Карактеристичне болести копита код крава

Крава је прилично издржљива животиња и веома радна.Сваког дана, у потрази за храном, Буренка путује знатним удаљеностима.Стога су болести копита код ове врсте стоке врло честа појава, чије се лијечење мора спровести брзо и интензивно.

Копита крава су подложна разним болестима

Узроци болести копита

Постоје бројни узроци и фактори који утичу на појаву и развој ове болести:

  • Слаб имуни систем краве;
  • кршење санитарних услова животиње;
  • неправилна брига о удовима краве;
  • неправилна исхрана.

Појединачно или колективно, горе наведени и неки други разлози могу узроковати болести копита код крава.Таква слабост је за животињу крајње неугодна, јер јој болне сензације спречавају да се потпуно креће и једе. Ако је болест била у запуштеном стању или није дијагностицирана на вријеме, требат ће дуго времена док се животиња потпуно не излијечи.

Постоји много обољења копита великих стоке.Требали бисте узети у обзир симптоме и могуће третмане за најтипичније од њих.

Болести копита озбиљно нарушавају квалитет живота краве

Флегмон

Честа болест која је резултат повреда, инфекција или инфламаторних процеса у телу. Узрок је и слабљење одбране тела. Животиња почиње да шепа, не једе добро, смањује принос млека, а температура расте. На захваћеном копиту, запажа се упала и жаришта гноја и трулежи. Ако нађете ову болест у вашој сестри, требате створити што је више могуће удобних и тихих услова. Стеља треба да буде чиста и гломазна.

Пацијентов уд је третиран алкохолним облогама тако да гној брзо дође на површину.

Флегмон рожњаче је озбиљна болест, ако се не лијечи благовремено, онда ће се животиња заразити крвљу и као резултат ће бити смртоносна. Ова болест се лако може спречити:

  • редовно прегледати копита животиње због оштећења и трулежи;
  • покривач сијена у штали је чист и сух;
  • пожељно је да не пасе краве и бикове у подручјима са великим бројем трулежи, мочвара.

Суви пашњак и чиста штала је одлична превенција целулитиса

.

Упала основе коже копита

Ова слабост је најчешћа код крава, које се држе у штали са тврдим подом или се често шетају стјеновитим путем. Примарни узрок је понекад физичка траума или стискање копитара.

Главнизнак развоја ове болести је порамивание. Напаљено ткиво копита добија неприродну жуту или гримизну нијансу. Ова упала се јавља и код акутних и код хроничних варијанти, у другом случају се уочава деформација рожнате површине.Додиривање упаљеног подручја изазива болну реакцију у крави. Оштећени део копита је врео и отечен.

Током третмана, животиња мора бити у мировању. Хладни облози се прилагођавају упаљеном екстремитету, ако се након неколико дана стање краве не побољша, направи солне купке и фиксира топлу глину. Ово је једна од болести која је лакше спречити него лечити. Ако је под у мјесту држања говеда тежак, препоручује се да га се гумира или прекрије обилном постељином. Животиње не би требало да се испашу на стеновитим пашњацима.

Континуирано ходање по камењу и асфалту изазива запаљење подлоге коже копита

Пододерматитис

У ствари, то је гнојна рана која се јавља као резултат инфекције инфекције, присуства пукотина у копиту или рога зида копита. Болесна крава је јадна, температура расте. Додиривање удова је праћено болним сензацијама. У случају развоја болести, површина копита прекривена чиревима и фистулама, постоји вјероватноћа трулежи. За почетак, захваћена подручја треба пажљиво и пажљиво третирати сапунастом водом.

Введите животнопротив болова, јер процес лечења изазива јак бол.

Да би се уклонило захваћено рожнато ткиво копита, љуштачки слој ђона рога се мора скинути и уклонити.Обрадити рану антисептичким и антимикробним препаратима, нанијети завој који се мора мијењати сваких неколико дана.Да би се спречио развој овог непријатног дерматитиса, препоручује се благовремено и темељито третирати пукотине, посекотине и ране, и држати животињу чистом.

Пододерматитис настаје услед продора инфекције у пукотине у копиту

Ерозија

Понекад се различити дијелови копита животиње развијају неравномјерно и пропорционално.Једноставна инспекција ће вам помоћи да откријете овај недостатак.Горњи део копитара изгледа визуелно изнад унутрашњости. Мека ткива су упаљена, трулеж и гнојни исцједак могући у погођеним подручјима.Ход животиње није стабилан, више је нагнут у једном или другом правцу.Ако се копита животиње не развију равномерно, онда испод болног крака ставите поткову или специјалне славине.

Лимпинг

Веома честа болест код говеда.Главни симптом је нагуравање вашег љубимца.Може бити више разлога за изазивање болести: од непоштовања услова задржавања и хране и завршавања разним механичким оштећењима.Третирајте болест лековима и одговарајућим третманом копита болесне животиње.Не лијечи хромостИскусни ветеринар ће самостално помоћи у утврђивању узрока и прописати лијекове који су прикладни за кућног љубимца (овисно о старости и стању).

Са појавом хромости, копитама краве треба показати ветеринару

Суппурација раскида копита

Държа в случаата на инфекциата в стратум цорнеум. У напредним случајевима, то узрокује љуштење и труљење папака.Пре третмана, важно је осигурати животињу тако да не може проузроковати штету себи или другима.Затим добро исперите рањени део, то се може урадити помоћу црева са добрим притиском. Затим осушите третирану површину и нанесите слој антибиотика, сјајног зеленог или фуразолидона. Такав третман је веома ефикасан, труљење брзо нестаје и дуго не узнемирава стоку.

Стравберри Дисеасе

Утиче на кожу на дну копита или на његову круну. Болна подручја покривају се малим туберкулозима крваво црвене боје. Обично болест пролази сама од себе чим се побољша стање животиње. Као терапеутска и профилактичка мјера која животињи даје различите витаминске и минералне додатке, она ће повећати њен имунитет и убрзати опоравак.

Постоји велики број вакцина које су дизајниране да спрече ову болест, али се њихова ефикасност није показала у пракси.

Упркос очигледној масовности и густоћи, копита крава су нежна и рањива. Често су изложени различитим механичким оштећењима и инфекцијама.Власници бриге увијек обраћају пажњу на њихову бригу: перу, чисте, прегледавају, секу и еродирају.Боље је провести неко време на превенцији болести копита него на дуготрајном и скупом третману.