Какве се усеве могу засадити у Шљива шљива

Биљка са одличним укусом и благотворним својствима - трешњева шљива - може бити одлична залиха за друге воћне усеве. Најпопуларнија метода код вртлара је да се пређе са шљивом. Препоруке о томе шта се може засадити на шљива допушта да се споје практично било које воћке.

Позитивна својства

Инокулација је исплатива, повољна и најпоузданија метода размножавања воћака. Уз његову помоћ, можете побољшати квалитет различитих култура. Процедура доприноси:

 • додавање биљака опрашивача;
 • повећава отпорност на мраз;
 • повећати толеранцију на сушу;
 • повећање вртног дрвећа;
 • прилике за добијање већих и слађих плодова.

Дугогодишње искуство и експерименти вртлара у области инокулације биљака доказују да дрвеће различитих сорти исте културе најбоље расте заједно. Неопходно је засадити шљиву на трешњиној шљиву, а он ће постати најбоља залиха за кајсију. У таквим случајевима не постоји вероватноћа некомпатибилности сорти. Резање ће се брзо укоријенити и добро ће се развијати у будућности.

Компатибилност сорти и биљних врста

Инокулација шљива вишње на трешњиној шљиви данас је веома популарна и има низ предности:

 • висок проценат преживљавања биљке;
 • повећање приноса неколико пута;
 • умножавање укуса и повећање величине плода;
 • повећање отпорности на мраз и сушу.

Инокулациони тиминг

Рано пролеће, пре формирања и цветања пупољака на дрвету, је најповољнији период за вакцинацију. Ово време карактерише највећа стопа преживљавања биљака.

Алицха шљива се може инокулисати у првој половини лета. У јужним тракама понекад чак и на почетку зиме. Али у тим периодима се смањује могућност спајања. У пролеће, сок се активно креће дуж дрвета, што доприноси брзом навикавању сечења. Након захвата, након 2–2,5 седмице, пупољци би требали набрекнути на графту. Ово указује на успешан резултат.

Ако бубрези нису отечени, можете поновити поступак у љето јула. Могуће је засадити на јесен, али такве експерименте треба изводити само на југу, ако је јесен топла, а зима не обећава да ће бити хладан. Поступак инокулације врши се најкасније до почетка октобра. Ако је хладно време, онда пре. Ниске температуре и разлике у режиму лоше утичу на резнице. За зиму, најбоље рјешење ће бити изолација мјеста цијепљења. Боље је то урадити уз помоћ топлих материјала (тканина, изолација) - чврсто умотати и везати.

Методе за вакцинацију

Постоји неколико опција за пресађивање воћабиљке.Њихова употреба и избор зависе од појединачних фактора:

 • величине резаних резница;
 • количине материјала;
 • ​​
 • период сезонског пресађивања;
 • искуство у овим питањима;
 • самих трансплантата.

Три методе се сматрају најпознатијим и успешнијим.

 1. Буддинг.
 2. Копулации.
 3. Инокулација за коре или у расцеп.

Најефикаснији метод се може назвати пупљење.Један бубрег је пресађен, који је одсечен комадом коре.Залихе нису повређене, што омогућава перепривит грану у случају неуспеха.Ако је број материјала за пресађивање мали, онда је ова метода веома вриједна.

Копирање може бити нормално и побољшано.Главни недостатак ове методе - залиха и прово треба да буду истог пречника.Конвенционална вакцинација обухвата процедуру за формирање косих резова, њихову везу и фиксирање филма.Побољшана техника укључује исецање језика на свакој ручки.Уз помоћ њиховог зупчаника формира се нека врста носача, попут браве.

Најлакши начин, који се најбоље користи за почетнике у баштама, је калемљење за коре.Такође се назива и сплинтер.Трансплантат, који је калемљен, мора се исећи у облику клина и уметнути у пукотину стока.За причвршћивање употријебите филм или обичну пластичну врећицу, изрезану на траке.Често користе електричну траку, али када намотате потребно је залијепити њену љепљиву страну.Формиране отворене секције морају бити обрађене вртним тереном.Подмажите врх изданка и секције грана.

Жетва резања

Најбољи период за жетву је новембар.Изаберите дрво за сечење треба да буде здраво, добро опскрбљено, старост не старија од 5 година.Избоји се режу не више од 45 цм, а интернодије у гранама треба да буду кратке.Једна стабљика треба да има око 5 добро развијених пупољака.

На јужној страни биљке гране су јаче и отпорније.Након резања на дршци, потребно је уклонити лишће и повезати гране.Такви резови остају у подруму или другом хладном месту.Температурни опсег од + 2 ° С.Можете их замотати у влажну крпу ради бољег очувања и умотати у врећицу.

Вишња шљива као стока

Вишња шљива је одлична биљка за врсте коштичавог воћа.Резнице су на њему калемљене, добро се укорењују и обилато доносе плодове у будућности.Плодови се повећавају и имају одличан укус.У средњим и сјеверним крајевима шљива, кајсија и трешња су калемљени на шљива вишње.У јужним пругама - додајте брескву, кајсију па чак и нектарину.

Дивља трешња (дивљина) додаје одличну отпорност на мраз трешњама.Не боји се хладних зима након захвата, шљиве и кајсије.Једини недостатак је раст шљиве вишње, која се често формира испод места инокулације.Корен кајсије је веома лош, јер када га калемите на шљиву, морате размислити о овом тренутку.

Пресађивање шљива вишње на друга стабла

Вишња шљива се разликује по каприциозности и сложености узгоја.Ова култура је веоматоплотно воли, лоше подноси хладне зиме.Клима југа је најповољнија за њен развој.За успешну култивацију у северним регионима помоћи ће процес пресађивања.Инокулација сорте вишње шљива на садницама вишње шљива је уобичајена и успешна.

Може се користити за одводњавање.Пресађивање шљива на шљиву даје 100% стопу преживљавања биљке.На тај начин се добија дрво отпорно на мраз са великим и слатким бобицама.Ако је могуће, треба да изаберете биљку која је израсла из семенке или корена.

По сорти, канадска шљива, китајска и усзурска шљива се определат за успешни стокови за шљива.Најбоља опција била би присуство резница различитих периода плодоношења.Тада постоји могућност да се повећа време жетве.Различите сорте ће омогућити комбиновање опрашивача суседа и на тај начин повећати број плодова.Такви графтови се развијају и расту не више од 10 година.На једном потомку, боље је направити неколико вакцинација различитим методама, онда ће бити гарантован успешан резултат.

Чини се да је пресађивање биљке тешка процедура, али када покушате да узгајате шљиву на шљиву или обрнуто, долази до разумевања важности пресађивања.Вишња шљива је универзална залиха и омогућава вам да залепите и узгајате било коју биљку воћа.Користећи различите методе пресађивања и побољшавајући их, можете добити воћно дрво са низом позитивних својстава.