Калијум као ђубриво за грожђе

Сваки представник флоре треба редовно хранити, за грожђе такву акцију треба одабрати право гнојиво. Сва ђубрива се деле на минералне и органске. Свака биљка има више преферираних елемената храњења, у грожђу једна од главних и неопходних супстанци је калијум. Током сезоне плодоношења, грожђе узима до двеста грама калијума са земље.

Калијум - минерално ђубриво за грожђе

Главне предности додатка поташи

Грожђе воли да прима додатну главу у облику калијума. Због тога је садржај калијумовог елемента у овој биљци веома висок. Предности калијума за грожђе је брзо храњење, јер су његове најкорисније супстанце у стању да се брзо крећу око биљке. Главно место локализације и исхране калијем се сматра воћем. Главне активности калијума на грожђу:

 • промовише брзи раст биљака;
 • омогућава да плодови достигну максималну зрелост у кратком временском периоду;
 • је одговоран за присуство слатког укуса у плодовима;
 • обогаћује целу биљку пријатном јаком аромом;
 • благовремено сазревање винове лозе и биљке у цјелини;
 • висок садржај овог елемента вам омогућава да више издржите зиму уз минималну применуоштећење пупова, корена и изданака;
 • ефикасно се носи са свим могућим болестима;
 • не дозвољава биљци да се осуши у периоду екстремне топлоте.

Као ђубриво грожђа користи се углавном калијумова сол или њен сулфат.Садржај огромних количина калијума може се уочити у пепелу, који остаје након спаљивања самог винограда.

Калијева сол се добро апсорбује у лози

Зашто су вам потребна ђубрива за грожђе

У периоду сазревања грожђа расте велики број грана које имају дужину до пет метара. Гнојива вам омогућавају да у тијелу грожђа направите све потребне супстанце током вегетације. Након редовних процедура сваке сезоне, можете уживати у укусним плодовима ове биљке.

Пре садње садница биљке, у бушотину се додају посебне хранљиве материје, које се првенствено налазе и формирају у стајњаку.Оваква дорада је обавезна за будућу бербу грожђа и у њој постоји врло висока концентрација корисних супстанци, али она траје не више од четири године. У том периоду грм је већ формиран и почиње да носи прве плодове. Што је више воћа у винограду, потребно је више разних ђубрива, међу којима је и калијум.

Редовита дресура омогућава винограду да доноси плодове сваке године, са повећањем количине усева.

Основна ђубрива се деле на органске и минералне. Органски је отпадактивност животиња - стајњак, компост или птичји измет.Таква ђубрива се често користе минералима, јер их је лакше пронаћи, а концентрација хранљивих материја није нижа од минералних додатака.

Калијум се односи на храњење једноставног минералног порекла, јер садржи концентрацију само једне супстанце.Ово ђубриво треба да се унесе у земљиште око корена винограда, у ту сврху ископава се посебна ограда, у њу се улива потребна количина додатака поташи и пуни се.То је употреба додатне хране око биљке која олакшава тренутну апсорпцију свих хранљивих састојака.

Ако има пилиси на местото, своето легло е подходно за гнојење грозди

Технологија за употреба калиј за гроздје

Да грожђе полно да плодове,и плодови имају пријатан мирис и слатки укус, треба да се оплођују једном у две сезоне.Основна технологија је ископати утор око пола метра у кругу од корена биљке, а калијумово ђубриво се уводи у ове земљане бразде.

Идеално доба године да се то уради је у рано пролеће, када лишће грожђа још није процветало.Друга могућност је да се храни у јесен након жетве.

Поред основног система гнојидбе, током сезоне зрења се праве и специјални додаци.Који тачно и колико зависи од одређеног времена:

 • Први путхране грожђе чим се отворе и ослободе заштитног филма, то је рано пролеће. Цела берба сезоне зависи од квалитета и благовремене ђубрења. У комбинацији са другим минералима, калијум се уноси у обод ископаног утора у количини не већој од 50 грама. Након што се направи смеса, потребно ју је посути земљом, тако да корисне супстанце не испаравају у ваздуху, већ се примарно апсорбују у земљиште. Слично томе, користити и течни прелив, који се додаје води током првог заливања винограда.
 • Употреба калијумове соли је корисна за употребу пре цветања винограда. У овом тренутку, обично се обављају активности за исхрану грмља, коришћењем течног стајњака или пилећег стајњака. Калиј соли се додаје овим супстанцама у малој количини. Ако не желите да користите течно ђубриво за грожђе, онда користите комбинацију минералних супстанци, које укључују азот, фосфор и калијум. После прскања жбуња, сипајте виноград са доста воде.
 • Трећа фаза храњења одвија се у периоду активног плодног узгоја винограда, када плодови досегну величину не већу од грашка. Иста количина минералних материја нађена је као код првог храњења, само количина супстанце треба смањити неколико пута. Извођење ове исхране је веома важно у узгоју грожђа, што вам омогућава да повећате количину усева у овој и наредним годинама.
 • Последња примена ђубрива је важнаПроцес се одвија када су плодови на гроздовима већ сазрели.Састоји се од храњења грожђа грожђем комбинацијом калијума и фосфора, доза супстанце не би требало да пређе педесет грама по грму.Остали минерални додаци су непожељни у овом периоду за грожђе.

Калијум је веома користан за развој и добро плодоношење винограда. Ако није могуће купити калијеве додатке, умјесто тога употријебите уобичајени пепео спаљеног дрвета. Количина таквог мамца не би требало да буде мања од пет пута од уобичајених минерала.Дрвени пепео садржи висок садржај калијума, ниску концентрацију фосфора и друге корисне елементе у траговима.

Храњење грожђа калијем може повећати принос грожђа, побољшати његово стање у неколико сезона.