Карактеристике грожђа мукузани: опис сорте

У централној Русији иу више северних географских ширина, непретенциозан и отпоран на тешке временске услове, грожђе се узгаја.Недавно се на овим просторима проширила сорта вина, која се међу виноградарима назива "мукусани".Ово је хибридни технички облик грмља, који се узгаја као непокривен.Користи се и као култура перголе због декоративне.

Мукузани хибридна техничка сорта грожђа

Карактеристике

Технички стандард грожђа

Сорте вина се називају техничке сорте.Производња вина је могућа из било које врсте воћног воћа, али из техничких сорти воћа, производ је квалитетнији.Сорте од којих се традиционално производи алкохол карактеришу следеће особине:

 • мало грожђе: велики проценат коже даје вину арому;
 • сочна пулпа;
 • садржај шећера - не мање од 17 процената;
 • Киселост не сме бити мања од 5 грама по литру.

Карактеристике мукузана

Ове грожђе је врста грузијске народне селекције.Неки руски виноградари погрешно верују да је откривен у планинском селу Мукузани у планини Какхетској долини - отуда и име.Понекадсорта је помешана са грузијским вином "Мукузани", који се прави од грожђа Саперави. Ова врста расте у долини у којој се налази село Мукузани.

Мукузани је непретенциозан и отпоран на хладноћу

Сорта грожђа Мукузани се недавно појавила у Русији и постала популарна због своје непретенциозности и отпорности на мраз. Није прекривен зимом. Није подложан многим гљивичним болестима које често инфицирају грожђе (међутим, долази до инфекције оидијумом) и доноси обилну жетву. Не привлачи штетне инсекте (осе). Сорта је прилично скороплоднаиа, период сазревања плодова је од врло раних до средњих. Зрело зависи од региона или у првој деценији августа или на почетку јесењег периода.

Име мукузани, које је он схватио, популарно је, то је садница грузијских врста грожђа. Није прошао државне тестове. Ова врста се проширила углавном у регионима Саратов и Воронеж.

Стандардни опис

Грожђе овог типа карактеришу следеће заједничке карактеристике:

 • Лишће је трослојно и петокрвно, дубоко изрезано и не скалирано, врхови нису јако зашиљени. Боја мат листова је тамно зелена, облик је заобљен.
 • Убрзани развој изданака, на сваком појављују се 2-3 кластера. Грозд цилиндричног или коничног облика издуженог облика, густе структуре, дужине од 25 до 30 центиметара.
 • Богато плодоношење - до 50 литара вина се добија из једног грма који расте у видиковцу. Воће по дужини стрелице, одлично сазревањевинове лозе (под условом да је принос нормализован).
 • Снажни грмови састоје се од појединачних рукава с воћном стрелицом на крају и брзо повезују решетку, али без отпорности поља.
 • Мале плодове: Тежина грожђа - 1,5-2 грама.
 • Садржај шећера је висок (са сталном значајном киселошћу) - од 22%.
 • Окус бобица је једноставан, без специфичне нијансе дивљег грожђа.
 • Боја грожђа је тамно љубичаста или црна, кожа траве са воскастим премазом, унутар бобица има 2-3 велике кости.
 • Сокичност пулпе (принос 80-86%), укус је једноставан, пријатан и пун.

Тежина грожђа Мукузани достиже 1,5-2 грама

Карактеристика вина

Ова сорта је погодна за производњу сувог црног вина типа Саперави. Производ, који се добија из ове сорте, одликује пикантан, пун окуса са воћним и чоколадним нијансама, тамно рубински интензивна боја и лагана арома. Неки винари описују његов накнадни окус као опора или са благом горчином.Киселост производа је просечна(цифра је 6,3 г по литру).

Приликом старења вина појављује се дугачак накнадни окус с примјесом бобице (купина, сорта црвене рибизле). Дуготрајно складиштење утиче на омекшавање укуса, нестанак киселости. Производ постаје уравнотежен у нијансама укуса. Арома постаје стабилна, остаје у стаклу дуже од два сата.

Ако не разриједите вино водом, испада дебела и вискозна. Тастескладан и баршунаст. Недостаци су недостатак танина.

Царе

Мукузани не треба никакав третман. Отпоран је на мраз, издржава температуре до -35-38 степени и односи се на сорте које нису покривене зими. Али, да не би ризиковали здравље винове лозе, узгајивачи га једу на јесен и пребацују их са решетке на земљу, не заборављајући да се нагомилају и забоде. Дакле, слијетање боље преживљава зимско вријеме под снијегом.

Мукузани грожде зима без склоништа

Обично се жбуње саде у близини зидова зграда, стубова. Пошто је ово сорта високог приноса, засаде захтевају рационализацију. То је неопходно да се биљке не преоптерећују, а квалитет плода не падне, отпорност на замрзавање грмља није смањена.

За нормализацију жетве, грмови се орезују на почетку пролећног периода. Резидба се врши након прегледа биљке и идентификације мртвих бубрега.

Да би се одредио период жетве, користити рефрактометар. Такође је могуће фокусирати се на промјене у укусу бобица. Ако је укус велебиље нестао, онда су плодови спремни за бербу.

Култиватори из централне Русије препоручују да се за домаћа вина и сокове користи високородна сорта мукузана. Оцењује се као супериорна у односу на друге типове спецификација (позната "Исабелла") и признаје се као једнака "передиаку", "маркета" или "сен пепин". Користи се у декоративне сврхе.