Карактеристике грожђа Либија

Историја узгоја грожђа може се упоредити само са пшеницом и кукурузом. Грожђе се узгаја више од 9 хиљада година, а за такав период узгајивачи су донели хиљаде сорти ове бобице. Од обиља сорти, грожђе Либије, узгајано од украјинског узгајивача из Запоризхије Загорулка Виталија Владимировића, заслужује пажњу.

Грозје Либија признато је за једну од најбољих сорти супереарли

Съвместимите с окусите, хибридната сорта грозва е призната и популарна от вртларите. Либија се сматра младом сортом наведеном у регистру 2011. године.

Опис карактеристика грожђа

Грожђе Либије се узгаја преласком средње ране розе сорте Фламинго и раним белим грожђем Аркадија. Препознатљиве карактеристике културе сматрају се веома раним сазревањем и великом величином безобличних гроздова са ружичастим бобицама. Лабаво испуњен гроздом воћа, без губитка атрактивности достиже 30 центиметара у дужину и тежи од 600 грама до једног килограма. Овалне или јајолики плодови, често бледо ружичасте боје, достижу импресивне величине, штофлуктуирају унутар 30к20 милиметара.

Плодови Либије су веома велики и густи

Сочна пулпа бобичастог воћа испуњена је великом количином шећера у комбинацији са деликатним укусом мушкатног орашчића.

Кожа грожђа је необично њежна и не осјећа се када се конзумира, а 2-3 мале кости унутар бобице се лако одвајају од пулпе. Укус Либије је једноставно одличан. Доказ за то су бројне позитивне критике вртлара који су цијенили ову разноликост и успјешно га узгајају.

Опис заслуга сорте

Опис заслуга ове сорте укључује:

 • дуго складиштење;
 • резани грозд грожђа задржава свој укус већ месец дана;
 • не губи своју презентацију;
 • отпорност током транспорта.

Грм либијске лозе је веома плодан

Поред већ поменутих предности усева, опис укључује висок принос, који се постиже захваљујући веома снажним, високим и јаким грмовима. Неоспорна предност је висока отпорност на мраз. Грожђе се не боји мраза до минус 20 степени.

Важно је напоменути предиспозицију сорте за самоопрашивање, због чега се грожђе развија и доноси плод када се сади само.

Опис услова за раст

Без сумње, грожђе Ливије треба одговарајућу негу и пажљиву бригу. Изаберите парцелу за узгој ове сорте са довољно сунца.У узгоју грожђа, важно је дати предност лаком иловастом, плодном тлу, не заборављајући увођење фосфорних и поташких ђубрива. Неће бити сувишно за исхрану и минерална ђубрива (опис припреме решења за виноград може се наћи у било ком хортикултурном директорију).

Кластери Либии се баха свободни

.

У јужним регионима са благом климом, саднице се саде у јесенском или пролећном периоду, стављајући саднице у земљу тако да један бубрег остаје у равнини са земљом, а други је мало већи. У областима са хладнијим условима, где је у условима оштре зиме грожђе потребно склониште, садња се врши само у пролеће и до прекида пупољка.

Млада се спушта у земљу, не остављајући пупољке на површини, продубљујући их 10 центиметара ниже.

Опис садног материјала за садњу грожђа

Искрцавање Либије нема никакве посебне разлике и захтјеве од опћеприхваћених, али неке нијансе још увијек треба узети у обзир. Да се ​​не остане без усева, посебну пажњу треба посветити припреми сечења за садњу.

Када се сади, садница треба продубити

Опис приправе укључује неколико нијанси:

 1. До тренутка садње младунче треба да има 2-3 пупа, добра, неоштећена корена, рез мора бити зелен.
 2. Непосредно пре садње, препоруцује се да се врхови корена секу и обраде посебним раствором који мозе стимулисати њихов раст.
 3. Припремљена стабљика се умочава унапредископана јама, која би требала бити неколико пута већа од саме сече и пола пуна хумуса.
 4. За спречавање печења коријена, препоруча се да хумус заспи са слојем обичног тла.
 5. Због крхкости кореновог система, потребно је пажљиво закопати садницу, остављајући два пупољка на површини.

Опис засађивања грожђа пресађивањем

Процес садње грожђа је дуготрајнији, али користећи овај метод, грм ће почети да доноси плодове много брже.

Вакцинација зеленог грожђа обављена је у јуну

Опис садње грожђа кроз пресађивање:

 1. Предуслов за успјешно цијепљење Либије је исправанреза саднице, која је исечена клином са обе стране.
 2. Важно је подрезати доњи део, мало испод прве шпијунке.
 3. Да би резање било отпорно на негативне вањске процесе и да би задржало влагу дуже, горњи дио се спушта за дјелић секунде у парафин растопљен у води.
 4. Сада припремају залихе, дио старог грма на који се прави калем.Да би се то урадило, стари грм је одсечен у корену, остављајући пањ висок око 10 центиметара.
 5. Подручје прекида је равномерно и глатко, без икаквих неправилности и зареза.Подела треба да буде тачно у средини и не дубока, само да би се резало.
 6. Постављањем резања у расцеп, они су чврсто везани комадом материје.Да би се задржала влажност у залихама, мазиво је замазано глином.

Описно обрезано грозје

Резидба Либије се препоручује за прољеће и сматра се једним од најважнијих процеса, што захтијева посебан приступ.За високи принос обрезивање је учињено кратко, остављајући око 6 пупољака, а када одбацивање обрезивање боје треба бити учињено средње или чак дуго, остављајући више од 15 пупољака.Да би се постигло формирање великих кластера и чекало да се бобице у потпуности зреле, важно је регулисати количину јајника.

Обрезивање грожђа Ливиа мора бити јако

Препоручује се да се не остави више од 3 јајника.

До краја плодоношења, сорта не треба да се одваја од лишћа, а грм се формира без ограничења.Да не бисте оштетили стабљике, оштрица за орезивање треба да се савршено оштри.Опис овог процеса мора се стриктно поштовати приликом обављања обрезивања, иначе би грм могао једноставно да умре.

Опис на болестите и штеточини

Либијска сорта грозда се съдържа отстрелност на инфекции и болези.Најопаснија за ову сорту је Оидиум, који покрива лишће са сивом плијесни, и даље цвасти и плодове.У кратком временском периоду, оидиум може уништити цијели виноград.

Либијски плодови треба да се за {тите од оси со запо ~ нуваве на сазреваве

.

Мање опасна болест је плијесан, њен опис се пореди са вирусним обољењима културе.Да би се грожђе заштитило од ове инфекције, неопходно је осигурати добру вентилацију и правилно резање.ГрмљеПрепоручује се лечење мешавином плавог витриола, вапна и воде.Због високог садржаја шећера и танке коже у плодовима Либије, проблеми у узгоју доносе птице и осе.