Калијум монофосфат: примена и својства ђубрива за грожђе

Фосфатна ђубрива спадају у класу минералних адитива, чија употреба обезбеђује нормално сазревање не само грожђа, већ и других усева. Ферментација калијум монофосфата је повољна по томе што материјал добро апсорбује биљка, његова растворљивост у земљишту омогућава употребу ђубрива у различитим фазама раста винове лозе грожђа.

Гнојиво калијум монофосфат

Калијум монофосфат је супстанца која активира раст биљака, фармери користе ову врсту ђубрива како би убрзали сазревање изданака грожђа и побољшали квалитет усева у фази сазревања.

Суперфосфат се користи како у вештачким структурама (пластеницима) тако иу отвореним површинама. Захваљујући ђубриву, грожђе не само да убрзава њихов раст, већ и промену приноса четкица: повећава се проценат глукозе и шећера, побољшава укус, а касније биљка толерише смрзавање тла и друге карактеристике зимовања.

Монофосфат: особине минералних једињења

Због карактеристика које поседује калијум монофосфат, овај тип ђубрива често користе узгајивачи поврћа како би убрзали раст грожђа и других биљака, укључујући и биљке. Овај погледминерална једињења имају низ својстава која се изражавају у следећим својствима:

 • Биљке након храњења монофосфатом (суперфосфатом) убрзавају раст.
 • Примена прељева утиче на садржај корисних витамина и шећера у зрелим бобицама.Ово побољшава квалитет укуса производа, повећава рок трајања.
 • Према резултатима практичне примене, монофосфат не само да активира раст грожђа, већ и јача биљку од разних врста болести које негативно утичу на сазревање усева.
 • Суперфосфат је високо растворљив у води, ова врста ђубрива се може стално користити приликом заливања грожђа, како у раној фази раста тако иу току формирања јајника.
 • На догађајима, када се виногради припремају за зимовање, виноградари на тло додају суперфосфатна ђубрива, што помаже очувању лозе до следеће године.
 • Калијум монофосфат је добро успостављен у различитим фазама раста биљака, посебно у време цветања, када винова лоза захтева минерална ђубрива ове класе.
 • Ђубрење се обавезно користи на неасфалтираним површинама са слабим саставом минералних једињења и након активне бербе усева из других биљних врста.

Захваљујући наведеним карактеристикама које имају калијум монофосфат, вртлари, вртлари и узгајивачи имају могућност да заштите биљке у различитим фазама раста и сазревања усева.

Моносодиум фосфат екристални прах

Карактеристике употребе суперфосфатних ђубрива

Храњење хранљивим материјама, односно ђубривима, која не само да убрзавају раст, већ и јачају биљке, што значајно повећава квалитет приноса.Далеко од свих виноградара је познато да се калијум монофосфат може користити као фолијска подлога у виноградима, а овај тип минералног ђубрива може се чешће наћи у баштованима него у вртларима.Које су карактеристике овог лијека:

 • Може се користити као отопина, али концентрација не смије прелазити 0,2%.
 • Прерађивачка постројења се препоручују ближе ноћи: дакле, гране и лишће ће дуго бити под утицајем раствора.

Како повећати ефекат ђубрива

Присуство калијума не само да повећава раст винове лозе, већ и минерално ђубриво производи резистенцију на разне болести.Да би се максимизирала употреба калијум монофосфата, треба обратити пажњу на савјет:

 • Користим лијек у различитим концентрацијама, произвођач је осигурао да су вртлари користили количину супстанце назначене у упутству приликом одређивања величине завоја.
 • Суперфосфати се сматрају универзалним типом ђубрива, па се користе у разне сврхе: од вртларства до јачања раста грмља и дрвећа.
 • За третман раствором грожђа, раствор се користи у односу потребних количина суперфосфата на 10 литара воде.Зависно од врсте третманаможе се променити.Приликом обраде грмља, важно је пратити темељитост догађаја, а не недостаје засада.

Предности калијум монофосфатног ђубрива

Како правилно руковати виновом лозом

Употреба суперфосфатних ђубрива је недавно добила популарност:Раније се овај алат користио искључиво за исхрану собних биљака и баштенских усева, али сада се успешно лечи са грмљем и воћкама са монофосфатима.За винову лозу , лек се најбоље користи за побољшање приноса , а када се припремају жбуње за зиму, то се ради на два начина:

 • Радови за наводњавање.Нанесите водено-минерални раствор: 15 литара супстанце на 10 литара воде.
 • Радови прскања.За 10 литара воде потребно је 10 грама калијум монофосфата.

Почевши од септембра, може се користити и као прелив и за прскање суперфосфатом.Активности се изводе у интервалима од једном недељно, пожељно увече, пре заласка сунца.Да би се ојачао коренски систем и припремили виногради за периоде хлађења, радови за наводњавање се комбинују са ђубрењем неопходним за биљке.Непосредно пре првог замрзавања престаје мраз.У пролеће, када винова лоза уђе у период сета четкица, обнавља се заливање монофосфатним ђубривима, нос долази до почетка врућег времена до јесени.

Ђубриво се састоји од чистих минерала који нису штетни по здравље: 33-36% калијума и50% укупних фосфатних једињења.Одсуство тешких метала, натријумових соли, хлора и нитрата је једна од главних предности лекова, а ниска цена вештачких ђубрива омогућава куповину лека за прераду скоро свих нивоа баштована.Након обраде, листови биљака не добијају опекотине, што се често манифестује када се користе други материјали и не испуштају токсине.

Како би се осигурала особна сигурност, третман се проводи у одјећи и гуменим рукавицама, како би се кожа заштитила од продора отопине.Након рада са ђубривима, треба темељно опрати руке и лице текућом водом.Ако се придржавате свих правила и упутстава која су изложена у чланку, можете се чврсто позабавити не само добрим приносом винограда, већ и јачањем лозе и кореновог система грмља.Калијум монофосфат је нова доказана врста минералног ђубрива, која је и универзално храњење и заштита од заразних болести.