Какви коњи се зову мустанги Коњи

Историја САД је нераздвојно повезана са дивљим потомцима припитомљених коња.Некада су бројне стоке дивљих пастуха биле саставни део природе степских региона Америке.Много тога се променило од тог времена, али мустанг коњ је и даље импресиван са својом јединственом историјом и јединственим карактеристикама.

Специфичност и параметри

Мустанг је претходно припитомљен коњ који се вратио у дивље стање.За разлику од Пржевалског коња, животиње о којима је ријеч нису исконски дивље врсте.

На шпанском језику реч местенго се дословно преводи као "мешано".Друга значења шпанске речи су "залутала животиња, нацртана, дивља".У Сједињеним Америчким Државама, реч се трансформисала и почела да звучи као мустанг.

"Дивљаци" који се сматрају нису независна пасмина.Ово су прилично разноврсне групе, засноване на потомцима андалузијских коња помијешаних с великим бројем других пасмина.Оваква ситуација довела је до формирања бројних фенотипова (скупова спољних и унутрашњих карактеристика).

Општи параметри и карактеристике својствене великој већини мустанга:

 • средње и мале величине.Висина гребена 142-152 цм, не виша од 163 цм;
 • тежина - око 360 кг;
 • отпорни ихарди;
 • може бити било које одијело;
 • имају широк спектар облика и облика тела.Преовладава тип лаког јахачког коња.

Распон

Раније су коњски мустанги били уобичајени свугдје у степским подручјима (прерије и пампас) Сјеверне и Јужне Америке.Данас се развео у САД.Број становника у земљи контролише специјални биро.

Запослени прате стада и њихов број, контролишу подручја слободног земљишта прилагођена за тиху испашу без контакта са земљиштима стоке.Регионалне управе стада успостављене су у разним државама.

Да би се сачувала популација, влада покушава да спроведе програм, чија је суштина да се групе пребаце у старатељство појединаца ради даљег удомљавања.

Те мере со намењене да се сачува број дивљих коња и да се спријечи њихово потпуно изумирање.Али приступ носи велики ризик, јер нови „чувари“ често покушавају да користе животиње као извор меса.

У Сједињеним Државама, контроверзе око статуса мустанга не умањују.Не постоји јасноћа о томе на коју врсту животиња се позивају - домаћи (изворно локални) или инвазивни (ванземаљски, случајно пресељени, ванземаљски).Финансирање и интересовање за очување дивље популације у природном станишту у великој мјери зависи од статуса.

Подврсте

Данас неколико западних мустанг група живи у западним Сједињеним Државама.Одсуствогенетски контакт утиче на формирање наглашених разлика. Заједнички знаци групе омогућују вам да дефинишете примарног претка

Дакле, у држави Ајдахо, стада су обдарена знацима двију елитних пасмина - чистокрвним јахањем и америчким јахањем (америчким седлом). Неколико група у Невади има јасне знакове екстеријера и екстеријера пасмине америчких коврчавих Башкираца. У Виомингу се пасе стада са израженим особинама америчких саддлебредс.

Генетичке студије су омогућиле да се у неколико група идентификује значајан „шпански предак“ (предак је андалузијски коњ). Међу њима су Зербат Мустанг из Аризоне и планински мустанг из Монтане и Вајоминга.

Као што је већ наведено, ждребови који се разматрају наглашавају широк спектар. Активно се користе у оплемењивању нових пасмина коња. Мустанг гени су присутни у многим модерним америчким пасминама коња.

Кигерски мустанги се разликоват од индивидуални раси на мустанги. То је самостална пасмина која се одликује сиво-смеђом бојом са црвенкастим нијансама. Грива је црна или тамно браон.

Могу имати "зебраисхнесс" (попречне пруге на ногама) и "појас" (јасну црно-смеђу траку дуж гребена). Разликују издржљивост, активност и интелигенцију. Активно се користи за јахање.

У модерном узгоју коња разликује се и независна пасмина - шпански Мустанг. Преци ове пасмине су појединци из колонијалног шпанског језикакоњи - генерална ознака пастуха и кобила које су Шпанци довели у Америку током колонизације.

