Карактеристике новорођенчета Коњи

У обичним случајевима, маре ждријебе без проблема. Мада, морате се побринути да бебино лице разбије амнионски балон. Ако се то не догоди, филм се мора резати стерилним маказама или само да би се рукама раздерао. Понекад се роди ждријебе унутар амнионске врећице. Онда без помоћи и ослобађања једноставно ће се угушити.

Маре и ждријебе

Акције високог приоритета

пупчана врпца се обично прекида покретима новорођенчета и његовим покушајима да трза ногама. Али понекад вам треба помоћ. Изрежите пупчану врпцу ако је сувише густа. Или када је новорођенче превише слабо.Везање пупчане врпце је направљено са стерилним, издржљивим концем, око 3-4 цм од бебиног стомака.Рез се прави испод тачке везивања. Врх пупчане врпце дезинфикује се антисептичном композицијом. На пример, користећи террамицин, други погодни антибиотици. Или једноставно изрежите врх се третира са 5% раствором витасепта, фенола или јода.

Уста, носнице новорођенчета брзо се чисте од слузи. Да бисте то урадили, држите прсте од врха до дна, као да стегните све што омета дисање. Понекад користе газу или пешкир да обришу лица. Ако се уочи асфиксија, јаче обришите слуз. Тада је подигнута стражњица животиње, глава је савијена ниже, и такослуз и амнионска течност се боље уклањају.Ако је гушење снажно, препоручује се интензивно трљање цијелог тијела ждријела с упртачем, углавном грудног коша.Положите животињу тако да су задње ноге подигнуте изнад фронта.Понекад је неопходно вештачко дисање.У том тренутку пупчана врпца ће крварити, онда мора бити одмах везана.

Одмах по рођењу ждријебе потребно је обрисати њушку из слузи

Догађаји су нормални

Коњи производе добро формирано потомство.Након напуштања родног канала кобиле-мајке, младунче пролази кроз следеће фазе:

  • за 1-2 минута.након рођења, пупчана врпца престаје да пулсира, растеже се, разређује и ломи;
  • покушаји дисања посматрани су од првог минута;
  • негде после 5 мин.улажу се напори да се исправи;
  • истовремено (5 мин).
  • после 30 минута- први покушаји да устану;
  • после 60-120 мин.- може да стоји самостално;
  • за 60–180 мин.Прво се храни мајчиним млеком.

За новорођену ждријебе потребно је проћи кроз све горе наведене фазе. Значајна кашњења указују на здравствене проблеме.Ако се поштују одступања од наведених норми, потребна је консултација ветеринара о узроцима.

Након 2 сата након рођења, ждријебе би већ требале стајати саме

Храњење колострума је основа имунитета

Посебну пажњу треба посветити храњењу ждребади,наиме присуство сисањарефлекс. Требало би да се појави за 5 минута. афтер цхасинг. Вероватно на почетку рефлексни покрети ће бити слаби. Али за сат времена би требало да се активирају. Новорођенче ће агресивно тражити материнску вимену. Након што је пронашла брадавицу и омотала језик око ње, беба ће почети да пије млеко. Важно је приметити да ждријебе могу брзо започети прво храњење. Заиста, у овом тренутку новорођена животиња са колострумом ће примити основне елементе од мајке да имунолошки систем ради и започет ће пробавне процесе. Ако је беба тром и не тежи вимену, саветује се да се мучи, чак и пецкање сапи и леђа, да води.

Морамо научити пронаћи брадавицу. Понекад је вредно залијевати струју воде на његове усне како би се стимулисала жеља да се сиса колострум.

Извођење закључака о здрављу кобиле и потомака првих седмица живота омогућава храњење ждребади. То је нормално када беба сише виме 4 или 5 пута на сат. Упијање млека траје од неколико секунди до минута. Препоручује се да се посматра ако младунче покушава да се храни чешће. Ако је тако, онда постоји могућност да кобила нема млеко. Друга ситуација указује на то да ли виме кобиле изгледа увећано и млеко капље из њега. Ово је вјероватан сигнал да ждријебе не једу довољно. Можда је болестан и хитно је потребна консултација са специјалистом. Ако се из било ког разлога појави сумња да телету недостаје теле, можете затражити од ветеринара да изврши одговарајућу анализу. Првих 12-24 сата послеизгледом ждријела на свјетло он може узети тест крви за присуство антитијела код мајке.

У првим сатима живота морате пажљиво посматрати ждријебе

Животне процесе

Осигурана сама природа, тако да се ждребе брзо развијају.Након пола сата новорођенчад почињу да трзају да би се усправили и сјели.За здраве ждребице карактеристично је да брзо почну да држе главу, а такође и да активно померају ноге.Новорођенче не би требало дуго да лежи непомично на својој страни.Ово понашање указује на проблем са његовим здрављем.

Кобила обично пажљиво лиже бебу, уједа меке мрље од копита без рогова. Мајка такође стимулише зону ануса на ждријебе које сисају млијеко, а то је да се олакша ослобађање изворних фецеса (такозвани мекониј).Прво пражњење црева треба да следи храњење, око пола сата касније.Измет су тамно смеђе, каљене куглице.Ако је ждријеб тешко испразнити (лучи леђа, покушава, али мекониј не ради) - изводи се клистирање пуферованим фосфатним раствором.Уринирање ће бити 3-5 сати касније након рођења.Процес је праћен и савијањем леђа, напетошћу.Али животиња се грчи.

​​

За особу, брига за ждријебе треба да буде посматрање пролаза свих описаних процеса.

Може бити хладно у штали, и морате положити чишће легло, покрити новорођенчепокривач. Повремено је потребно распоредити кобилу, ако су јој брадавице премале, тако да их теле може зграбити. Почетно пијење колострума је питање преживљавања новорођенчета. Неки стручњаци препоручују да се направи мало млека, а хранити ждријебе из стерилне бочице ако не може да једе из неког разлога. Ако се мали не дигне, храњење се понавља сваких пола сата.