Карактеристике пресађивања у јесен

Многи вртлари су веома заинтересовани за начине за побољшање својстава грожђа узгојених на њиховој земљи. Несумњиво, један од најефикаснијих начина за побољшање својстава биљке (њених плодова), њено опште исцељење и "подмлађивање" је спровођење поступка пресађивања. Данас постоје многи начини пресађивања грожђа, који се разликују и по методама и по временским периодима. Јесенске вакцинације су најчешће. Зашто је важно да се грожђе сади на јесен, које резултате ће дати и како ће се спровести ова процедура треба детаљније размотрити.

Пресађивање грожђа у јесен је веома популарно код вртлара

Шта је вакцинација

Вакцинације су уобичајен начин репродукције, обнављања, обнављања и добијања потребних својстава у биљци. Овај метод се користи свуда, а сфера узгоја грожђа није изузетак. Грожђе инокулисано у лето, јесен или зиму, у зависности од циљева, области гајења и карактеристичне климе. У нашој земљи, у већини случајева, биљка се сади у јесен, мада се практицира прољетно и љетње пресађивање. Оптимално време за пресађивање у јесен је октобар, када је још доста топло и температура није нижа од 15 степени. Температура тла требабити нижи од 10 степени.

Вакцинација је скуп мјера у којима се дио једне биљке преноси и укорјењује се на изданку или трупу друге биљке. Према томе, својства изворног грма се преносе на друго.

Део биљке који се узима за пресађивање назива се графт. Грм на којем се одвија поступак носи називе залиха.

У јесен, млади графт се калеми на младу стоку. То значи да се користи комплетан графт, а сток још није ушао у фазу зимског мировања

.

Грм за калемљење грожђа под називом залиха

Значење и сврха пресађивања грожђа

Инокулација доприноси првенствено побољшању квалитета грожђа, укључивању у једну биљку својстава која су била својствена два различита грмља. Често се дешавају ситуације када се неколико трансплантата калеми на једну залиху, у овом случају резултат се назива букет.

Вакцинација омогућава решавање неколико проблема приликом узгоја грожђа:

 • Ако већ имате неколико грмова на парцели неколико сезона, то даје одличан принос квалитети и количини, при чему се пресађивањем ових својстава може пренети на остале биљке.
 • Ако дио ваших грмова грожђа има неповољна својства, задатак уклањања може се ријешити пресађивањем.
 • Такође, вакцинације производе „мешање“ различитих сорти грожђа, што омогућава промену времена зрења, отпорности на спољашње факторе, укус, боју и карактеристике плода.

Вреди истаћи још неколико предности пресађивања грожђа у јесен:

 • Такве биљке почињу да дају плодове много раније.Пресађена биљка доноси прву жетву наредне сезоне након садње.
 • Процедура повећава принос или промјене за бољу величину плодова или њихове квантитативне показатеље о кластерима.
 • Неке сорте могу скратити време сазревања након инокулације.
 • Вакцинација доприноси брзој и квалитетној репродукцији "хировитих", ријетких и тешко растућих, али вриједних сорти.

У јужним регионима се врши вакцинација грожђа за опоравак и третман "обољења".Толико за биљку су филоксера - уш, која се храни грожђаним соком, оштећује корење и лишће, доводи до болести и смрти биљке.И на југу, пресађивање повећава отпорност грмља на сушне периоде.

У више северних области, овај поступак побољшава "имунитет" грожђа на висок ниво влаге и киселости.Поред тога, пресађивање вам омогућава да повећате временски период за ефикасан раст биљке и њено плодоношење.

Најчешће, грожђе се у јесенском периоду калеми у баштованима из два разлога:

 • Грожђе је већ прилично старо и због тога је практично престало производити воће.
 • Сортирана сорта грожђа није погодна за својство плодности и отпорност на климу.На њега се преносе и друге врсте својстава.Овај метод је веома ефикасанГрмови винове лозе са одличним својствима како самих биљака тако и њихових плодова.Овде се комбинују: већ успостављен и снажан коренов систем и грм са одличним плодоносним својствима.

Прикупљено грожђе усваја својства подлоге

Припремне активности

За припрему калемљења, калемова, "мајка" мора имати следећесвојства:

 • Лоза мора бити зрела са жуто-смеђом бојом коре.
 • Кора мора бити суха и чврста.
 • Лоза мора бити плодоносна, тј. Мора бити убрана барем једном.

Резање треба бити блиско у односу на следеће показатеље:

 • Дужина треба да буде 58-60 цм.
 • Пречник - од 7 до 14 мм.
 • Трансплантат мора бити очишћен од свега осим бубрега.Најбоље је да се покупи гредица са два пупољка.
 • Припрема потомка је најчешће праћена процедуром третмана парафинским воском.Третман резница парафином је направљен да повећа отпорност биљке на зиму која се приближава.

Тако парафин омогућава задржавање довољне количине влаге у дршци, што га чини сигурним од сушења и повећава стопу преживљавања након пресађивања.

