Карактеристике репродукције Хамедориа код куће Палмс анд датес

Узгој Хамедореја код куће постао је популаран због свог егзотичног изгледа, који вам омогућава да преобразите унутрашњост сваке просторије. Такође је важно да се таква палма лако размножава. Репродукција Хамедореа код куће може се вршити како на семену тако и вегетативно.

Сваки од метода размножавања биљке има своје карактеристике. Да бисте узгајали бамбусов длан, морате знати значајке садње и његе биљака.

Карактеристике палме

Хамедореа је егзотична биљка, популарна за узгој код куће. Друго име је бамбус или трска. У природним условима може нарасти и до 5 м. Код куће ријетко достиже 2 м. У природи постоји више од 120 врста палми. За кућну културу погодне су највише 10, а најчешће сорте Хамедореи су Геономидоус, Златолистнаиа и Броадлеаф.

Све сорте палме имају танак труп. Структура листова може варирати у зависности од сорте. Често лишће је лукасто, пернато или рашчлањено. Биљка стално цвета.

Ландинг

Дрво не само да лепо цвета, већ производи и мале црне плодове, може се размножавати.Постоји неколико начина:

 • Репродукција Хамедореја код куће семеном.Коришћењем купљеног садног материјала или самосталним састављањем.
 • Поделение на грм.Произведено трансплантацијом палми.
 • Размножаване.Садња младих базалних изданака.

Семе

Најлакши начин за размножавање.Приликом куповине садног материјала, морате обратити пажњу на датум производње производа.Према баштованима, 10% сјемена губи својство клијања сваког мјесеца.Потребно је намочити сјеменке прије садње 5-6 дана како би се стимулирала клијање.

Палмино се добро размножава и брзо проклија ако се сече сечиво.

Садња се обавља на следећи начин:

 1. Неопходно је припремити пластичне чаше и сипати мешавину тресета и песка у њих.
 2. Семе се посеје по 1 у чашу.
 3. Чаше су прекривене пластичним омотачем да би се створио ефекат стаклене баште и уклоњене на топлом месту.
 4. ​​
 5. Дуго клице.Прије појаве првих изданака може потрајати од 6 до 8 мјесеци.Самосастављени садни материјал расте брже.Уз правилну негу, клице се могу појавити након 3 месеца.

Делењем грма

Популарна метода узгоја.Морате изабрати прави тренутак, оптимални период је април - мај.Поступак раздвајања је једноставан:

 1. Пажљиво извадите из лонца заједно са земљом.
 2. Чахура треба поделити на потребан број делова.
 3. На земаделови биљке у посудама са мешавином тресета и песка.

Да би подељени делови почели брже, неопходно је обезбедити квалитетне услове за узгој. Температура ваздуха треба да буде 27-29 ° Ц, а влажност ваздуха 50%. Захтева обилно залијевање.

Сционс

Метода је слична одвајању грма. Једина разлика је употреба базалних избојака које треба посадити у засебне посуде.

Користе се само млади грмови, чија висина не прелази 20 цм.

Организација повољних услова

Брига за бамбусов длан има своје карактеристике:

 • Температура ваздуха. Ова биљка активно расте у тропској клими. Температура ваздуха не сме бити мања од 22 ° Ц, максимална граница је 28 ° Ц.
 • У зимском периоду, палма је мање суптилна. Погодна температура ваздуха од 16 до 19 ° Ц.
 • Заливање и влажење лишћа. Важно је организовати одговарајућу влажност.
 • Неопходно је да палмино дрво попрскате најмање 2 пута дневно, воду 2-3 пута недељно током топле сезоне и 1-2 пута током хладне сезоне.
 • Добро светло. Палма воли дифузно светло. Најбоље место за њу ће бити простор на прозору.

Укоријењени изданци и палме из семена захтевају правилну организацију исхране и резидбе лишћа.

Потребно је оплодити биљку од априла до августа најмање 2 пута месечно. Током периода активног раста, палма треба да добије велику количину корисних супстанци.За храњење Хамедореи пристају сложене композиције за палме.

Резидба је само санитарна.

Изводи се са вртним маказама, претходно дезинфицираним алкохолом. Ово помаже да се биљка заштити од ризика од инфекције фитоинфекцијом. Стари осушени листови се уклањају, а сечени делови се третирају фунгицидима.

Закључак

Хамедореа се множи на 3 начина: семе, процеси и подела. Сваки баштован може изабрати за себе погодан начин за размножавање усева. Бирајући семе као садни материјал, морате се уверити да су свеже. Најуспјешнија ће бити куповина сјемена произведеног у року од 1-2 мјесеца.

Са сваким избором методе узгоја за Хамедореи, важно је да се договоре њени удобни услови за узгој. Биљци треба редовно и обилно залијевање, храњење, пресађивање, као и резидбу лишћа.