Карактеристике и методе поступања са грињама Крушка

Злонамерни инсекти не дају одмор, не само људима, већ и биљкама. Штеточине као што су лисне уши, цврчак, мушица, лисни удар могу проузроковати озбиљну штету на башти и врту, што ће довести до озбиљних и неугодних биљних болести и каснијег губитка приноса. Ипак, биљоједи штеточине су у већини случајева веома мале величине и тешко их је пронаћи голим оком. Утврдити болест биљке могуће је захваљујући карактеристичним особинама које оставља један или други инсект на лишћу и плодовима.

Пеар галл мите је веома опасна штеточина

Један од најозбиљнијих непријатеља наших зелених пријатеља је крушка. Ови минијатурни паразити могу проузроковати бројне проблеме, које ће бити веома тешко ријешити.

Како препознати крпељ крушке

На свету постоји око 4 хиљаде типова крпеља. Криске гриње су сићушна створења бијеле или ружичасте боје, чије димензије не досежу ни 1 мм. Облик њиховог теле подсећа на облик црва, са додатком четири ноге, који се налазе ближе глави. Упркос њиховој микроскопској величини, ови штетници могу изазвати огромне штете на усевима. Насељени су у многим регионима и „уживају“ у широком избору биљака.

Главни метод за дистрибуцију гриња је ветар који их носиподручја, чиме се повећава територија њихових активности.

И могу се носити и људи и животиње.Велику улогу у ширењу жучних гриња игра сам човек, који се онда са великим потешкоћама ослободи ове штеточине.То се дешава приликом уређења нових вртова садњом садница из стакленика и расадника који су већ инфицирани новчићима.

Листови заражени крпељом у првој фази

У нашој области превладава претежно жучни грумен крушке.Његова омиљена храна су листови дрвећа као што су крушка, глог, пепео, јабука и дуња.Да бисте разумели да је дрво заражено овим паразитом је веома једноставно - на листу ћете наћи две пруге блистера, сличне пликовима, лоциране дуж вене.Формирају их угризи крпеља - у њиховој слини садрже отров, који узрокује атрофирану промену ћелија листа и као резултат тога појављују се нови растови.Ове формације мјехурића се називају галеви, они су кућа крпеља.Такође, галези се користе за полагање јаја код женки, а ларве зреле.

На површини, паразити се бирају само у топлијем периоду године, када температура ваздуха достигне 9-10 степени Целзијуса.

Точкасти галли на листу

И прије тога, они се скривају у стаблима стабала, под пукотинама у коре и у пупољцима.Ждреле гриње хране се исисавањем сока из ћелија листа.Због тога долази до смрти ћелије, лишћа постаје смеђе, затим постаје црно и нестаје.Суцтион тицксСок утиче и на плодове - они постају мањи по величини. Поред тога, количина жетве са оштећеног дрвета је приметно смањена. А када се штеточина пресели у младог фетуса, он се савија, пропада и нестаје.

Веома је тешко борити се против гриња, јер оне не припадају обичним штеточинама инсеката, већ арацхнидима, на које не утичу општеприхваћени начини борбе против паразита воћа.

Знакови гриње на изданцима

Међутим, неопходно је тражити методе контроле како не би изгубили свој усјев и спријечили инфекцију још здравих биљака.

Методе контроле и заштите од гриња

Постоје бројне једноставне манипулације за уклањање штеточина и спречавање њихове појаве:

Падежни листови под крушка се морају одстранити

  • Сва отпала лишћа погођена грињама морају се сакупити и спалити.
  • Требало би засадити отпорне сорте крушака, јабука и других стабала. Резнице за садњу треба пажљиво бирати. Морају бити здрави и не заражени крпељима.
  • Јако оштећене гране треба да се обрезују.
  • Важна метода у контроли и спречавању уништавања ових паразита је подузимање мјера за оплодњу стабала.
  • У јесен, потребно је ископати земљу близу заражених стабала.

    Колоидни сумпор - ефикасан против дроге

Основна метода за решавање крпеља је хемијска обрада.

Највишеефикасни фосфор и лекови који садрже сумпор.Обраду треба обавити у три фазе: на почетку топлог периода, када гриње излазе из хибернације;након цветања стабла;након жетве и прије почетка хладног времена, када гриње улазе у хибернацију.Пажљиво прскајте сва заражена стабла као лишће и дебло, гране.

Вертимек је дуготрајно средство против крпеља

Будући да хемијска обрада може бити несигурна за људе, то треба урадити са рукавицама, специјалном маском на лицу и што је више могуће затвореном одјећом.

Уз одговарајућу бригу о вашем зеленом, плодном богатству, добићете прекрасну башту и сочну, здраву жетву.