Како засадити парадајз (парадајз) на садницама?Томато

У рано пролеће, они продају сокове парадајза на тржиштима. Зелене и јаке грмље привлаче пажњу. Многи становници љета преферирају да сами не узгајају саднице парадајза, већ да их купују. Објасните да је садња парадајза на садницама дуготрајан процес, а резултат није увијек успјешан. Успјех се може постићи ако слиједите препоруке стручњака.

Здраве саднице парадајза

Семе

Прва ствар коју треба приметити је избор семена. Будуће саднице зависе од њиховог квалитета. Распон на тржишту је огроман. Неопходно је одабрати тако да су од њих нарасли парадајз са високом продуктивношћу и отпорношћу на падове температуре.

Семе парадајза за сетву треба да изабере здраво и униформно

Препоручује се приликом куповине семена:

  • Узмите у обзир растућу регију . Ово је главни критеријум одабира. Ако морате узгајати парадајз у хладнијим крајевима, онда се сјеме треба прилагодити таквим увјетима. Принос неће бити гори од оних сорти које се узгајају у топлим земљама.
  • Одлучите за себе где ћете узгајати саднице: на отвореном пољу или у стакленику . Отворени терен је заједнички лежај. Стога, приликом куповине семена изаберите одговарајуће сорте. Биљне културе вишезахтјевно. Потребни су им додатни третмани и нега. На основу климатских услова, у многим регионима је немогуће узгајати саднице на отвореном терену. Стакленици су рјешење. Али рајчица узгојена у затвореном тлу, мање укусна него у отвореној башти.
  • Приликом избора семена треба обратити пажњу на тип будућег грма: висок, средњи или кратак . За високе потребе је потребна посебна брига. Биљке су до 2 метра, а понекад и више. Потребно их је везати, монтирати, што није баш згодно. Али они су добри за прераду и жетву. Такве сорте правилно засађене у стакленицима, штедећи простор унутра. Ниске и средње сорте погодне су за отворено тло и не захтијевају посебне увјете и његу.
  • Можете одабрати семе по облику будућих плодова, по боји, по величини парадајза, као и по укусу. Савремене технологије одушевљавају вртларе, као различиту боју плода и облик. Могу бити спљоштени, издужени или у облику лопте. Боја је од светло зелене до наранџасте. Величине се крећу од 50 г ("трешња") до 800 г ("БИФ-парадајз").

Обратите пажњу на амбалажу. Она може бити аматер или професионалац. Разликују се само по броју семена.

У аматеру се ради од 2 до 10 семена, а професионални могу држати од 500 комада до 100.000 комада.

Тло

Парадајз на садницама које су правилно засађене на високо храњивој и растреситој земљи:

  • треба да буде добро снабдевен водом и ваздухом до корена садница;
  • њукиселост не сме прећи 5,5-6,0;
  • препоручује се да се смеша земљишта у саставу хумуса са црним земљиштем узме у размери 2: 1;
  • када се користи мешавина песка, црног тла и посебног тла, однос би требао бити 1: 1: 1.

Боље је сами припремити смешу тла

Добро је додати вермикулит. У трговини можете купити готову земљу.

Припрема семена

Пре садње парадајза на садницама, семе треба прописно дезинфицирати. Извршите ову процедуру на овај начин. Узети водоник пероксид (3 мл) и растворити у 100 мл воде. Загрејте раствор на 40 ° Ц и оставите семе 10 минута.

Обработка на семе за възстановаване на семејки

Да би се проклијале, прошириле су се на влажне марамице или памучну крпу. Можете снимити све сорте да бисте знали принос сваког од њих.

Избор капацитета

Избор контејнера за садњу семена није тежак. Тржиште нуди много опција. Можете посадити семе парадајза у посуде за тресет, а можете у папирној или пластичној амбалажи. Сада се продају прикладне касете или чаше са падом дна. Резервоари би требали бити претходно санитирани, чак и ако су нови. Направите раствор калијум перманганата прилично јаке концентрације (љубичасте боје) и држите посуђе у њему пола сата.

Изрази за садњу парадајза у садницама

На дно треба положити дренажни слој. Не дозвољава да се развије "црна нога", најопаснија болест расада. У ту сврху је добро узетисломљене шкољке.

Садња

Семе треба засадити на дубини од 0,5 цм, благо притискајући земљу.Тло би требало залијевати из прскалице да би то било дупе.Након тога, морате покрити сав филм и ставити на топло мјесто.Температуре не треба да буду ниже од 23 ° Ц током периода клијања.

Засад към към семе в чаши

Нега семејств

Филмна обложка се одстранава по въздушение.Температура током овог периода не би требало да падне.Саднице пажљиво залијевају, али не могу переувлазхниат.Најбоља опција за наводњавање је кишница.Вода из славине треба да стоји један дан.После недељу дана, температура се постепено смањује на 19 ° Ц.Просторију треба проветравати најмање 2 пута дневно.

Скице нарушавају саднице, треба их избјегавати.

Сакупљање

Парадајз се не боји пресађивања.Ако нема довољно простора, сјеме се сије у једну посуду.Када је први лист величине најмање 5 мм, саднице се прелазе.

Диве класса од парадижника

Главниј корен се намалава за третјина.Ово ће допринети побољшаном формирању кореновог система.

Саднице треба посадити у земљу заједно с листовима котиледона.Немогуће им је да падну на сунцу.Можете користити додатно осветљење.Не треба да садржи више од 18 сати.

Прелив

Ако се изаберу добра семена и земља, онда није потребна дорада.Према изгледу садница, можете одредити у каквом су стању.Танка и бледаБиљке се хране ГУМИ био-ђубривима или другим врстама.

Саднице пред садњу на стално место

Испуњавајући све препоруке, саднице су јаке, а принос је увијек висок и високог квалитета.