Карактеристике грожђа Схасла

Постоје многе сорте грожђа Схасла, али најпопуларније и најчешће су Схасла Вхите, Пинк и Мусцат.Ова разноликост је лако објаснити: културу су узгајали национални узгајивачи древног Египта једну и по хиљаду година прије Криста и од тада је успјела да се прошире на све винограде свијета од Енглеске до отока Мадагаскара.

Цхасла вхите - стари бусх са жетвом

Цхасла Вхите

Цхасла Вхите је дуго сматрана једном од најранијих сорти грожђа, али захваљујући развојуУзгој и пољопривредна наука почели су да се појављују брже расте сорте.Име има заједничке синониме у различитим регионима:

  • Бирцх Симпле;
  • Цхасле Доре;
  • Златна Шасла;
  • Динка Вхите;
  • Фрагиле.

Када чујете та имена, онда знате да се ради о истом Цхасле Вхитеу.

Опис сорте

Ово је сорта стоног грожђа, али у неким регионима Мађарске, Румуније, Француске и Бугарске она се може претворити у техничку, односно прилагођену за производњу вина.

У Мађарској се око 20 сорти вина производи из шасле

Мали изданак има вино-црвену боју и релативно дебеле ивице, а листови су глатки, лепибронзе цолор.После годину дана, стабљика постаје црвено-браон, а листови добијају петоструки облик са ивицама закривљеним надоле, а на задњој страни дуж вена почињу да се појављују чврсти рубови.

Кластери су формирани средње величине, дуги од 14 до 16 метара и широки од 7 до 10 центиметара, правилног коничног или више цилиндричног облика, са добрим нивоом густине.Однос једне гомиле је око 195 грама.Јагоде досежу просечну величину, у просеку дужине 15 и ширине 16 милиметара.Облик је готово округлог, боја је жућкасто-зелена са златном нијансом и светло смеђкастосмеђе на сунчаној страни.Кожа је густа и танка, месо је мекано, топи се на језику.Укус је сладак и складан, али без израженог мириса.Једна бобица има просечну тежину од 22 грама, у свакој од њих сазревају два мала чврста семена.

Избоји Бијеле Схасле имају црвенкасту нијансу

Разликовање Бијелог Схаслуа од других сродних сорти није лако, јер су сви типови Схасле врло слични једни другима.

Може се разликовати по црвено-бронзаној боји младих листова на врховима грана, златној, свијетлозеленој боји плодова са благим препланулим и свијетло жутим, лимуновим листовима у јесен.

Карактеристике сорте

Цхасла Белаиа је грожђе са раним периодом зрења: овај период траје од 105 до 135 дана, у зависности од подручја раста и температуре околине.Сорта се сматра основном приликом поделе сорти у ране и касне.

Говори Схасла Вхитереферентну тачку, која одређује како прије или касније сазријева ова или она грожђа.

Млади изданци и пупољак у пролеће

Бели Цхасла има висок и стабилан ниво приноса.Има слабу отпорност на плијесан и неке гљивичне болести, тако да се у периоду плодоношења грожђе мора третирати заштитним лијековима.Подложно правилима обраде и правовремености дјеловања, усјев неће патити.

Иако ова сорта припада сортама са средњом отпорношћу на мраз, има високу стопу плодоносности на заменским изданцима који су се развили на месту оних који су умрли од мраза.На таквим гранама, индекс приноса је задржан на нивоу од 60–85% нормалног приноса.Одликује се ниском отпорношћу на сушу, па због тога захтева често наводњавање у сушним пролећним периодима, иначе ће се горњи пупољци осушити и неће се ширити.

Ледени грм расте веома брзо - у другој години изданци расту за 2 м

Било која врста земљишта је погодна за узгој грожђа Схасла Белаиа.Најбољи резултат су топле сунчане падине са песковитим, пешчаним и иловастим земљиштима.Такође, резултат је погођен благовременим кратким резањем 5 или 7 очију.То вам омогућава да расте елегантно, светло грожђе са густим, сочним и слатким бобицама.

Цхасла вхите - цлосе-уп бобице

Цхасла вхите рое - француска сорта грожђа која се разликује од уобичајене Бијела, хрскавапулпа и светло роза кожа.

Пинк Схасла

То су и француско стоно грожђе, створено на бази сорте Схасла Роиале и Пхинтендо.

Краљевска ружа Схасла Бусх у јесен

Име сорте може варирати, често се назива Цхаслаис Роиал, Цхасла Пинк Роиал, Цхасла Пинк Монто Бан или Цхасла Пинк Алсатиан, али је увијек иста сорта.

Схасла пинк цлосе-уп

Разликује се од белог у облику лишћа и нижих приноса, као и прекрасних тамно ружичастих и тамно пурпурних бобица.

Муск Масх

Цхасла мушкатни орашчић је друга врста столног грожђа. По својим карактеристикама, готово се не разликује од Схасли Белаиа, али сазрева 6–12 дана раније, а жућкасте бобице имају изражен мушкатни укус и више меснате пулпе. Грмови су закржљали и слабији.

Цхасла мушкатни орашчић има бобице ружичасте боје

Сорте отпорне на мраз

На основу родитељских врста северног и Цхасла ружичастог, створена је сорта отпорнија на мраз, која је добила име Схасла Севернаиа. Период вегетације ове сорте траје од 126 до 140 дана, кластери се разликују по нижој тежини, од 135 до 160 грама, розе боје и високом приносу.

Плодови Схасла рамминга имају арому и укус јагоде

Схасла Рамминга карактерише повећана отпорност на мраз, гљивичне и друге болести. Сорта добијена на бази комплексаинтерспецифични прелаз, може толерисати мраз без додатног склоништа и посебно је дизајниран за узгој у северним областима виноградарства.Разликује се бобицама са посебно нежним укусом и њежном аромом јагоде.Период сазревања се креће од 103 до 108 дана.

Цхасла Вхите, Пинк, Мусцат и друге сорте ове сорте су вриједне сорте стола.

Јагоде су укусно свјеже, толерирају дуготрајно складиштење и транспорт, погодне су за производњу сокова, а понекад и за вино.Они заслужују популарност и заслужују највише оцјене, тако да су широко распрострањени у свим виноградима свијета.