Карактеристике храњења нутрије код куће Нутриа

Понекад се пољопривредницима досади са својим уобичајеним активностима.Пилићи, ћурке, пачићи, ове ствари су пуне на сваком дворишту.И шта да урадимо да би били оригинални и профитабилни, и да имате своју нишу на тржишту?Покушајте да узгајате нутрију.Овај не превише скуп посао може да обогати вашу исхрану укусним месом.Можете да прилагодите продају на најближем тржишту или продавници.А такође ћете добити лепо и топло крзно.Само треба да откријеш где да купиш животиње?Шта је боље за тов, храну или грубу храну?Да, и где да нађемо храну за кућне љубимце?

Нутрија је корисна животиња за узгој код куће.Насељава мочварне обале ријека, језера или мочваре обрасле трском.Главно станиште је Јужна Америка, али се осећа добро у Европи и Северној Америци.На пост-совјетском простору, она је била аклиматизована на Кавказу, Таџикистану и Киргистану.Животиња је активна ноћу.

На основу тога, лако је одредити како једе глодавац. Основа исхране је биљна храна.Храна за животиње у свом природном окружењу може бити укључена у исхрану само са акутним недостаткомповрће. Нутрија жељно једе ризоме биљака, листова и стабљике рогоза.Једе трску, трску и водени кестен.Воли водене љиљане и најкраће.Ако ове хране нису присутне, онда могу јести личинке пијавице, мекушаца или инсеката.Ако постоје проблеми са храном, глодавци лутају у други резервоар и тамо се смире.

Дивља нутрија воли јести водене биљке

Како хранити животиње у заточеништву

Храњење нутрије код куће је главни фактор у одређивању трошкова држањамале животиње.Да бисте добили економске користи, морате планирати дијету која је довољна за одржавање здравља, добијање на тежини и очување квалитета крзна.Иако, храњење нутријом, не постаје проблем, јер животиње су сретне да једу све што им се даје, и поврће, и храну, и водене биљке.

Главно је процијенити трошак и нутритивну вриједност различитих врста хране.

Приближно 80% од годишните волумените на кръст се съдържат на хранителни и житните продукти.Такво храњење нутрије је оправдано високом енергетском вредношћу и поштовањем нутритивне равнотеже.За почетак, власник мора изабрати једну од четири врсте храњења:

 • Суво храњење.У овом случају, можете користити само специјализовану храну К-91-1.
 • Мешовито храњење.Нутрија ће добијати храну 2 пута дневно, у јутарњем концентрату или у мешовитој храни (до 70% норме), у вечерњим сатима - остатак норме, допуњен травом, младим изданцима и кореновим усевима.
 • Одвојено храњење.У овом случају, немешајте различите хране у једном оброку, све се даје одвојено.Али постаје све теже контролисати равнотежу у исхрани, јер животиње различито третирају храну.Трава и сено нису популарни код животиња, и једу храну и корјенасто поврће са задовољством.
 • Вет Бленд.Са оваквим начином исхране што је могуће једноставније уравнотежити исхрану.Мјешавина се састоји од дробљеног зрна, влажне хране, трава и корена.Љети се мијеша трава.

Нутрије су сретне да једу поврће

Морам рећи да ће било која од ових врста исхране дати жељени резултат, али ће захтијевати различите финансијске трошкове од фармера.Из тог разлога, одлучујући како се храни нутрија, власници бирају у корист мокре каше, на коју можете додати кухињски отпад.У овом случају у исхрани се појављују супе, остаци житарица, остаци пекарских производа, различито чишћење (у куваном облику).

Која храна да преферира

Постоји посебна храна за ове животиње, али у руралним залеђем, и не само, немају сви приступ. Ове животиње су погодне за храњење свиња или телади, јер имају низак ниво сирових влакана. Али храна за живину или нутрију говеда није погодна.

Ако се пољопривредник одлучи да самостално припреми комбиновану храну, онда он треба да помијеша сљедеће састојке:

 • јечмена жита или пшеница - 45% од укупне количине;
 • ​​
 • кукуруз или зоб - 40%;
 • сунцокрет, грашак или сојино брашно - 8% од целотне масе;
 • рибље брашно или сточни квасац - 6%;
 • креда - 0.5%;
 • кухињска сол - 0,5%.

Витамини се могу додати у састав.За узгој животиња повећава се садржај махунарки и житарица.Пре клања - фокусирајте се на кукуруз и јечам.

Пре клања, кукуруз треба додати нутријском оброку

Зелена храна

Домаћин мора да схвати да нутрија није зец, а не крава.У великим количинама, трава и сено јој не одговарају.Међутим, неке врсте траве, гранчица и изданци у хранидби животиња једу са задовољством.То су: маслачак, куиноа, боквица, краставац.Нема проблема у коришћењу кукуруза, детелине и других биљака.У храни можете мешати гранчице брезе, храста, врбе или смреке, младе младице.

Ни у ком случају не би требало да се у храни налази аконит, кукавица, чиликавац, наркић или кукавица.Ове биљке су отровне за животиње.

Ако је могуће сакупити водену вегетацију, корисне особине зеленила ће се значајно повећати.Нутриаам је прикладан: сабелник, најкраћи, рогоз, водени пиринач и друге врсте водене вегетације.

Нутриас лове сабелник

Захтеви за крма

Једна одрасла животиња једе годину дана:

 • 100 кг коренастог поврћа;
 • скоро 60 кг хране за животиње или житарица;
 • око 50 кг траве (али већина се распада у процесу једења и постаје додатно легло);
 • више од 5 кг отпадапрерада житарица и махунарки, крмног брашна и квасца;
 • око 10 кг сена или трава;
 • 3-4 кг меса и брашна;
 • 0,7 кг соли.

За младе животиње старе до десет месеци, храна је потребна за скоро пола мање.

За једну годину једна нутрија једе 60 кг зрна

Гранулирана храна

Ова врста хране за нутрију је веома погодна. Ако изаберете праву композицију, она у потпуности задовољава потребе за енергијом и нутријентима. Важно је осигурати да величина гранула не буде већа од 12 мм. Оптимални пречник гранула - 5 мм. Пелети не смеју да се распадају (не више од 5% од дробљене хране).

Гранулирана храна може напунити хранилицу за 1-2 дана. Ако узгој глодара није главна дјелатност, то штеди вријеме.

Како дати корјенасто поврће

Нутрије радо једу шаргарепу, репу, кромпир, репу и купус. Репа иде добро. У сезони добијају свеже јабуке и шаргарепу. Пре пуњења хранилице, корени се морају опрати и исећи на велике комаде. Кромпир је најбоље кухати.

По животните се вклучват кумари, парадајз, зелена салата, серки, тиквини и бундеве. Тикве могу бити присутне у храни.

У сваком случају, без обзира на пољопривредника који храни хранилицу нутрије, важно је да се побрине за довољну количину воде. Нутриа пуно пије, поготово ако користе храну или житарице. Животиње воле пливање. Да би се они осећали добро, моратеставите им контејнер са водом или направите мали базен.