Како засадити шљиву са затвореним коренским системом Шљива

Они који само размишљају о сопственој плантажи воћа заинтересовани су за садњу шљива са затвореним кореновим системом током лета.Топла сезона повећава шансе за пресађивање, као и одабрани тип материјала.У том процесу треба да се придржавате правила садње и бриге за младо дрво.

Разлике између затвореног и отвореног система корена

Укратко, називају се АЦС и ПЦЛ.Оба типа се нуде на тржишту, а сваки вртлар може изабрати врсту саднице по свом нахођењу.

ОКС

Във във връзка се вклучува деревни, чије корени се пакиват во филм, при продажба, без земја или с нај-малка количина.Недостаци:

 1. Кратко вријеме слијетања.Препоручљиво је засадити на дан куповине или учинити прикоп.
 2. Висока стопа нездрављења.
 3. Није погодно за црногорично и зрело дрвеће.
 4. Ограничен период искрцаја је у пролеће или јесен у октобру.

Предности АЦС-а у ниским трошковима и једноставности процеса, лаком транспорту.Али ЗКС има значајне предности.

ПЦЛ

Затворени коренски систем сугерише да је биљкапродати у лонцу или контејнеру у којем је растао. То вам омогућава да добијете саднице са добро развијеним коренима и да их не оштетите током трансплантације. Прво, биљке се укорењују у земљи, а затим настављају да расту у лонцу иу овом облику иду у продају. Плус ЗКС у високом степену преживљавања на отвореном пољу. Цијена већа од АЦС-а.

Како одабрати право младунче са затвореним системом:

 • лако се уклања заједно са земљом из посуде без оштећења;
 • продрли коријени, не распада;
 • избојци морају бити јаки, лишће зелено, а не тромо;
 • површину земље у посуди са малим коровима, трава или маховином.

Основни разлог за избор ЗКС је способност да се биљка посади у било које доба године (осим зиме) . Такође их је лакше складиштити, стопа преживљавања досеже 100%, а будућа стабла брже доносе плодове.

Суммер Ландинг Тецхнологи

У јуну се препоручује садња дрвета у лето. Овог месеца сокови се активно крећу и почиње сезона раста. Поред тога, успоставља се стабилно топло време, што доприноси укорјењивању. Неопходно је запамтити захтјеве одређене сорте: у умјереним подручјима јужне врсте најбоље се саде у љето, јер је у прољеће још хладно. Али зимски издржљиве сорте засађене су на пролеће, јер даје вам више времена да се навикнете на тло.

Слетање у љето је мање популарно од прољећа. Иако даје високу стопу преживљавања, садница је изложена другим ризицима:

 • продужена суша;
 • штеточине.

Избор локације

Лети је лакше одредити локацију.Јасно је где ће бити жарких зрака и где је сенка.За шљиву изаберите сунчано подручје без јаког ветра, али без стагнирајућег ваздуха.Захтеви се разликују по разреду.Удаљеност између стабала је најмање 4-5 м. У близини је потребно издвојити мјесто за биљне сорте које опрашују друге врсте.

Опис процеса

Лети се могу засадити само биљке са затвореним коренским системом.Дрвеће АЦС-а није погодно за то, укоријењено је само у прољеће или јесен.

Посадити шљиву у лето:

 1. Ископати рупу од најмање 60 цм до 80 цм, али узимајући у обзир дубину контејнера.
 2. Глина се сипа на дно ако је површина пјесковита.Додати ђубрива и лекове против штеточина корена.
 3. Вода.
 4. Садница са земљаном куглом је уклоњена из контејнера.Можете исећи или сломити пластику.Важно је да се не оштети интегритет корена и тла.
 5. Ставите у јаму ниво коме.Празнине су прекривене земљом.

Са стране су поставили неколико вертикалних колаца како би подупрли дрво.Око јаме направите јарак за залијевање.Одмах испод саднице улије око 20 литара.Следећа фаза је малчирање и подвезица.

Оплодити пристволни круг натеченим гнојем или тресетом.Тло је добро набијено.Млада је везана за клинове тако да стоји усправно.Временом се ситуација прилагођава.

Гнојива

Гарнитура гнојива се разликује по сезони.На лето се додају суперфосфат и калијум сулфат.Ако је јама припремљена унапред (око 2 недеље), ондадодаје се компост или стајњак и дрвени пепео, око 500-700 г по стаблу. Немојте додавати више ђубрива: преједање такође штети расаднику.

Како се бринути о младици

Љети се брине о заливању, орезивању и ђубриву. Више пажње посвећује се младим стаблима, до 2 године старости. После 5 година, редовно га збрињавајте, уклоните непотребне гране по потреби и прегледајте болести и штеточине.

Заливање

У просечно, током пролећно-летњег периода, биљка се наводњава око 4-5 пута. Ако је лето кишовито, онда мање. Шљива добро прима влагу из тла. Препоручи заливање:

 • пре цветања;
 • 2 недеље после;
 • месец дана пре јајника;
 • током плодног периода;
 • пре зиме.

У једном тренутку, једна биљка треба 10-15 литара. У сушним регионима, овај број треба повећати. Зрела стабла се рјеђе пију по потреби.

Лоосенинг

Потребно за аерацију тла. Водите дан након наводњавања. Пристволни кругови прекривени сламом, земљом или пиљевином. Лети спречава исушивање земљишта. Није потребно редовно малчирати тресет или стајњак, боље је алтернативне методе.

Ђубриво

У прве две године уносе нитрофос, нитроамофос, стајњак, фосфате, калијум и друге минералне додатке. Доза хемијских ђубрива се смањује за половину него што је наведено у упутству. Прекорачење активног састојка узрокује опекотине коријена. Младим стаблима је потребно ђубриво сваких 10 дана, петогодишњака једном месечно, након 7 година - једном годишње.

Тримминг

Формира исправну и удобну круну.Саднице у првој години скраћују централни изданак за трећину, одсече дугачке бочне гране.После зиме, уклоњени су поломљени и замрзнути изданци.Одрежите оне које расту под углом од 45 ° унутар круне.Ако гране расту неадекватно, жетва постаје компликованија, предугачке и напуњене гране ће се сломити под оптерећењем воћа.

Третман за штеточие и обсества

Важен аспект при обработке на дрво.Правовремена обрада штеди садницу и следећу жетву.Да би се спречило расипање садница:

 • са раствором бакарног оксихлорида;
 • Бордеаук ликуид 1%;
 • бакар сулфат 1%.

Додатно се користе и производни агенти.Редовно је потребно прегледати делове дрвета за сумњиве формације, не слагати биљне остатке близу врта и не поплавити корење.

Закључак

Поред избора квалитетног садног материјала са затвореним коренским системом, у летњем периоду треба поштовати технологију садње и негу дрвећа.Тада ће се биљка чврсто укоријенити у земљу и ускоро ће уживати у цватњи и првој жетви.ЗКС вам омогућава да посадите биљку током целог топлог периода.Обратите пажњу на заливање, орезивање и прераду шљива.