Парафин ће помоћи у спречавању исушивања резница

Прије третмана парафином, будући графт је намочен у раствор хетероаоксина.Такав раствор служи као ефикасан стимулатор раста биљака, који се постиже активирањем деобе ћелија.

Бољеистопити парафински восак на следећи начин:

 • додати га у посебну посуду са водом.
 • доведе до кључања.Пошто парафин није растворљив у води, он ће плутати у растопљеном стању преко течности.
 • Након што је парафин готов, резнице, укључујући и очи, брзо се умочавају у њу на неколико секунди, тако да топлота не оштећује биљку.Одмах након ове акције, калем се спушта у воду да се охлади парафин.Суви резови коре су важни у смислу премазивања парафином, јер га влага одбија, што доводи до мање квалитетне обраде.

  Следећа припремна акција је правилно сечење резница.Резано је само доњи део сечења, који ће бити директно калемљен.Потребно је резати неколико центиметара (2-4 цм) испод косине или тако да на крају има клинасту кврћицу (која се спаја са две стране).Рез треба да се одвија на удаљености (1-1,5 цм) од првог бубрега.

  Боље је одрезати „кришке“ у неколико пролаза како се не би претјеривали .Исто тако не морате рукама да додирујете директно "голи" део резница.У принципу, током поступка пресађивања, чистоћу и стерилност треба одржавати у свему (инструмент, саме биљке, руке).Након уклањања и до тренутка директног пресађивања, резултирајући калем се мора потопити у воду.

  Пре пресадка, сечење треба да се води в води

  .у јесен

  Да би се извршила пресађивање, потребно је имати све потребне алате и материјале. Оне укључују:

  • Секатери.
  • Нож.
  • Одвијач или други сличан уређај.
  • Ак.
  • Раствор бакар сулфата.
  • Резане траке од полиетиленског филма (памучне тканине).
  • Канап.
  • Нож, сјекира и прунер треба унапријед наоштрити, тако да су оштри и слободни да секу коре.

  Када се ради са осетљивим грожђем, важно је да се користи чист алат, због чега се пре рада дезинфикује алкохолом и чува на чистом месту током рада. У јесен, графт је уклоњен са свог складишта 6-8 дана прије догађаја. Унапред резања за пресађивање се не секу и чувају у лози. Сечење и обрада се врши непосредно пре вакцинације. Ако постоји значајна удаљеност од мјеста складиштења до мјеста пресађивања, резнице се превозе омотавањем у влажну костријет.

  Третирање сечења треба вршити на лицу места, непосредно пре пресађивања

  Сам поступак пресађивања обухвата следеће акције:

  • Корен грма, који делује као сток, очишћен је од земље. Потребно је копати малу депресију дуж периметра коријена (очистити горњи дио корена од тла).
  • Земаљски део грмља у подруму је пажљиво одсечен. Рез се врши на удаљености од 8-12 цм од површине. Рез мора бити глатка, без оштећења и знакова болести или присуства штеточина. Било којихрапавост или храпавост реза је идеално место за формирање и развој бактерија и микроорганизама који могу проузроковати болест и оштећење пресађеног грма, због тога их треба пажљиво полирати и резати.
  • Затим се горњи дио остатка грма који стрши из земље (схтамб) чисти од коре и третира се отопином плавог витриола.
  • Припремљена залиха се раздваја (урезана) и у њу се убацује припремљени графт са шиљатим клином. Дршка је постављена у раздвојени носач тако да сечене (голе) површине су у контакту са унутрашњим местима раздвајања. Крај графта иде дубље у цепање кроз цео део пресека. Можете га продубити до првог бубрега, тако да је “на граници”. Након спајања у штамби се формирају мале рупице које треба запечатити комадима винове лозе или натопљеним тоалетним папиром. Све празнине треба затворити што је више могуће, тако да не постоје празнине.
  • Резултујуће једињење је осигурано рањавањем полиетиленске фолије тракама (тракама од памучног платна) и осигурано узицом.
  • Тло око пресађеног грма је олабављено и залијено.
  • Ново тло се сипа на врх и прекрива пластичном фолијом са рупом за сам грм. За зимски период, цијепљена биљка се може "омотати" са сијеном или сламом, која је покривена одозго јеленим гранама.

  Врло важна процедура за пресађивање грожђа је припрема и цијепање бале.Под стаблом стабла или грмља подразумева се део стабљике биљке од корена до места где почињу његове гране.Грожђе има округли или овални облик.

  Најважније је пажљиво припремити боб без оштећења.За цијепање, вриједи користити малу сјекиру, нож или прунер, у зависности од величине и тврдоће грмља, као и вјештина и искуства вртлара (који је навикао да ради).Такође ће вам бити потребан одвијач и чекић, у којем ће се делови трупа разблажити након раздвајања, како би се створио неопходан следећи период за постављање изданка.Цепање се врши на средини круга.Продубљивање не би требало да буде веома дубоко, а такође не би требало да ломи структуру дебла од прекомерне експанзије делова у партијама.