Карактеристике растуће шљиве Етуде Плум

Многи баштовани морају да експериментишу пре него што нађу сорту шљиве која им одговара у потпуности. Не знајући карактеристике одређене врсте, очекују да ће их дрвеће редовно мазити богатом жетвом. Међутим, свака култура има своје карактеристике. Да бисте узгајали Етуду шљиву, морате знати да ће, упркос лакоћи његе, донети плод само ако постоји велики број опрашивача.

Плод Етуде потребуетса поллинаторние деревьа

Опште карактеристике

Ектуда скице шљива добијена након истраживања у Истраживачком институту за генетику и оплемењивање воћних биљака 1983. године. За то је укрштена 21 сорта Волге и Евроазија, а након 2 године у државни регистар је унесена нова сорта. Главна места његовог узгоја сада су Московска област, северозападни региони Русије, Украјине, Белорусије, Казахстана. Утврђено је да је то најбоље воће на Црној Земљи.

Шљива има висину од нешто више од 2 м, прекривена је сиво-смеђом кором. Снажни коријени омогућавају дрвету да чврсто стоји на тлу, а велики праменови тамно смеђе боје одлазе из дебла. Волумен крунице састоји се од свијетлозелених дугих, благо закривљених листова с валовитим рубом. На стабљима су видљиве бројне мале светле леће. Минијатурни пупољци се налазе на удаљености од изданка. Велики цветови са оваломлатице, обојене бијелим или ружичастим, не додирују се, њихова процват може се уочити у мају.

Велике плодове (просечна маса једне је 30 г) Шљиве Етиде се појављују у августу, сазревају за кратко време. По први пут, берба се дешава 4 године након садње.У просјеку, једно дрво по сезони може произвести до 20 кг воћа. Плодови налик на јаје обојени су у засићеној љубичастој боји, на површини могу бити мале мрље и восак, једва је видљив абдоминални конац.Испод густе коже лежи жуто-зелено месо, које има кисело-слатки укус.

Шљива Етида се савршено чува у хладним просторијама 2-3 месеца.Можете га транспортовати и без страха: изглед и својства ће остати.Суве материје у воћу - око 15%, шећери - око 10%.Ту су и разне киселине, витамини и елементи у траговима.Доказано је да плодови позитивно утичу на имуни систем, побољшавају циркулацију крви и регулишу процесе у гастроинтестиналном тракту.

Култивација

Садња шљиве Етида је неопходна у јесен, када се заврши сезона раста и хладноћа још није дошла.Током овог периода, садница се лакше прилагођава новим условима.Купите биљку по могућности у расадницима.Најбоље од свега, осећа се у малим подручјима.Најпогодније земљиште за садњу је иловаче, што омогућава слободан проток ваздуха и влаге, а његова киселост мора бити неутрална.Преостали захтеви за слетање су једноставни:

  • без скицаблизу;
  • добра пропусност сунчеве светлости;
  • мјесто треба да иде на југ;
  • потребно је благо уздизање;
  • Преостале биљке треба да се налазе не ближе од 3 м од шљиве.

Место будуће садње треба уредити: не би требало да има осушеног лишћа, остатака.Потребно је ископати рупу димензија 60к70 цм пар недеља пре стављања саднице у њу. У слој земље треба додати хумус, нитропхоска, тресет, пепео - њихов удео би требало да буде 2/3 величине јаме. У средишту рупе треба да се учврсти чврсти клин. Затим њежно поравнајте корење и протресите их ради равномјерне расподјеле.

  • Ако је киселост висока, треба ставити вапно у њега.
  • Ако подземна вода пролази у близини, онда површински слој мора бити значајно повишен изнад површине.
  • Тло треба пажљиво набити и залити водом.

Узорак засађивања шљиве

Царе

По први пут након садње шљива Етуде захтијева велику количину воде: у врућим љетним мјесецима садница треба залијевати најмање 3 пута дневно, дрво треба примити 10 литара воде одједном. Али морамо узети у обзир временске прилике - на киши није потребна додатна влага. Да би се поједноставило залијевање, препоручује се стварање круга који се налази близу стабљике. Недостатак влаге неће довести до смрти дрвета, већ ће само промијенити окус воћа.

Многи вртлари губе из вида чињеницу да је ова сорта самопродуктивна, дакле,дрво мора бити посађено опрашивачима.Најпогоднија је рана Заречнаја шљива.Захваљујући комшилуку, усев ће се повећавати неколико пута.

Важна процедура је обрезивање круне у јесен и прољеће.Има 2 циља: учинити круну оскуднијом како би се олакшао раст и ослободио старих грана које могу постати носиоци инфекција.Ставите кришке да бисте обрадили вртни терен.Такође, не може се без годишњег копања земље и малчирања - прекрити земљу сламом, пиљевином, травом, тресетом.

Током године након садње шљива Етуде не треба гнојиво, а онда све зависи од брзине раста и развоја.Ако се успоре, потребно је користити органска ђубрива (хумус, пепео).Са 3 године храњења треба да буде константна.Комплекси минералних ђубрива морају се примењивати 2 пута годишње.

Сорта има високу зимску отпорност, па јој нису потребна озбиљна склоништа.Типичне болести - уочавање, коврчавост, густоћа, лисне уши, стабло готово да није захваћено, тако да нема потребе за превентивним мјерама.