Какво ђубриво је боље направити када се сади кромпир Крумпир

Свака особа укључена у хортикултуру свјесна је да је крумпир каприциозна биљна култура, а да би уживали у берби у јесен, морате се јако потрудити.

Ђубрење кромпира пре садње је ефикасан метод за повећање приноса усева

Новаци пољопривредници погрешно настављају да верују да количина и квалитет усева директно зависи од храњења кромпира током цветањаили вегетације.Међутим, то није сасвим тачно. Вегетација кромпира је период када поврће не апсорбује све вриједне храњиве твари и минерале. Исправно изабрано ђубриво за кромпир када је садња кључ за добру жетву.

Постоји велики број врста ђубрива које се могу купити у специјализованим продавницама.Неки вртлари прибјегавају поједностављеној методи и припремају се код куће.По њиховом мишљењу, то је и економично и ефикасно.

Сорте ђубрива

Особа која је заинтересована за жетву одличног усева кромпира понекад се поставља на следећа питања: "Која су то ефикасна ђубрива?", "Како оплодите кромпир када су посађени?"ђубривоће бити најбоље за исхрану ове вриједне културе поврћа? Покушаћемо да им дамо детаљне одговоре у представљеном чланку.

Следеће ђубрива су прихватљива за кромпир:

 • органска ђубрива (компост и стајњак);
 • пилеће балеге;
 • пепео;
 • уреа;
 • амонијум нитрат;
 • коштано брашно.

Минерална комплексна ђубрива су такође важна за кромпир, међу којима су:

 • нитропхоска;
 • Кемира Потато.

Уреа је популарно ђубриво за кромпир

Минерална ђубрива. Специфичност њихове употребе

Минерална ђубрива засићују земљу хранљивим састојцима неопходним за кромпир и штите гомоље од свих врста паразита и штетних инсеката.

Минералне супстанце уносе се у тло у јесенском периоду. Ово је:

 • суперфосфати (1 кг на стотину земљишта);
 • калијум сулфат (2 кг на стотину).

У пролећном периоду треба следити следеће израчуне:

 • амонијум нитрат (1 кг на стотину земље);
 • уреа (1 кг на сто делова).

Главно правило у употреби минералних ђубрива за садњу кромпира је равнотежа. Мишљење да ће једнострано ђубрење минералних ђубрива довести до одличне жетве погрешно је, поготово ако се односи на почетни период развоја биљке. Земља неће моћи да добије довољно свих потребних хранљивих материја.

На пример, ако претерујете са азотом, то ће довести до претеранограст врхова, али не и гомоља кромпира, то јест, све што је потребно за кромпир ће отићи у лишће.У овом случају, биће могуће похвалити само бујним и високим грмљем кромпира, али жетва неће задовољити свог власника.

Биће грешка ако прекорачите препоручену стопу за коришћење ђубрива.Немојте мислити да што више ђубрива, то боље.Крмени крумпир треба да буде благовремен и компетентан, само на тај начин можемо да се надамо висококвалитетном и профитабилном усеву, јер у супротном може нарушити биљку и смањити њен принос.

Амонијев нитрат се примјењује у количини од 1 кг по сто земљишта

Органска ђубрива

Међу горе наведеним ђубривима, органска ђубрива заузимају посебно мјесто.Засићавају земљу есенцијалним супстанцама, чине земљу меком, гипком, трошном, што је такође важно за добар раст културе поврћа.Заједно са нутријентима земља је засићена кисеоником.Влага је боље задржана у овом тлу.Све то за кромпир ствара готово идеалне услове за раст.

Успут, органска ђубрива у земљишту се временом разлажу.Због тога се на површину земље ослобађа велика количина угљен-диоксида, што има веома позитиван ефекат на раст биљних гомоља и на његов принос.

Међутим, постоје и плуси и минуси.Користећи органска ђубрива, усев ће бити сакупљен 2 пута више него обично, али негативна тачка је могућност контаминације земљиштаразни штеточини, међу којима су краставица или мангуп најопаснији, који, без размишљања, са великим задовољством једу кртоле кромпира.Стога, да би се избегли овакви катастрофални резултати, многи фармери преферирају органска ђубрива за минерална ђубрива.

Међутим, како показује дугорочна пракса, боље је истовремено користити и органска и минерална ђубрива.То ће увелико повећати проценат приноса.

Лесен пепел је јефтин и безбедно ђубриво за кромпир

Једно од најбољих и препоручених ђубрива је дрвни пепео.Она се уноси у тло од 5 до 10 кг на сто квадратних метара земљишта.У овом ђубриву постоје корисне супстанце као што су:

 • магнезијум;
 • калијум;
 • фосфати.

Како се кромпир оплођује пепелом?Додаје се свакој бушотини када се посади у количини од 5 кашика.Заједно са пепелом у рупи можете ставити сухи хумус (700 грама).Као резултат тога, кромпир ће задовољити не само својим приносом, већ и својим одличним укусом.

Што се тиче калијума, овдје се мора поступати пажљиво и пажљиво.Сваки вртлар зна да је одређена количина овог средства већ садржана у земљишту и да је неопходно примијенити агенс строго према норми.

Пилећи измет је још једно ефикасно и познато органско ђубриво.Многи вртлари и фармери преферирају ову врсту ђубрива због своје концентрације и врло брзог утјецаја на раст поврћакултуре.Међутим, употреба ове врсте ђубрива у чистом облику угрожава нежељене последице, као што су тешке опекотине биљака и њихова смрт.Да би се избегли такви проблеми, боље је пре-мешати са водом.Неопходно је да постоји однос од 1:15.Припремљена смјеса се инфундира 3-4 дана на мјесту заштићеном од хладноће.Готови завоји се користе у калкулацији од 1 л по 1 грму.

Пилећи измет се може купити у прикладним гранулама

Обрада гомоља као једне од могућности исхране

Узгајање гомоља кромпира са различитим хранљивим растворима са борном киселиномкиселина, манган и бакар - још један продуктиван начин исхране кромпира када се сади.Све ове супстанце дају кромпиру добар цвет, позитиван развој корена.

Могуће је купити таква решења у готовом облику или их лично припремити. Да бисте то урадили, узмите 0,5 грама сваке супстанце и растворите их у 1,5 литара воде.Гомољи кромпира умочени су у ову кувану композицију, у којој стоје око 3-4 сата.После овог поступка, култура се сади у земљишту.

Борна киселина је део решења за исхрану кромпира

Исполин - складиште корисних супстанци

Према многим вртларима, чудесна храна за кромпир једивСадржи следеће корисне супстанце:

 • тресет;
 • фосфор;
 • калијум;
 • азот.

Гиант - супстанца представљена у облику малих гранула, одлично растворљива у води.Ова врста облачења гарантује одличну бербу са одличним укусом у будућности. Ово ђубриво се користи у два облика:

 • у облику праха, када се за садњу у сваку припремљену рупу сипа 1 кашика припремљене супстанце;
 • у течном облику: 50 г сувог састојка раствара се у кантици воде. Засићени кромпир се залијева са овим течним раствором.

Кромпир је биљка која треба да се храни. Само овдје је најважније да се придржавате мјере и слиједите упуте. Али храњење није једини начин да повећате жетву. Кромпир је повртна биљка која захтева одређену негу, благовремено заливање, хиллинг, лабављење и плијевљење. Дакле, добро изабрано ђубриво и поштовање правила помоћи ће да се кромпир умеша у кулинарске квалитете.