Калијум: карактеристике његовог одсуства

За грожђе је калијум један од три витална хранива (друга два су азот и фосфор), чији недостатак утиче на каснији успешан раст и развој. Њен недостатак утиче на процес фотосинтезе, оштећује продуктивност, смањује отпорност на лоше временске услове и друге болести и утиче на фотосензитивност биљака. И то није цела гомила проблема везаних за недовољну количину минерала. Љетни становници са пажњом баве се засићењем својих зелених одељака храњивим састојцима који се на њих ослањају. Да бисте препознали њихов недостатак, потребно вам је искуство и знање. Са завршетком најновијег чланка ће вам помоћи.

Недостатак калијума у ​​грожђу манифестује се црвенилом листова

Ефекти на тело

Калијум је алкални и високо покретни метал. Његово присуство у грожђу ставља биљку у тешку, чак и смртоносну позицију. Потребно је навести све процесе и детаљно размотрити проблеме везане за његов недостатак.

  Највећа потреба за овом супстанцом настаје у периоду активног и плодног раста. Метал формира нове ћелије и благотворно делује на фотосинтезу. Њен недостатак смањује стопе раста, негативно утиче на фотосинтезу и постаје узрок хлорозе.
 • Недостатак минерала изазива разочаравајуће последице на отпорност на тешке временске услове: мраз или топлотуса сушом. Минерално изгладњивање реагира на осјетљивост биљке на гљивичне болести.
 • Још једна тужна посљедица трагичних околности је повећање осјетљивости биљног ткива на сунчеву свјетлост, што може узроковати опекотине и некрозу.
 • Калијум повећава проценат примењене влажности земљишта. Када га нема у зеленом телу, трошкови воде се повећавају и биљка је теже толерисати периоде суше.
 • Најгора посљедица недостатка метала је успоравање или катастрофално кашњење у сазријевању плодова. Усјев дозријева неуједначено, грчевито, избојци не сазревају, не желе да расту, остају болно крхки и детињасто зелени. И у самим плодовима је смањен ниво шећера, што квари доживљај окуса.
 • Друга страна мане је претјерана. Обе крајности су штетне, свака на свој начин. Ако је минерал превише за биљку, бобице сазријевају изузетно брзо, али немају времена да достигну нормалне величине. Преобиље утиче на раст грмља - такође не у позитивном правцу.

И то није цела гомила посљедица које за собом повлачи минерално гладовање или преједање грожђа. Срећом, постоје начини да се проблеми препознају и спрече на време.

Калијум је укључен у процес фотосинтезе, тако да је виталан за грожђе

Симптоми поста

Посебна потреба грожђа за метал манифестује се током активне фазе раста, у периоду плодног радабиохемијски процеси. Минерал је врели учесник у метаболизму, његова покретљивост се манифестује у брзом и лаком кретању око биљке. Као резултат, скупља се у великим количинама у вегетативним деловима - листовима, пупољцима и изданцима. Екстракција "минерала" је коренски систем. Сав извађени материјал се шаље у делове који расту, а када почне време сазревања, бобице се шаљу у њихово семе.

Таква биолошка карактеристика узрокује потешкоће у одређивању дефицита. У свим бојама проблем се открива крајем љета, у претпосљедњем и посљедњем мјесецу вруће сезоне.Када дође до суше, коријење не може извући одговарајућу количину материје из тла. Биљка почиње да се прогута, сакупљајући метал од старих листова и дрвета.Ако траје дуго - биљка почиње да умире и умире.

Недостатак минералне материје може се одредити следећим знаковима, подељеним на фазе:

 • У раној фази поста, листови и изданци престају да се развијају. Изгледају мале, слабе, крхке и врло танке. На тактилном нивоу - доњи листови се осећају кожасто, а затим добијају сјајни, лакирани изглед. Смирите се и крцкајте ако их сломите. Рубови су обмотани.
 • Са изгладњивањем, боја се мења. Доњи рубови лишћа обасјавају, а затим постају жути и суви. На црвеном грожђу, знак недостатка метала изгледа другачије: уместо посветљења, листови постају црвени,стицање љубичасте или плаве нијансе. Тада се појављују симптоми маргиналног опекотина и некрозе ткива. Лишће, нарочито у близини гроздова, пресушује, сами кластери почињу да заостају у величини и расту.
 • Постепено цео грм умире. Због дуготрајног поста, биљка није спремна за почетак мраза. За обнову биљке, у условима обилног додатка поташи, потребно је од једне до неколико година.

