Калијум монофосфат у култивацији парадајза Томато

Парадајз не расте увек добро и доноси плод. Да би се решио овај проблем, често се користи калијум монофосфат. Свако храњење парадајза повећава способност заштите од болести, повећава принос парадајза, укусна својства. Важно је правилно хранити.

Калијум монофосфат - ђубриво за други део лета

Карактеризација лека калијум монофосфат

Калијум монофосфат се односи на минералне додатке. Ово је прилично концентрирано средство које се користи и за парадајз и за друге културе. Карактеристична особина калијум монофосфата је способност да се потпуно растопи у води, а биљке апсорбују плућа. Лек је хемијски чиста концентрисана супстанца

Састав калијум монофосфата је следећи:

 • фосфат око 52%;
 • Калијум - до 33%.

Често се мулти-калијум фосфат користи у припреми различитих смеша које хране биљке. Лијек се пакира у облику бијелог праха у врећама од 25 кг. маса или пакети од 500 грама.

Вредност лека у чистоћи хемијских једињења, без садржаја штетних супстанци: хлор, тешки метали, натријум.

Пепел 50% се съдържа на поташифосфатне соли

Коришћење лека, чак иу вишим концентрацијама, неће изазвати опекотине на листовима или корену парадајза или других усева.

Предности за употреба калијум монофосфата за парадајз

Као гнојиво калијев монофосфат даје сљедеће резултате:

 • цветање се побољшава;
 • повећава плодност;
 • култура је заштићена од многих болести, постоји чињеница да су биљке излечене од пепелнице;
 • више шећера, акумулирају се витамини у плодовима, што побољшава укус;
 • рок употребе парадајза се повећава;
 • способност биљака да потпуно асимилирају све супстанце препарата; вода обогаћена препаратом корисна је за влажење земљишта у стакленику;
 • Користећи калијум монофосфат, биљке толеришу мраз много боље.

Употреба лека

Ђубрива са калијумом су веома значајна за поврће и неопходна су. Њиховим наношењем на парадајз добијају се чак и прелепи плодови.

Употреба фолијарног метода код храњења парадајза са калијум монофосфатом је најефикаснија. Али треба да знате неке од нијанси њихове примене:

За фолиарно храњење, раствор са концентрацијом лека није већи од 0,2%: два грама лека се разређују у једном литру воде.

За исхрану садница парадајза, потребно је разриједити 10 грама лијека у десет литара чисте воде.

Монокалијум фосфат је кристални прах

Храњење је неопходносамо у вечерњим сатима, јер ће раствор бити на лишћу парадајза дуже време.

За наводњавање парадајза, разблажите 15 грама монофосфата у 10 литара чисте воде (довољно за четири грмова парадајза).

Између суплемената потребно је направити паузу од две недеље.

Калијев монофосфат не би се требао користити више од два пута узастопно у сезони .

За ефикасност лека, следите упутства на паковању.Калијумова ђубрива су веома важна за поврће и неопходна су.Њиховим наношењем на парадајз добијају се чак и прелепи плодови.

Важно је да се зна да није могуће натапање семена парадајза у гнојима за поташу.У овом тренутку, минералне соли у калијум гнојивима инхибирају семе.

Ако встреци имају пурпурну боју, то је недостатак фосфора.како засадити саднице парадајза, морате обогатити тло органским ђубривима.Такав састав дрвеног пепела, који је богат калијумом, хумусом и уреом, препоручује се.

Када се саднице укоријене, треба да их нахраните фосфорним и калијевим суплементима.Али у овој фази не можете користити азот.Пошто предозирање доприноси активном расту вегетативног дела биљке, то отежава развој јајника.Најефикасније ће бити храњење из пепела у течном облику, што даје раст биљака и формирање цветова и јајника парадајза.

Па евопогодан сударусхка-Томат комплекс без хлора, је у стању да спречи биљку од гљива и да је у стању да повећа принос.

Увијање лишћа указује на недостатак исхране.Поспите раствором калијум монофосфата

Веома често можете чути жалбе становника летњишта да парадајз цвета, али се не заплетају.Зашто се дешава:

 1. Младе младице рајчице су засађене врло рано.
 2. Заливање је било ретко.
 3. Гнојива с азотом нису била примијењена на вријеме.
 4. Додаци фосфору су недовољно уведени.
 5. Користи се нездраво сјеме.

У овој ситуацији, калијум монофосфат је савршен као супер концентрисано фосфатно ђубриво са великим бројем калијума.Као последица оксидних реакција, калијум (К2О) је у стању да се брзо интегрише у ткивну плочу биљке.Разређује се у овом односу: 10 грама лека до 10 литара чисте воде.Корисно је такво решење, као што је храњење корена, током периода цветања парадајза.

Важно је запамтити да су калијумова једињења веома важна за људско тело.Стога, примена калијум монофосфата побољшава квалитет парадајза и њихове здравствене користи.

За време формирања воћа потребно је да биљка парадајза добије уравнотежену преливу.Овде је корисно, поред фосфора и калијума, додати и азот (нитроаммофоска).

Калијум монофосфат за парадајз у стакленику

Један од важних услова за добијање доброг усева парадајза у стакленику је правилно храњење.Када се формирају први јајници, морате почети да оплодите културу. У овом случају, прво храњење се врши коришћењем калијум монофосфата (разблажите једну кашику лека по канте воде). Немогуће је оплодити душиком у том периоду.

Дозирање калијум монофостата

За сазријевање стакленика у ранијим периодима користе се фолијарна ђубрива, која додатно обогаћују биљке корисним супстанцама и спречавају могући настанак болести.

Такви се облози обављају једном седмично, наизмјеничним ђубривима која се могу брзо растопити: уреа, калијев нитрат, калијев монофосфат, Акварин. Боље је такве вецери обавити тако да се хранљиве материје дуже задржавају на листовима, а јутарњом росом се боље апсорбују.