Карактеристичне крушке Велез Пеар

Велес - популарна сорта са баштованима, временски проверени и климатски услови.Његово друго име је “Кћи одличне”, али се користи рјеђе од “Велеса”.Јесење зрење крушке су узгајали руски узгајивачи као резултат укрштања сорти Шумске лепоте и Венере.Данас се активно узгаја у региону Москве и сусједним регијама.Опис сорте, воћа, његових предности и недостатака, као и корисни савети за повећање приноса, прочитајте испод.

Плодови сорте Велес су веома лепи

Карактеристике стаблалове гарденерс.

Възможен окус на плодове се съдържа свежи, конзервирани и сушени.Опис биљке га класификује као средњу висину - висина одраслог стабла не прелази 4 метра.Облик круне се мења са годинама: у младим стаблима се простире, а током година добија обрис широке пирамиде.Густина круне је просечна.Гране које формирају скелет биљке су дуге и густе, облик је благо закривљен.Сорта производи велике младе младице, њихова кора је смеђе-смеђа.Листови су глатки, ивице су благо закривљене.Боја лишћа је засићена зеленом бојом, ближе смарагдно зеленој.

Велесова хрушка при цветењу

Карактеристике плодова

Крушка"Велес" има симетрични облик крушке. Кожа је прилично густа, глатка, без рељефа. Боја плода је зелено-жута, а са стране се појављује наранчасто-смеђа нијанса. Плодови ове врсте су средње величине, тежина једног је 160-185 грама. У пулпи зрелих крушака пуно сока, пулпа је крем боје, структура је мекана.

Сорта је слатка, али нискокалорична. У 100 грама воћа - само 47 кцал.

Са овом количином крушке, тело прима:

 • Угљени хидрати - 10,3 г.
 • Органске киселине - 0.5 г.
 • Вода - 85 г.
 • Моносахариди - 9.8 г.
 • Потпуни комплекс витамина.
 • Микро и макронутријенти.
 • Воће равномерно сазрева, у августу је већ могуће жетву. Кушачи су оцијенили свој укус 4-4,5 бодова од максималних 5.

Велесове крушке расту у кластерима

Продуктивност

Опис оплодње препоручује жетву у две фазе:

 1. 20-28. Август - прва фаза. У овом периоду пожељно је сакупити највеће плодове.
 2. 10-15. Септембар - друга фаза, током које се прикупљају преостали плодови.

Ова сорта има особину - крушке се уклањају из грана пре почетка зрелости потрошача. Ова фаза сазревања може се одредити бојом коже - зелена, жућкаста боја.

Берба пред почетак зрелости потрошача продужава њен рок трајања.

​​

Крушка „Велес“ се обично складишти до 15. и 20. новембра. Сорта улази у репродуктивну фазу за 5-6 година, доноси плодове сваке године. Једно одрасло дрво даје 60-90 кг воћа.Да би се продужио рок трајања воћа, потребно их је сортирати након уклањања. Само незрела крушка се шаље на складиште без вањских оштећења. Идеални услови - тамно хладни подрум или фрижидер. У подруму не сме бити калупа и страних мириса. Сорта "Велес" не воли високу влажност - оптималан ниво влажности у продавници 80-85%.

Принос дрвећа је веома висок

Предности и недостаци

Крушке "Велес" су популарне код вртлара из неколико разлога:

 • Ово је сорта отпорна на мраз.
 • Биљке имају снажан имунитет на красту и друге болести.
 • Стабла воћа су еколошки прихватљива, јер нису обрађена хемикалијама.
 • Воће има добар комерцијални квалитет и укус који се не погоршава током складиштења.
 • Воће нормално толерише транспорт.
 • Сорта је погодна за узгој у приватном вртларству и узгој у индустријским размјерима.

Опис недостатака крушке има само две линије:

 1. У случају неблаговременог или неправилног орезивања, плодови се мељу.
 2. Код агресивних пролећних мразева, бубрези се могу замрзнути.

Велесова боја понекад замрзава

Како побољшати принос

Принос крушака "Велес" зависи од састава тла у којем расте, од комплетности и правовремености бриге за воћно дрво. Крушка преферира црно тло, али се нормално развија у глинастим и пјесковитим тлима.Важан услов - тло не би требало да буде кисело.Приликом садње садница у отвореном тлу, уверите се да је модрицасти врат 5-6 цм од тла.За интензиван развој воћака, додијелите му површину од 12-20 квадратних метара.

Велесове крушке се савршено чувају на хладном месту

Оплодити стабло воћа органским и азотним ђубривима у пролеће, ау јесен са композицијама обогаћеним фосфором икалијум

Да би се повећао принос у првим годинама плодоносења, уклонити све цветове са дрвета, ау наредним годинама пресећи јајнике.

Са високим степеном отпорности на мраз, младим или осиромашеним биљкама се препоручује да загреју шумске парцеле и да загрљају земљу пре зиме.Коњски стајњак је идеалан за загревање, али ако није доступан можете користити сламу, суву траву, тресет.