Како зеца закуцати код куће?Раббитс

Сви знају предности домаћег зечјег меса - она ​​је дијетална, природна и укусна. Узгајивачи не само да хране породицу овим деликатним производом, већ имају и користи од тога - поред продаје самог меса, цене се и животињске коже.

Процес клања изгледа застрашујуће и тешко за почетничку пасмину кунића, али ако је погледате, у томе нема ништа тешко, искусни власници могу убити животињу за 5 минута.Главна ствар је извршити клање зечева тако да животиња не пати дуго времена, након што исправно уклони кожу и резбаће труп.

Меат Раббит

У којој доби је боље клати зечеве?

Ако су зечеви потребни само за месо, онда их се може заклати у доби од 4–5 мјесеци, без обзира на годишње доба, најважније је да је животиња имала времена за добивање на тежини.И ако и даље желите да добијете квалитетну кожу, мораћете да узмете у обзир личење зеца, што се дешава два пута годишње. Први молт се одвија у старости од 4 месеца, а други - до 8 месеци.

Да би се одредио крај молта, потребно је прегледати кожу, на крају је боја коже равномерно бијела, ако још има тамних мрља, промјена крзна још није завршена. За бијеле зечеве овај метод није прикладанизвући комад коже, због тога колико је крзна извучено, зависи, коначно или не, да ли се зеца пролио, ако у руци нема ништа, молт је готов.

Утврдили сте да је молтација завршена и да су одабрани кандидати за клање, време је да се припреме, наиме, да се сеје у посебном кавезу 12-24 сата, а не да се храни овај пут, за чишћење желуца, што ће додатно олакшати уклањање.органима.Забрањено је убијати трудне зечеве и новорођенчад.Такође, ветеринари препоручују одлагање клања зечева након вакцинације 4 недеље.

Петомесечни зец

Шта је потребно за клање зеца?

Алати потребни за клање:

 • Држати се за клање.Резање од лопате, дугачке 40-60 цм, стане, потребно је да га правилно омотате у тканину да не бисте оставили трагове од удара.
 • Висећи штап дужине 30 цм са шиљатим ивицама.Окачена је конопцем на погодном нивоу за скидање коже.
 • Два ножа - један за скидање коже, други за резање.
 • Резервоари за месо и унутрашње органе.
 • Оквир за затезање коже.

Кунићи су одлични за домаћинство, увек ћете имати месо и кожу јер се умножавају и брзо расту.

Међутим, постоји један недостатак у њиховом узгоју - често се разболи.Зато, пре клања, побрините се да је зец здрав, иначе месо неће бити корисно.

За клање и сечење трупа потребни су посебни алати

Ми заклано зеца

Многи су заинтересовани за оценуБунни?За то вам је потребно:

 • Сигурно али мирно узмите зеца, у леву руку, стражње ноге и сачекајте док се не смири и престане трзати.
 • ​​
 • Ударите штапом у потиљак, не морате превише ударати, у овом подручју зечеве главе мозак је отворен и довољно је да дође тамо исправно.Али, с друге стране, ако сила ударца није довољна, животиња ће патити, а ви ћете морати да слушате вике и смирите трзање зеца.Дакле, ударамо средњом силом, прецизно, исправно и брзо.
 • ​​
 • Заклани зец мора бити објешен на штап да би се искрварио, потребно је направити рез на стражњим ногама између тетиве и кости, у коју се штап ставља оштрим крајевима.
 • Да би крв изашла постоји неколико опција за резање - уметните мали нож у уста и изрежите артерију у грлу, направите рез у носу или извадите очне јабучице.Исправно и потпуно исушена крв директно утиче на квалитет и врсту меса и коже.

Овај метод клања зечева назива се механички, и користи се у домаћинствима, али на великим фармама се користи електрична струја, примјеном пражњења у временски регион.Када се користи струја, труп је бржи и боље искрвављен.

Ту је и француски метод, они стављају животињу на сто, узимају је за шапе, други за уши, морате чекати док се зец смири и оштро трза руке у супротним правцима.Смрт наступа одмах, због пукнућа крвних судова.

Кунићи заклани штапом

Како уклонити кожу?

Да би се скинула кожа, танак и оштар нож се исече од репа до унутрашње површине задњих ногу, сече око стопала, врхови ногу остају у кожи.Након што скинете кожу до подручја препона, где се направи рез између кукова, тако да и ово подручје остане у кожи.Затим скините кожу на главу, помозите себи ножем, али без одсецања делова коже или масти и тако даље на главу.

Како изрезати труп?

Пажљиво уклоните гениталије и бешику без оштећења.За мали комад који је остао на препонама, уклоњен је цео систем органа гастроинтестиналног тракта.Одвојено је уклоњена јетра и жучна кост.На самом крају, глава је одсечена, труп је уклоњен са подупирача, ноге су одсечене.Птица је исечена.60, искусни разделник га уклања на такав начин да га практично није потребно даље брисати. Колико ће вишка остати на њему зависи од тога колико је пажљиво уклоњен.Овај процес се назива одмашћивање коже, а за то је потребно посебно направљено суво дрво.На њему истежу кожу крзном унутра и почињу са ножем стругати „вишак“.Прекомерно стругање ће пробити будући производ, будите опрезни.

Након чишћења, обрадак мора бити причвршћен на посебан оквир у облику слова "А", у ту сврху, кожауредно обучен на њу, крзно доле.Доњи руб мора бити фиксиран да би се избегло сушење.Простор за сушење треба да буде сув и простран, оптималне температуре од 20-35 степени.

Коже се постављају не ближе од 1,5 метара од извора топлоте и најмање 10 центиметара међусобно.У соби не би требало да буде инсеката и глодара, иначе ће покварити кожу.Ако се као резултат сушења на радном комаду направи масноћа, онда га само треба уклонити чистом и сувом крпом.Осушене коже су уклоњене и сложене.

Оквири за обраду коже

У овој фази, кожа се продаје тамо где се финализира за употребу.Они ће бити припремљени, обрађени и опрани.

Ако пратите сва правила држања зечева и водите рачуна, пратите здравље и храњење, добићете добро потомство, а самим тим и здраво месо и висококвалитетну кожу, а способност правилног чекића и облачења помоћи ће вам да имате сталан приход..

Искусни узгајивачи убијају зеца голом руком и скидају кожу без много муке, а резање траје мало времена.