Карактеристике Рек зечева: нега и узгој кунића

По први пут, зечеви Рек појавили су се у Француској у 20. веку као резултат мутације глодара белгијске гигантске расе.Рек зечеви имају своје јединствене особине пасмине, држање и узгој захтева знање у области узгоја кунића.

Рек зец

Главне карактеристике пасмине

Зец Рек је стекао своју популарност због јединствености крзна и назван је "краљ даброва".Кратко дремне, као дабар.Осећа се као кожа чинчиле, баршунаста, са сјајним сјајем.

Као резултат унакрсног узгоја са обичним кунићима, добијено је више од двадесет врста бојења ове пасмине, укључујући плави рек, бели рек лептир, пожар рек, жути рекс, жути рекс, итд.

Специфична карактеристика је прилично специфичан, оштро закривљен брк.У првим месецима живота, та особина помаже да се Рек разликује од других врста.Тело животиње је прилично издужено, масивно.Шапе су мале, танке.Уши средње величине, усправне.Животиње имају танке и лаке кости, захваљујући којима добијају добар принос „дијететског, лако пробављивог меса“.Дозвољена је најмања тежина одрасле животиње - 3 килограма, а највећа - 5.5.Приликом одабира кућног љубимца треба обратити пажњу на сљедеће аспекте:

 • прекомјерна страшљивост животиње (непожељни гласни и оштри звукови),
 • подложност високим температурама ваздуха,
 • релативно мали потомци (4-5 зечева),
 • висока смртност са недовољном негом за младо потомство.

Представници ове расе су веома стидљиви

Карактеристике зечје бриге

Рек зечеви су скромни у неговању.Међутим, нека правила треба узети у обзир:

 1. Препоручена температура у просторији не треба да буде изнад +25, животиња је довољно осетљива на топлоту.
 2. Када купујете кавез, морате одабрати чврсте материјале које пузање не може да гризне.
 3. Немојте користити фине чипс као постељину.Може иритирати слузокожу.
 4. Препоручује се уградња кутног носача на који кућни љубимци брзо уче.Чишћење кавеза треба да се врши најмање два пута недељно.
 5. За воду користите посебне посуде за пиће, искључујући могућност просипања по поду.
 6. За сочну, суху храну и сено, потребно је направити посебан хранилица.
 7. Рек цолиц захтева стандардну вакцинацију: за бјеснило 2 мјесеца, за миксоматозу и за вирусну хеморагичну грозницу.

Храна за животиње мора бити разнолика и уравнотежена. Мешавине суве траве, житарица и житарица, и сочне хране (шаргарепа, купус, бундеве) треба додати дневном оброку.Међутим, вишак свежег поврћа може изазвати проблеме са варењем.Најкориснија храна за зечеве су махунарке и житарице.

Правилна исхрана је гаранција добраЗдравствено стање зечева

Тајне узгоја

Узгој кунића је профитабилна врста пословања због високе стопе репродукције потомства, јединствености и вриједности крзна и корисности меса. Око пасмине, као што је раније поменуто, релативно је мала. Присуство власника у близини зеца није потребно, с изузетком првог рођења жене. Примипара зец не припрема увек гнездо за потомство. Да би се спречила смрт беби зечева, фармер мора снабдевати трудну жену неопходном количином течности пре јагњења. Препоручљиво је развити брадавице младог зеца (процес сисања може изазвати бол и раздражљивост).

Деци је потребна пажљивија брига. Посебну пажњу треба посветити терморегулацији, ако је зец немаран са потомством. Зими, поставите сијалицу у кавез тако да се температура у ћелији подигне на 40 степени; у јесен обезбедити посебно гнездо.

Опстанак потомства зависи и од исправности исхране. Ако жена нема млијеко, бебе се умјетно његују или одводе другој сестри. Замене за природну исхрану могу бити разређене кондензовано млеко или млечна формула. Храните бебе једном дневно три недеље. Затим, пребаците се на биљну храну. Код куће је прилично тешко за почетнике да овладају науком о узгоју дате пасмине. За добијање примера потомства неопходна је консултација специјалиста за узгајиваче зечева.