Карактеристичне сорте Атхос

Грожђе гаји човек пре много векова. Људи воле и поштују ово јагодичасто воће. А у древној Грчкој људи су чак обожавали бога вина Диониса. Данас човјечанство још увијек воли ову бобицу. Широм света, створене су бројне плантаже за узгој грожђа. У овом чланку желимо да вам испричамо о једној од многих сорти грожђа, о Атосу.

Атос је табела разних врста грожђа које сазревају

Карактеристике сорте Атхос

Атос је столна сорта грожђа која је супер рана у сазријевању. Његови плодови се могу кушати већ у јулу, нису капсулни и отпорни на различите врсте болести. Ова млада сорта узгајана је од стране украјинског узгајивача почетком 2000. године у Старобелску. Добио га је због укрштања два типа грожђа: Кодрианке и Талисмана.

Атос се заљубио у вртларе аматера, због његовог високог укуса и због своје преурањености. Од тренутка отпуштања првих пупољака до пуне зрелости, не прелази више од 100 дана. Атос се односи на високородне сорте грожђа. После пуног сазревања, може бити на грму месец дана. Јагоде не пуцају или се распадају, већ добијају више шећера, односно постаје укусније. Веома је важно да ова сорта не привлачи осе, односно да се очува у интегритету грмља, али треба водити рачуна о томе какоплашећи птице, веома их привлачи предиван укус Атоса.

Грмови у овој сорти су снажни, бобице су велике, имају цилиндрични облик са шиљастим навојем, и тамно плаву боју. Кора има густу структуру, али када се конзумира је непримјетна. Плодови Атоса не подлежу грашку, за разлику од родитеља Кодрјанке. Једна гомила по тежини, може досећи од 700 гр. до 1,5 кг. Окус Атоса је сочан и складан. Садржај шећера у бобицама досеже 19%, киселост се не осећа. Врло велике бобице ове сорте достижу дужину од 3 цм, а по тежини до 12 грама. Листови су средње величине, имају тамно зелену нијансу, округлог облика са малим дијелом на крајевима. Атос карактерише брзи раст изданака. Лозе, на којима се појављују плодови, препоруцују се резати на 6-7 оцију. Због чињенице да је грожђе овог грожђа велико, а принос је висок, требало би да се побринете за клинове или решетке, како не би одломили гране.

Једна гомила по тежини може достићи од 700 грама. до 1,5 кг

Ова сорта грожђа се користи за производњу вина. Атос је комбинован са другим сортама, а вину даје одличан укус, који је погодан за прављење сока или џема. Лако се превози и има трговински изглед који привлачи пажњу купаца. Атос отпоран на мраз до -23 степени. Лако толерише привремени недостатак заливања. Али да би ова грожђа добро порасла у вашој башти, прво треба да водите рачуна о висококвалитетном садном материјалу и изаберете само доказаноцертифициране саднице.

Култивација Атхоса

Атхос је хибридна сорта, која садржи многе предности, од којих је једна отпорност на мраз.Међутим, такође је важно да је ова грожђа мало оштећена гљивичним болестима као што су плијесан и знојење.Овим болестима има отпор од 7 бодова.Такође јеотпоран на пепелницу , али је склон сивој трулежи.Зато се о томе треба унапријед побринути и подузети превентивне мјере.

Приликом куповине садница обратите пажњу на следеће факторе:

  • да ли садница има механичка оштећења;
  • постоје ли чудна места на дрвету, или летци;
  • да ли постоје знакови исушивања саднице;
  • има ли садница, најмање три корена;
  • Побег мора бити висок најмање пола метра.

Боље је да се младица или сеча посади у посебну посуду, а куповина садног материјала треба да буде на верификованом месту.

Ако сте искусан узгајивач, онда се лако можете носити са резањем, али ако сте вртлар аматер, боље је узети спремну садницу.

Приликом куповине саднице треба испитати његов коренски систем

Како се бринути за Атхос

Атхос, као и свака друга грожђа, јако воли сунце.Према томе, треба га садити на добро освијетљеној, јужној или барем југозападној страни врта.Побрините се да на мјесту гдје идете да засадите Атхос, нема подземних вода, а ако их има, они морају бити на дубини од најмање 2 метра.Треба пазити да се одводе канали.Подземне воде су у стању да подрију систем коријења грожђа и на крају доведу до његове смрти.

Могуће је садити грожђе и током пролећа и јесени.Ако ћете у пролеће засадити Атос, онда треба да сачекате да се земља добро загреје, у јесен можете да засадите грожђе до средине октобра.

Размак између садница треба да буде најмање 1,5-2 метра, у овом случају, када грожђе расте, његови грмови неће међусобно ометати.Јама, испод младице дубине 0,7 метара.Дно јаме је збијено шљунком или шљунком, бртва је испуњена дебљином од 10-15 цм, што ће створити потребну дренажу.Ако ћете у пролеће да засадите Атос, онда би јама за њу требало да буде припремљена на јесен.Да бисте то учинили: помијешајте у једнаким омјерима црно тло и гнојиво, и ставите смјесу у јаму, а затим у прољеће добијете потпуно оплођено тло за садњу.Пре садње грожђа потребно је припремити корење садница.Да би то урадили, потребан им је један дан намакања у топлим кишним водама.Прегледајте корење грожђа, ако су дуже од десет центиметара, треба их исећи.Такође су орезани да буду мртви.Узгајају грожђе до дубине од 0,5 метара, тако да на површини остају само два пупољка.

Да би било погодно за заливање и храњење Атоса, можете инсталирати цијев промјера 10 цм, покривајући га каменом.

Атос је јака грожђа која расте, па је важно орезати.Ако се придржавате свих правила, грожђе ће вам дати жетву, јер је Атос непретенциозан, па ће се чак и почетнички узгајивач носити с тим.