Недостатак метала може у потпуности уништити наду жетве. У најтужнијем случају, цијели виноград може патити од недостатка нутријената.

Знакови гладовања могу се појавити код појединачних узорака, узрок може бити механичко оштећење, резултат активности ископаних животиња или штеточина, предозирање фосфатима, другим хемикалијама.

Постројење остављено на милост судбине утонути ће у вечност након само неколико година. Ако постоји мањак калијума, у пролеће наредне године оштећена творевина ће слабо расти, листови ће остати мали, број нових изданака ће се смањити неколико пута, квалитет плодова због недостатка шећера ће бити низак. Не предузимајући акције на време, после годину дана, њихов ефекат ће бити смањен, опоравак је тежак, а симптоми поста ће се појавити дубље и јаче. После две године, грмље ће почети да умиру због смањеног имунитета и не можете ни сањати о жетви.

Недостатак калијума доводи до смрти биљке већ сљедеће године

Опоравакгрожђе

\ т

"Добро храњене", добро снабдевене минералне материје, жбуње, садрже до 1,6% у листовима и апсорбују у просеку до 120 К2О /ха. Ова количина метала треба да се обезбеди у грмље током вегетације. Минерали коријенски систем издваја из тла. Калијум се повезује са минералима глине и када су потонути, жељена супстанца може нестати - метал се лако испира ако се не апсорбује од стране хумуса или глинених супстанци. Ниво калијума зависи од врсте тла, посебно је ниска у пјесковитим тлима, за разлику од глинених, гдје ризик од испирања није тако велик.

Без обзира на врсту тла и почетну количину метала у њему, биљка готово увијек треба додатно рафинирање тла са гнојивима за поташу. Ако се зелено одељење и даље осећа лоше, морат ћете жртвовати гроздове - превише њих омета опоравак. Најбоље се уклапа у коренску дораду водотопивих ђубрива. Узгајају се у води и, након обилног заливања, наносе се на земљиште тако да минерали могу доћи до корена. Проводити и лишће хранити малим порцијама.

Калијум сулфат не само да елиминише недостатак супстанце, већ и побољшава квалитет воћног грожђа.

Врсте калијумових мамаца разликују се по јачинама и слабостима, утицају на биљку и њен усев у зависности од сорте и врсте земљишта. Виноградари широко користе следећа ђубрива:

 1. Калијум хлорид. Предност је што се лако раствара у води.Недостатак је то што захтева претходно наношење кречњака на тло, јер има оксидујући ефекат.Изгледа као бели прах.
 1. Калијум сулфат.Не-хлорна поташна дресура.Поред својих других предности, побољшава укус воћа.Може се безбедно мешати са другим ђубривима.
 1. Калијумова со.Ово ђубриво је црвене боје и богато је хлором (његова количина премашује ниво хлора у другим врстама калијум гнојива), иако се временом испере.Када се користи може се мешати са другим ђубривима, растворљивим у води.Пожељно је да се користи у јесен, након жетве.У другим случајевима, препоручује се да се користи у строго одређеним количинама.
 1. Потассиум магнесиа.Садржи калијум у количини од 30% супстанце, као и хлор и магнезијум.Растворљив у води.Љетни становници преферирају да га примијене са недостатком магнезијума, на лаким тлима.Постоје и друга исхрана, укључујући и овај метал - нитрофоску, азофоску и слично.

Произвођачи радије бирају калијум из прве три понуђене опције.Можете их направити у било које доба године. У току вегетације потребна је обилна оплодња.Метал се добро апсорбује у биљци, побољшава продуктивност и раст, али његов ефекат варира у зависности од биљке, пошто неке сорте требају мање минерала од других.Сорта Алиготе је задовољна љетним преливом и количином метала који се извлачи из земље.Такви су јаки грмовикао што је Мускат бијел, осјећају јачу потребу за калијем.

Калијум не само да побољшава раст и развој грожђа и утиче на укус бобица. Он је извор корисних својстава садржаних у плоду. Захваљујући њему, бобице и вино од њих благотворно утичу на срце и продужавају живот.