфекцију како би се заштитила од штеточина и болести.

У централној зони, рад треба започети само када се земљиште загреје до +12 степени.Индикатори су топла ноћна температура - не испод +15.Почетком маја кромпир се сади у земљу.Ако се очекују ноћни мразеви, рани избојци прекривају се фолијом.

Настаје наводњавање у Средњој зонина природан начин - кише. Заливање и ђубрење у овој климатској зони потребно је само у три случаја:

  • изглед изданака;
  • пупљење;
  • након цветања.

Сухи врхови указују на почетак жетве. Друга половина августа или почетак септембра је најбоље време за рад.Изаберите суво, чисто време. Онда ће кромпир трајати дуго и неће болети. Препоручена температура је +3. Запамтите: када се чувају на сунцу, гомољи постају зелени и постају отровни.

Погледали смо популарне сорте које добро расту у средњем појасу. Одговарајућа садња и нега помоћи ће расту богатог коријена. Не штедите на сјемену и купујте квалитетне сировине.