Каква би температура требала имати телад?Краве

Новорођено теле је и даље сувише слабо и беспомоћно. Лако се може прехладити или се разболи, па би власник требао пажљиво пратити његово здравље. Чињеница да су телад болесна, указује на одређени број знакова. Најлакши начин да се утврди да ли су здрави је да се измери температура. Која је нормална температура, да ли је опасно ако се спусти? Како најбоље да га измерите? О овоме и разговору.

Мерење температуре је једноставан начин да сазнате о здрављу телета

Телесна температура у здравом телу

Шта је нормална температура? Код одраслих крава или код младих животиња старијих од годину дана - у распону од 37,5 - 39,5 степени. Ако је животиња болесна, она се увелике повећава, ау случајевима тровања - смањује се. Најчешће, топлота указује на то да животиња има упални процес. Може бити незаразна пасмина, али чешће је још увијек узрокована патогенима.Ветеринар треба да дијагностикује и лечи болест. Он такође одлучује да ли да именује анти-инфламаторне лекове. Без препоруке ветеринара, не можете је убити. Када се животиња опорави, вратит ће се у нормалу.

Коју температуру треба да имају телад? Табела ће вам помоћи да одговорите на ово питање.

\ т
Аге ЦалфНормална телесна температура, ° Ц
До 6 седмица 38.5 - 40.5
До 2 месеца 38.5 - 40.2
До 1 године 38.5 - 40

Према другим подацима, нормална температура младунаца до 14 дана је 38,5 - 40 ° Ц, а код телади од 3-12 месеци - 38,5 - 39,5. Али да ли је животиња болесна или здрава, она је одређена не само сведочењем термометра, већ и другим симптомима карактеристичним за одређену болест.

Немогуће је сами третирати теле, морате позвати ветеринара

Штета или корист од топлоте

Висока температура код животиња није норма. Али како да утврдимо да је она порасла? Да га одмах спустим?

Како одредити марку

Искусна мајка, ако дијете има грозницу, одмах ће то знати: ако додирнете бебу која има грозницу, постаје јасно да је он јако врућ.Немогуће је на тај начин знати да ли једна крава има једну. Животиња даје топлину, смањујући циркулацију крви у кожи.Због тога је кожа животиња хладна на додир. Али због чињенице да топлота изазива интензиван метаболизам, они могу задрхтати мишиће. Стога, ако имате било какве недоумице, измерите температуру телета помоћу термометра. Нема других начина да се утврди њен пораст.

Да ли је потребно бојати се топлоте?

Као и код третирања особе, грозница је више него минус. Тако се тело телади бори против инфекције. Захваљујући повећању, заштитни организми животиње раде брже. Поред тога, убија патогенеили им не дозвољава да се умножавају.Зато је - најважнији асистент у борби против болести.У телу животиње температура расте због посебних супстанци - пирогена.Производе се ако постоји запаљење или инфекција.

​​

Повишена температура телади може да им помогне да се брже опораве

Поред предности, постоје и недостаци.Ствара велико оптерећење на телу телета и његов метаболизам.Према томе, ветеринар може да препише антипиретик, посебно зато што ови лекови истовремено уклањају упалу и ублажавају бол.

Када се уздиже

Најчешће, повећање температуре указује на болест.Дакле, са паратифом, подиже се на 41 ° Ц, теле губи апетит.Код бронхопнеумоније, она достиже 40-42 ° Ц.Понекад је висока само на почетку (колибацилоза), а затим се смањује на 32 -34 ° Ц.Често су ове болести праћене и другим симптомима: дијареја, летаргија, губитак апетита.

Ако се појаве знакови болести, треба позвати ветеринара да прегледа телад и прописа лијечење.

Телета с повишеном температуром не жели сисати виме

Како измјерити температуру телета

здравствено стање се погоршало, а да би се поставила дијагноза неопходно је измерити температуру, није тешко то урадити.Ово упутство ће вам помоћи да све урадите исправно.

  1. Пре употребе, термометар се дезинфикује и очисти.Протресите га тако да се спусти колона живе.
  2. БаллТермометар подмазан.
  3. Стојте у углу или испред зида и фиксирајте положај телета тако да не може да побегне и побегне.Требало би да стоји са главом у огради.
  4. Подигните реп и уметните сијалицу термометра у анус.Није потребно потпуно гурати термометар у ректум: око 2,5 цм треба да остане напољу.Уже везано за крај термометра увелико ће олакшати рад.
  5. Сачекајте 1 минуту.
  6. Извадите термометар и видите шта показује.
  7. Очистите инструмент.
  8. Запишите колико и када је термометар показао.

Чини се да је нормална температура телета за особу висока.Међутим, телад се осећа одлично и са температуром испод 40, они брзо расту.Важно је да запамтите ово пре него што контактирате ветеринара за помоћ.Иако не увек болест наставља са грозницом.Према томе, ако је то нормално, то не значи да је теле здраво.

Консултације са специјалистом када се ови или други симптоми појаве нису сувишни.