Шпански колонијални коњ има гене углавном од андалузијских и берберских пасмина. Врста је настала средином КСКС века због узорка дивљих коња појединаца са израженом "шпанском крвљу".

Знакови шпанских мустанга:

 • висина - 137-152 цм, појединци изнад 152 цм од расе су одбијени;
 • тежина - од 290 до 500 кг;
 • стас - витак, мишићав, складан;
 • племениту главу са широким чела, малом њушком и равним профилом;
 • врат је закривљен, средње дужине;
 • кратка леђа;
 • заобљена сапница са ниским сетом репа;
 • ноге равне;
 • копита су округла и густа;
 • у којој доминирају дивља одела.

Посебност шпанских мустанга је претерана издржљивост. Са јахачем, они могу да прелазе значајне удаљености.

Пасмина је популарна код заљубљеника у јахање и треккинг коња дуж дугих стаза. Шпанца привлаче међународна такмичења у јахању.

За и против

Користи од расе:

 • брзина и издржљивост;
 • непретенциозност;
 • добро здравље и добар имунитет;
 • погодни су за кроћење и обуку.

Недостаци:

 • мали параметри и раст;
 • љубав према слободи;
 • необуздану и непослушну природу;
 • нижа послушност од удомаћених пасмина.

Историја

У 16. веку, Европљани, овладавајући Новим светом, активно су увозили коње на америчке континенте.Постепено су се неке од домаћих животиња из разних разлога бориле од људи (смрт власника, побјегли с пашњака, итд.) И прилагодили се животу у дивљим увјетима.

Повољни услови климе и терена омогућили су дивљим коњима да брзо повећају број својих стада.У КСИКС веку, "дивљаци" масовно колонизују пампу Аргентине и Парагваја.За Индијанце и придошлице из Европе, Мустанг је био заинтересован за лов.Коњ је био извор меса и коже.

Главни „родитељи“ мустанга су представници андалузијске расе.Њихови Шпанци су понели са собом из Европе.Дивљи коњи Америке имају гене и друге расе.

Као резултат смрти имиграната или њиховог повратка у Европу, дио "Андалузијаца" остао је препуштен себи.То се десило у првој половини КСВИ века, када је насеље Буенос Аирес напуштено од стране Европљана.

Коњи остављени, захваљујући лепим условима, брзо су се множили.Током протекле четири деценије, дивљаци су повећали своје становништво до те мјере да су се населили на великим подручјима све до обале континента на југу и Парагваја на сјеверу.Постали су познати као тсимрронами.

Станиште у дивљини утицало је на појаву Андалузијаца:

 • глава се повећала;
 • постало је дуже од врата;
 • повећане артикулације;
 • вуна.

Тсимаррони је постао предмет лова на локалне становнике, који су ценили своје месо и кожу. Локални пастири (Гауцхо) активно су ухватили "дивљаке", поново укроћени и кориштени као коњи за јахање, неопходни за испашу стоке. Удомаћени цимаррони су такође били неопходни у пољопривредном раду.

У то време полу-дивљи коњи почињу да се зову мустанцима. Они живе у пампама у великим стадима, који се састоје од група које формирају пастуха и до двадесет кобила.

Слични процеси дистрибуције "дивљака" догодили су се у Мексику. Мустанги су савладали и населили све нове земље. До почетка двадесетог века, око 2 милиона људи је већ живело у америчким преријама. Коњи су дивљи и на Фокландским острвима. Овде, због сурове климе, они су сломљени.

Маса и доступност дивљих коња учинили су их популарном метом. Мустанги су дали много меса и коже. Временом, лов је стекао такве размјере да су дивљи коњи били готово свугдје погођени. Данас се налазе у Сјеверној Америци.

Поред истребљења лова, смањење популације мустанаца је било погођено смањењем подручја прерија и пампа, активним развојем и уређењем дивљих подручја од стране људи.

Модерни УС мустанги могу се поделити у неколико група. Неколико крда и јединки дивљих коња имају карактеристике и карактеристике "шпанских" предака, односно, воде своју историју из периода истраживања континента од стране имиграната. Има их врло мало.

