Карактеристике омиљене Цлапп групе Пеар Крушка

Није свако воћно дрво могуће освојити глобалну популарност.Пеар Клаппова омиљена је била у стању.Ова сорта се активно узгаја у Ростову, Краснодару, Дагестану, Кавказу, Украјини, Молдавији, Белорусији, Балтичким земљама и Централној Азији.Зашто је омиљен и ко је Цлапп?Зашто вртлари различитих националности воле овај избор?Одговори на ова и друга питања наћи ћете у чланку, а истовремено - опису сорте, њеним особинама и правилима за бригу о њима.

Клаппова омиљена крушка има велике.укусни плодови

Крушка сорта “Клапп'с Пет”

“Клапп'с Пет” се односи на летње сорте.Вратио га је 1860. године у Америку методом размножавања сјеменки крушке "Шумска љепотица".Постоји још једна верзија - хибрид је добивен као резултат спонтаног крижања са Виллиамс крушком.Аутор сорте је амерички узгајивач Т. Цлапп, чије је име сорта.

Селекција је заслужено једна од најбољих летњих сорти, може се узгајати у домаћинствима и на индустријском нивоу.

Опис стабла

Крушке ове врсте су средње дебеле.Висина одрасле биљке нијепрелази 4 метра. Саднице се одликују активним растом, код младих стабала круна је пирамидална, просечне густине. Са годинама, облик се мења, постаје све заобљенији. Главне гране су дебеле, одлазе из дебла под углом од 45 степени. Ако погледате у кору, видећете благи пилинг. На гранама је глатка, сива. Крушка дрво "Фаворите Цлапп" крхка, ломи прсте. Цвате обилато, цветови су велики, бели.

Клапп'с Фаворите Бранцхес Бреак Лако

Воће

Опис плодов их описује као велике. Тежина крушке може досећи 250 грама.

Посебност ове сорте је што се са годинама величина плодова готово преполовила. У биљци старој 7-10 година, тежина једне ретко прелази 120 грама. Код незрелих крушака, жута кожа са зеленом бојом. Како сазревају, на њему се појављује сјајно руменило. Структура коже је танка и глатка. У зрелим крушкама зелена нијанса нестаје. "Омиљено" месо је бело, има пуно сока, има укус слатко и кисело. Крушке ове сорте препознатљиве су по карактеристичној зачинској ароми.

Плод от сорти в одделку

Састав плода

Воће се вреднује због високог садржаја аскорбинске киселине и других корисних супстанци. 100 грама зрелих крушака садржи:

 • Шећер - 8,5%.
 • Аскорбинска киселина - 6,6 мг.
 • П-активне супстанце - 39, 5 мг.
 • Титриране киселине - 0,4 посто.

Разноврсност је велика за конзервирање.

Продуктивност

Воће дозријевакрајем јула или почетком августа.Зреле крушке не држе се добро на гранама и брзо падају, па се препоруча жетва 10 дана прије пуне зрелости.Воће "Клаппов омиљени" почиње након 8 година од слетања на отвореном.

Боја Клапповог љубимца је веома велика

Принос ове сорте је висок, али зависи од климатских услова.На Ставрополском територију, 15-годишње биљке конзистентно производе 180 центара по хектару, а 300 центара по хектару се бере у подножју Кавказа са 25-годишњих стабала.Очекивано трајање живота крушака ове селекције је 55 година.Плодови се чувају дуго - 14-20 дана на температури од 0 степени.На позитивним температурама, њихов рок трајања је смањен.Крушке се конзумирају свеже и конзервиране.

Усјев сорте на дрвету 10 година

Предности и недостаци сорте

„Омиљени“ има многе позитивне особине, али има и довољно недостатака.Предности описа сорте укључују:

 • Непрецизност према климатским условима.
 • Добра отпорност на мраз.
 • Стабилни високи приноси.
 • Укус.
 • Комерцијални поглед.

Међу недостацима сорте су вртлари:

 • Низак имунитет на красту.
 • Пуштање зрелих плодова.
 • Кратки рок трајања крушака.
 • Зависност от опрашениа.

“Клаппов љубимац” је самопродуктивни узгој, за редовно жетву су потребни опрашивачи.У ту сврху на двориштима су засађене крушке „Панна“, „Шумска лепота“,"Виллиамс."

Цлапп'с пет је склон крастама

Како засадити биљку?

Интензитет развоја и здравље воћака зависи од испуњавања услова наведених у наставку:

 • Хибрид не воли слане, глинене и превише влажне земље.
 • Не препоручује се укопавање садница у подручјима са блиским положајем подземних вода.
 • Идеално вријеме за садњу садница је јесен, прије почетка мраза.
 • Биљке од 1-2 године са здравим еластичним коренима се саде у отвореном тлу.
 • У јами прије садње саднице треба додати хумус помијешан са пијеском, ђубрива богата калијем и суперфосфатима.

Корак-по-корак упутства за искрцавање за Цлапп Фаворите

За садњу садница крушке препоручљиво је припремити јаму димензија 80к80к80 цм, а дубина може бити већа ако дрво има јаке корене. Инсталирајте га, пребацујући се на 30-35 цм од центра рупе. Помешајте део земље са ђубривом и ставите га на дно рупе тако да се формира брдо. На овом брду се поставља младица и закопава тако да врат стрши 5 цм изнад тла. Препоручује се да се биљка напуни земљом помијешаном с гнојивом. Одмах након садње, стабло треба излити обилно - стопу од 20-30 литара воде и малчирати простор у трупу са стајњаком.

Узорак садница садница крушке

У првим недељама након слијетања крушке, побрините се да земља не падне и додајте је по потреби. Потапање земље је опасно за ову разноликост крушака сушењем корена и умирањембиљке.

Брига за воћно стабло

Опис бриге садржи три обавезне тачке:

 • Залијевање крушака.
 • Тримовање.
 • Припрема биљке за зиму.

Јајници Л. Клаппа често се распадају

Потпуна и правовремена заштита ће штитити биљку од краста и других штеточина, позитивно утиче на квалитет и количину воћа.Залијевање крушке ове сорте препоручује се технологијом прскања.Ако то није могуће, онда се залијевање врши постепеним пуњењем јарка водом.Очекујте да ће бити потребно 20 квадратних метара воде по квадратном метру површине.После наводњавања, отпустите тло тако да не узме коре и обезбедите проток течности и кисеоника до кореновог система.

Берба треба да се изведе во незрелое состојбето

Вода на постројење три пута на годината:

 • 1 заливање - пред цветење.
 • 2 залијевање - одмах након цватње.
 • 3 залијевање - након брања плодова.

У сухом љету, учесталост заливања се повећава.

Резидба и припрема за зиму

Стањивање крунице и уклањање сувих грана врши се два пута годишње - у прољеће прије почетка протока сока и у јесен прије почетка хладног времена.Код крушака ове сорте уклањају се вертикални изданци и доње гране, а млади избојци се скраћују.Орезивање места треба да поднесе врт.Прије почетка мраза, сви плодови се уклањају из крушке, чисте подручје стабљике од трулог воћа и отпалог лишћа.Онда сува и оштећенаподружнице.

Јесење орезивање на сорти Клаппова омиљена

Заврсна фаза припреме за зиму је да се биљка третира раствором урее како би се стабло плода заститило од краста.

Ако је кора делимично оштећена, пажљиво је уклоните и обрадите оштећена подручја са бакарним сулфатом и вртом.