Карактеристике плодова стреле на грожђу

До данас, не постоји особа која не би чула за грожђе или је видјела. Лоза је вишегодишња биљка која чак има коре на деблу, али припада лианама. Главна карактеристика лијана је да започну дугачке изданке и расту на великим површинама. Због тога многи дизајнери пејзажа користе грожђе да би створили различите облике и зелене скулптуре, садили ограде, газебове, зграде и још много тога.

Берба грожђа директно зависи од правилне формације воћних стријелаца

Историјат и кратке карактеристике

Грожђе је познато од давнина. Јело се и сирово (бобице) и сушено (суво грожђе). Листови грожђа користе се за производњу разних јела. Али његова главна вриједност је производња разних пића (алкохолних и безалкохолних) из грожђа. Најпознатије свјетско вино и ракија, вино и балсамицо.

Врсте сорти грожђа:

  • обични;
  • елита;
  • избор.

Постоји много различитих сорти грожђа. Они су обични и елитни. У већини људи у кућама расте популарна сортаи повртњаци.

Одлична берба грожђа на грму

Ријетке и елитне сорте, способне за узгој и плодове само под посебним условима:

  • клима;
  • трајање сунчаног дана;
  • састав тла и тако даље.

Мешањем различитих сорти грожђа (пропорције које се обично чувају у најстрожој тајности) приликом производње вина и ракије добијају се елитне врсте ових алкохолних пића. Као и искусни узгајивачи чине сортне сорте укрштањем различитих врста грожђа.

Узгој грожђа дозвољен је и на индустријском нивоу (и приватни винари и разни коњачки погони), и за личне сврхе у повртњацима и викендицама.

Резидба зависи од облика винове лозе

Посадите сечење и након годину или двије практично свака особа може добити грожђе.

Али како би се осигурао правилан раст грожђа и добила добра жетва, потребно је дати мало више времена од осталих биљака у вашој парцели.

Тешкоће у узгоју винове лозе у врту

За многе људе, узгој грожђа на њиховом подручју зауставља континуирану бригу о лози, орезивање и испуштање (скривање) за зиму. Нема ништа тешко у култивацији винове лозе. Данас постоје многе сорте грожђа које не захтијевају поступке загријавања за зиму. А пошто су грожђе лијане, онда ако не одсечете узгојене изданке, поплавиће цеоплот.Расте снажно и ствара сјенку за себе, због чега хрпа добива мало свјетла и сока.Због тога бобица не расте и постаје кисела.

Како орезати изданке грожђа

На чувању винограда написано је много различитих књига.Током вековног периода узгоја грожђа од древног Египта (први пут у историји), човечанство је стекло довољно искуства у бризи за њих.Хајде да покушамо укратко да схватимо како да обрезујемо винову лозу и зашто је то потребно.

Структура грожђа са назнаком делова

Сваки грм винове лозе има вишегодишњи део, који је, за разлику од младих изданака, покривен коре.Од овог вишегодишњег дијела, који се такођер назива винова лоза, млади младићи расту сваког прољећа.

Врсте изданака на рукаву грожђа

На овим изданцима се формирају плодови (гроздови гроздова).Ови млади изданци се називају воћне стријеле грожђа.

  1. Вредно възстановаване върха от грозде се следва само три години по засадаване.Управо у том периоду грм је добро укоријењен, даје први усев (респективно, спреман је сваке године дати квалитетну воћну стрелицу) и, преживео неколико зима (стекао отпорност на мраз).
  2. Сваке јесени, прије почетка хладног времена или у рано прољеће, ови млади избојци требају бити подрезани, практично до темеља вишегодишњег дијела плодне лозе.Потребно је само оставити 6 или 7 пупољака на воћној стрелици.Од ових пупољака у пролећемлади избојци почињу да расту, што ће постати нови воћари.

Млади виногради који још нису доносили плодове требало би пожељно да буду подрезани у пролеће, јер не орезани изданци боље подносе оштре зиме.

Обрезивање грожђа које носи воће произведено у јесен и прољеће

Правилно обрезивање је веома важна акција у обликовању даљњег раста винове лозе и њеног плодног узгоја.Уз правилну резидбу за плодове, уклањају се сви лажни (лишени пупољци), који неће дати плодове, већ ће успорити развој бобица на сусједним воћним стријелама грожђа.

Овакво обрезивање омогућава да се из године у годину повећава величина лозе.Од тек посађеног резања у првој години добијате само два или три млада младица.Након резидбе, у наредној години можете добити шест до осам пуца са воћним стријелама.И тако даље.То ће значајно утицати на бербу грожђа.Од винове лозе која већ неколико година доноси плодове, резнице се могу сећи за даљу трансплантацију и ширење винограда.64плетеница, сјеница или зграда.

Али, јако узгајано грожђе више не може дати пуну хрпу, али је само декоративна вриједност.

Шта је стрелица за воћегрожђе?

Свака винова лоза има једнаке плодне зоне или везе.Користе се за формирање грма грожђа.Такво вино са неколико пупољака може се сећи, клијати и садити на новом месту.Или, да би се виноград проширио, плодоносна винова лоза се делимично усадила.Део који је остао на површини земље ће у пролеће изникнути нове клице.Од њих ће расти нове плодне стријеле.А из пупољака винове лозе, која је остала у земљи, избојци ће почети да расту.Они ће се претворити у нови коренски систем.Тако ћете добити две плодне винове лозе, уместо једне.

Воћне стријеле у кратком резу

Плод или плодна стрела је процес који је одговоран за обликовање раста грма и формирање плодова.

Карактеристика је да су прва два или три чвора воћне стреле најјачи.Због тога, многи искусни вртлари обрезују младе избојке плодном стријелом, остављајући та два или три пупа.Покушавају да добију не квантитет, већ квалитет.Из ових пупољака расту снажни, јаки изданци који дају велику и зрелу грозду.До јесењег обрезивања слабих или непрошених изданака формира се плодна веза за наредну годину.

Пушке на стрелици воћа расту

Да резимирамо

Након читања достављених информација, морали сте сами да утврдите како да спроведетеобрезивање, држање плодних стријела у винограду, одкоје ћете добити у будућности одличну жетву.Овај начин збрињавања грожђа је најједноставнији и уједно тежак процес збрињавања грожђа.Обрезивање треба понављати сваке године.Тако ћете сваке године боље научити правила бриге за ваш виноград и моћи ћете добити најбољу жетву.