Најмодерније"Дивљаци" су преци дивљих коња у каснијем периоду Дивљег запада. Ови појединци имају „мјешовите“ карактеристике и параметре од шпанских, енглеских, француских и других европских пасмина.

Амерички конгрес је 1971. године препознао мустанге као симбол историје и духа владања Дивим Западом.

Овај потез је био оправдан. Дивљи коњи су имали огроман утицај на културу и уметност Америке. Мустанги су чести јунаци многих књижевних дјела ("Безглави коњаник" М. Реед, "Мустанг-пацер" Е. Сетон-Тхомпсона итд.).

Важност мустанга за америчко друштво манифестује се не само у књижевности и кинематографији. Разиграност, снага, непретенциозност и издржљивост су особине дивљих коња који изазивају дивљење према људима који су упознати са овим дивним животињама. Име "мустанг" је додељено различитим техникама како би се у њему нагласило горе наведене карактеристике својствене слободољубивим пастухима. Тако је легендарни амерички борац из Другог светског рата П-51 носио надимак Мустанг. Ова ознака наглашава маневрисање и брзину авиона. Име Мустанг такође носи легендарни Фордов модел аутомобила. И овдје су произвођачи овом ријечју нагласили спортски стил маневарског, брзог и компактног аутомобила.

Број мустанга у Сјеверној Америци се до недавно убрзано смањивао.

\ т Више од 72 хиљаде, више од 50% је у држави Невади. Друге велике групе живе у државама Орегон, Јута, Монтана и Вајоминг. Око 45 хиљада особа се држи у притворским мјестима (припитомљеним).
Период Број
КСВИИИ-КСИКС века. У вршним раздобљима, од 1 до 5 милиона појединаца (од. \ Тмишљења више истраживача).
Почетак 20. века. Око 2 милиона.
1930-их 50-150 хиљада.
1950-их 25 хиљада.
1971 Око 20 хиљада.
2017

В Русии има и мустанги. Они живе на острву Воде у региону Ростов у близини језера Маницх-Гудило. Дивље стадо штити Ростов резерват и УНЕСЦО.

Понашање

Дивљи мустанг коњи живе углавном у преријама и другим сушним равницама и брдовитим предјелима. Хране се пашњацима - све врсте зељастих биљака. Стада у потрази за храном и водом превазилазе велике удаљености.

У природном станишту, велики проблем је контрола популације мустанга. Стадо у нормалним околностима повећава број становника за 15-20%. Такав раст у условима ограничених простора може довести до глади, неравнотеже екосистема.

У савременим условима, мустанги практично немају природне непријатеље који би могли ограничити раст њиховог броја. Број вукова и пума и њихових станишта не утичу на ситуацију. Ограничења лова на лов имају и ефекат. У заробљеништву, мустанги се разликују по непретенциозности. Они могу бити задовољниоскудна храна.Дијета укључује уобичајену храну: суху и зелену.

Када се додаје концентрисана и сочна храна, која није карактеристична за коње у слободи, њихов изглед се побољшава и постају већи.

Обавезни услов за невољно одржавање - максимално кретање на свежем ваздуху, редовно лагано оптерећење, комуникација са рођацима.

Коњи мустанг, са компетентним и професионалним приступом, укроћен је брзо и без икаквих проблема.Коњ је трениран, може постати користан и поуздан пратилац и пријатељ.

Регулациа на штевилите и замки

Съгласно с програмата на владата, којто изработва посебен буро, популации во регионалните администрации на стоки треба да биде регулираниконтролисано хватање, мачевање и припитомљавање.

За хватање се користи посебан метод, који се зове Јуда Хорсе.Стада се производи обучени коњ, који је трениран да води стадо на посебне оловке.Након што је намамио дивље људе у ограђени простор, "Јуда" је узет из стада.А "дивљаци" се шаљу на мјеста сталног садржаја.Ухваћена риба се преноси на појединце који су припитомили и тренирају.

Програм кроћења и регулисања популације мустанга ради са великим пропустима.Дакле, у 2017. години, према плану, требало је продати око 10 хиљада ждребади за удомљавање приватним особама.У ствари, продато је само 2,5 хиљадаповлачења из стада кобила.Не усвајају се строже мјере.