Карактеристике патке: колико и када се јаја излегла

Пољопривредници узгајају залихе патака за производњу производа од меса и меса. Узгој патака за производњу јаја је риједак. Међутим, подаци о производњи јаја, колико времена патка седи на јајима и када почиње да се гнијезди су важни за планирање репродукције и број стада. Ако створимо неопходне животне услове за патке, онда почињу да добро трче. У овом случају, власници продају вишак производа од јаја, што доноси додатни приход.

Јаја су важан производ узгојних патака

Карактеристике домаћих сорти

Обично патка полаже јаја у пролеће. Уз правилну негу, стопа производње јаја женке износи до 120 јаја годишње. Домаће врсте патака почињу да се чисте када пређу 140-160 дана. Производња јаја зависи од следећих услова:

 • старост;
 • услови неге;
 • уравнотежена исхрана.

Представници племена патки живе до двадесет година, али настављају са чишћењем до пете или шесте године. Најбоље перформансе у производњи јаја могу се постићи у другој години полагања јаја. Тада се број јаја смањује за 5-10%.За давање оплођених јаја, крдо треба мушког спола. 4-6 патака засади једног драка.

Патке се добро носе у топлој и сувој просторији.Птице ће преживети и мало смрзнути, али у пачићу температура не пада испод плус 8 степени.Женке карактерише нормална дебљина.Немојте их прехранити.Важно је да у овом тренутку не дође до маљења и да се перје не распада.Боја ногу и кљуна је светла, наранџаста.

У припреми за инкубацију, женке извлаче пахуљице из својих груди и праве своје гнијездо.

Вецина патка јаја се носе у другој години живота

Карактеристике дивљих сорти

У природним условима, патке поцињу да цисте од средине пролеца до маја.Сваки дан одвајају једну.Када је задње јаје положено (заједно од 9 до 13), женка почиње инкубацију.У неким угњежденим уређајима, узимајући у обзир бацање, број се повећава на 20 комада.Лежење траје 29 дана.

Пачићи се рађају истовремено, а развој ембриона унутар последњих јаја је бржи од првог.

Припрема

За патку која седи на јајима, домаћини стварају услове за успешан узгој пилића.Припреме за овај догађај почињу ако је стар 150 дана.Пре него што птице седну, за њих:

 • Промените светлосни режим дана: повећајте се 25 дана пре полагања, додајући недељно од 15 минута до пола сата.Ако птице почну да журе и седе на јајима, дужина дана за патке ће бити 16 сати.
 • Повећајте дневну дозу хране.
 • Повећање хранљиве вредности,додати витамине.
 • Обезбедити пепео: колико такви контејнери коштају у соби зависи од броја патака.Ове процедуре олакшавају паразите, побољшавају здравље.

За распоред гнезда они користе сламу

То ће утицати на то да ће патке почети да се боље залече.У том периоду се не ометају, не преносе се у другу просторију.Гнијездо распоређују на заштићеном, мирном мјесту, с температуром до 10 ступњева.Слободан приступ води и храни је важан.Пивци се постављају на виши ниво.Простор и простор за ходање су суви и чисти.Чипс и слама се користе као постељина.

Женка је у гнијезду засађена у вечерњим сатима, тако да се преко ноћи смири и понаша се мирно.

Полагање јаја

Колико јаја дневно носи птица зависи од услова неге и исхране.У складу са захтевима у првом месецу производње јаја ће бити до 20 комада.У другом и трећем месецу број се повећава на 23. Следеће - на 26. У шест месеци производња јаја ће бити 26 комада месечно.

Птице хрле ноћу (2-3 сата).Ако власник намерава јаја за инкубацију, онда је важно које време он узима.Препоручљиво је да то учините најкасније до 6 сати ујутро, тако да се не претјерују.У поподневним сатима, квачило се завршава и крдо иде у шетњу.

Поподне, патка завр {и полагање јаја и про {ири

Излегнуваве

Кад ʻенки по ~ ну да излегуваат јаја, земјата ~ етако да их не ометају.Побољшати здравље паткеходање најмање 30 минута дневно, купање у природном рибњаку или резервоару за воду. Овај фактор је важан за мошусне врсте: постоји јак масни филм на јајима таквих птица. Ако се не испере водом, пилићи неће добити ваздух.

Патка непрестано седи на истом месту као што се лови пилићи. Она устане са гнездо да једе, угаси жеђ и окупа се. Нахраните га целом зрном, мешавином на бази сувог брашна. Колико једе храну зависи од периода. У раним данима, пилићи се ријетко једу или уопште не једу.

Птица инкубира јаја за четири недеље (за одредјене дивљих сорти - и 35 дана). Неки од младих се рађају дан или два касније. Да би се утврдило колико јаја треба положити испод кокошке, погледати његово стање, расу и искуство. Старије патке, које су већ дуго рођене, поред сопствених јаја, постављене су до 15-19 комада. Пољопривредници обично бирају непаран број.

Јата из дивљих патки треба да се излежават до 35 днеј

.

Трајање боравка у гнезду зависи од патака и пасмине:

 • Пекиншка пасмина инкубира полагање јаја 27-29 дана, а фармер одлучује колико их треба ставити. Ове патке могу да узму до два туцета пилића. Међутим, они не седе добро у уређају за узгој, а друге расе се користе за излегање пекиншких патака када се излегу. У топлом времену, 15-17 комада се ставља под пинго, а 13-15 се ставља на хладно. Производња јаја - до 120 комада годишње.
 • Мошусну патку карактерише мањавеличине, и јаја испод ње стављају мање, тако да се потпуно уклапају испод њеног тела.Власник одлучује колико треба ставити: од 12 до 18 година. Ако се паткама дају одговарајући увјети његе, онда ова пасмина може носити 60-120 комада производа од јаја годишње.Полагање јаја почиње у доби од 180-270 дана.Ваљање траје дуже - до пет недеља.

Појава пачића

Пачићи излазе из јаја не истовремено, већ заузврат.Ваљајуће пилиће пажљиво се извлаче из гнезда и стављају у картонску кутију на меком кревету.Када се потомци патака појаве из читавог полагања јаја, пачићи се стављају натраг испод кокошке.

Ако су патке старије и искусније, пилићима додајте сопствене валионице.Птице возе до 20-25 глава младих.

За неколико дана кокоши и пачићи се држе одвојено од остатка стада.Испрва, мајка одводи младе у шетњу, учи како да користи хранитељ и пије, плива с њима.Када неколико дана касније почну самосталан живот, женка поново полаже јаја и узгаја друго легло.

Једна патка може да седи до 25 патакасламено дно;

 • њихов број зависи од броја кокоши у стаду;
 • ако се кокош лоше инкубира, испровоцира се са постављањем;
 • користе исто гнездо за полагање јаја;
 • немојте преуређивати гнијездо, иначе га кокош остави.
 • зна колико дуго траје излегавање патака, он ће рационално планирати припрему за период полагања. Под правим условима за дотеривање, свако јаје ће произвести одрживу, здраву пилић, ау будућности ће се из таквог стада формирати патка.