Какво је земљиште погодно за шаргарепу Шаргарепа

Шаргарепе су култура која се не може изоставити приликом кувања различитих јела.Поред тога, богата је многим корисним елементима у траговима и витаминима.Важно је научити како правилно узгајати овај усјев, како би се жетва задовољила, а не узнемирила.Потребно је разумети не само тачне датуме сетве, већ и какво је земљиште потребно за шаргарепу.

Да би се постигли високи приноси шаргарепе, потребно је одговарајуће земљиште.Не може се рећи да је коријенски усјев веома хировит, али чак и под неповољним условима неће дати одговарајући принос.Сетва се може обавити или крајем јесени - почетком зиме или у другој половини пролећа.

Повртари са искуством знају да превише гнојива може довести до промјене облика корена и до погоршања њиховог укуса. Љубитељима гноја треба запамтити да не воли шаргарепу, ситуација је слична компосту.Оптимално, ако користите ова ђубрива за претходну културу шаргарепе.

За сетву на отвореном пољу у пролеће, вреди намакати семе око један дан.Ово се може урадити или у обичној води, или у раствору елемената у траговима, или у екстракту пепела.После намакања течности потребно је мало исушити и осушити семе.за нормалну течност тако да је погодно сијати их у земљу.

Мркве нису толико захтјевне према кемијском саставу тла, већ на механичком. Што дубље ископате и попустите кревете за сетву, то је боље за садњу поврћа. Ако је земљиште прилично збијено, грубо, а горњи слој плитко култивисан, можете користити сорте са кратким усјевима. Алтернатива је стварање високих кревета. Додавање пиљевине и тресета земљишту неће ометати.

Тресет ће помоћи да се отпусти прегусто тло

Сетва шаргарепе

Претходно натопљено семе шаргарепе обично клија после недељу дана (под повољним временским условима). Важно је запамтити да је на почетку вегетације ова наранџаста биљка захтевала количину влаге. Што се тиче каснијег раста мркве, дуга суша и каснија киша или тешко заливање може довести до пуцања корена. Оптимално, када се сви периоди одржавају на нормалној влажности земље без прекомерног влажења.

Једна од већ познатих метода намакања мркве: уроните семе у папирну врећу у воду, притискајући како не би дошло до површинске обраде. На крају дана извадите врећицу и ставите је на равну површину (на примјер, под). Онда свакога дана ујутру и увече треба да протресете торбу. Под овим условима, семе обично клија након 3 дана, након чега можете почети сијати. Таква припрема ће вам помоћи да видите јака семена. Проклијала сјемена морају се распршити у кревету, посутиприземљити и изравнати површину. Тло за ову потребу је пјесковито.

Неки узгајивачи поврћа су убеђени да ће на масном тлу мркве више расти у врховима него у корену.

За рану конзумацију шаргарепе, вреди изабрати рана семена и сијати их у пролеће. Ако планирате одлагати поврће дуго времена, онда је боље сијати у интервалу од 10. до 15. јуна (ово је средњи појас). Наравно, сорте треба купити одговарајуће, које су дизајниране за дугорочно складиштење.

Можеш сејти мрква в саду

.

Сетва се може обавити на било који погодан начин - директно у вртни кревет, на папиру или помешана са песком. Многи вртлари припремају шаргарепу за сетву на следећи начин: на дугим зимским вечерима, тоалетни папир се шири на сто, премазан лепком и једна шаргарепа се поставља на правој удаљености један по један. После исушивања папира са семеном, он се уваља у ролну и уклони, али у пролеће се ролна у баштенском кревету једноставно ваља и залије из посуде за заливање. Ова метода ће вам помоћи да се сачувате од стањивања изданака.

Можете користити и другу методу: проширите бијели папир у кревет (који - сами га изаберите), ставите сјеменке сунцокрета. Сјеменке ће бити јасно видљиве на бијелој позадини и нећете бити збуњени. Затим покријте врх истим папиром и покријте га земљом. Поред практичности, ова метода ће такође заштитити семе од испирања тешким кишама, било под притиском воде. Осим тога, папир након разградње ће бити додатно гнојиво. Сваки баштован воли својметодом и прати га.

Антисовјети

Такође је вредно знати шта мрква не воли да не би била заробљена.Шта не треба да радите када узгајате шаргарепу:

  • Годину дана из године у годину расте на једном месту.
  • Не препоручује се узгајање на тешким глинама, плутајућим и слабо дренираним тлима.
  • Мрква не подноси кисело земљиште.Лиминг треба обавити у претходној љетњој сезони.
  • Вишак азота неће бити користан.

Душикова ђубрива се не користе за шаргарепу

Главне нијансе у узгоју шаргарепе

Узгој шаргарепе на отвореном није најједноставнија вјежба, морате се придржавати свих услова.Оно што би требало да буде земља: лабава, плодна, светла, без корова и пропусна.Ако наносите ђубриво на земљиште помоћу хлора, можете да сакупите криву разгранате шаргарепе.Приликом наношења киселих ђубрива можете добити вишеструки корен.

​​

За успешну култивацију на отвореном пољу треба да постоји много органске материје, равнотежа у исхрани је важна. Важно је осигурати да у креветима нема камења, остатака од компоста и других сличних дијелова.

Припрема тла за узгој мркве у отвореном тлу треба да се уради у јесен за каснију сјетву у прољеће.Од јесени требате добро ископати кревете, уклонити додатне тврде дијелове, додавање калијевог или фосфатног ђубрива није забрањено.У тресетном тлу треба додати глинасто земљиште грубим речним песком, глиновитом земљишту и хумусу.земља је пијесак, хумус и тресет, и само треба додати пијесак црној земљи, али то је прије садње.

У пролеће, комад земље припремљен за сијање шаргарепе треба поново пажљиво опустити, пожељно дубље, пре наношења неопходног ђубрива. Место би требало да буде отворено и добро осветљено током дана.

Сенка не дозвољава корену да добро расте, принос се смањује. У присуству блиско лоцираних подземних вода, препоручује се стварање високих постеља.

Узгој шаргарепе на отвореном тлу вртлару не ствара велике проблеме ако се придржавате свих препорука. Припрема локације за сетву је важна и понекад кључна фаза у култивацији. Имајте добру жетву!