Како залити грожђе? Методе наводњавања

Многи вртлари погрешно сматрају сорту грожђа биљком која воли влагу. Заправо, може се приписати доста отпорном на сушу, добро фруктификујућој, чак иу условима минималне влажности. У хладним климатским зонама, углавном се ријетко залива, с правом вјерујући да је влага садржана у земљишту довољна за раст и плодност.

Наводњавање грожђа прскањем се примјењује широм свијета

То је због снажног кореновог система, чији подземни део иде на дубину од два метра, савршено апсорбујући све што је потребно из тла. Претјерано влажење може, напротив, довести до пропадања, оштећења лишћа и губитка здравих, јаких процеса.Добро организовано умјерено залијевање помаже да се побољша укус и број бобица.

Пракса наводњавања

Да би се разумело како правилно залити грожђе на одређеној окућници, потребно је утврдити која од постојећих метода је најприкладнија, не заборављајући на климу, близину извора са водом, њене квалитете и тренутне временске услове.

Најчешће међу искусним узгајивачима су четири врсте наводњавања, све што је неопходно за које се могу изградити својим рукама:

 • Дрипзалијевање грожђа, спроведено преко посебно организованог система филтрације положених цеви.Мале уграђене пумпе доводе претходно обрађену воду директно до грмља грожђа.Можете подесити колико често и након којег периода треба снабдевати влагом.
 • Гравитационо наводњавање се често налази у виноградима вртлара аматера.За њега се на читавој територији изводе посебне бразде за наводњавање са малим углом нагиба.По потреби, вода из славине се сипа преко њих, постепено се апсорбује у земљу, засићујући је влагом.У зависности од типа земљишта и климе, такве удубљења се праве на различитим удаљеностима, настојећи да се спречи прекомерно залијевање.
 • Подводна варијанта или подземна варијанта, модернија, када се подземне цеви доводе директно у грм.
 • Наводњавање распршивањем, популарно у многим земљама.Опасност је повећање ризика од појаве сиве плијесни на листовима, тако да морате бити опрезни с тим.

Почетни вртлари често праве грешке заливши грожђе обичном водом из бунара или црева, као и свакодневно радећи заједно са другим вртним биљкама.

Правилним организовањем овог процеса подземним или другим прикладним методом, могуће је постићи повећање приноса за скоро 2 пута.

Канал за гравитационо наводњавање

Основе наводњавања

Главна ствар код наводњавања парцеле са грожђем је усклађеност са просечним нормама и условимаразликује сеу зависности од периода у ком грм. Најосновнији моменти када је потребно обезбедити додатну исхрану и влажност винове лозе су пролећно пупљење цвасти, време опрашивања и активан раст кластера. Али у време зрења, то не би требало да се уради, дајући плодовима прилику да сипају сок и хранљиве материје.

У ту сврху организује се посебно наводњавање за пуњење влаге, храњење земље, што доприноси расту и побољшању плодности. Његов главни принцип је постизање потпуног засићења земљишта, у зависности од састава у којем запремина може бити до 20 канте по биљци.

У јесен, наводњавање за пуњење воде требало би да се спроведе како би се винова лоза интензивније узгајала, постављајући нове клице и пупољке за пролеће, доприносећи бољој адаптацији садница.

На јесен, виноград треба да обезбеди наводнение за заливање

.

Карактеристике капања за наводњавање

Произвођачи пољопривредне технологије нуде различите системе за наводњавање различитих техничких карактеристика, што омогућава организовање наводњавања грожђа капањем било које величине земљишта површинским или подземним методама. По жељи, то се може обавити ручно.

Позитивни аспекти тега метода:

 • равномјерно просути горњи дио тла;
 • одличан за нове саднице и грмље, стимулишући њихов брз стабилан раст;
 • способност да се контролише колико и после којег периода залити биљке.

Међу недостацима методе истиче се:

 • високотрошкове цеви и опреме, готових система иностране производње;
 • велику количину потрошене воде, посебно у врућем љетном периоду;
 • салинизација горњег слоја земље услед садржаја у води различитих хемијских једињења и соли;
 • смањење отпорности на мраз узроковано растом корена ближе површини и њиховом смрћу у јаким мразима.

Још једна неугодна карактеристика је пуцање грожђа током старења услед прекомерног залијевања, што је често случај код наводњавања на копну.

Подземно наводњавање грожђа је уобичајена, али донекле скупа метода

Метода подземног влажења земљишта

Ова метода укључује било који тип овлаживања, у којем се текућина директно доводи до дубоких слојева земље. Може се имплементирати на два начина:

 • Вертикално: око лозе је потребно копати цијеви са малим рупама не ближе од 50 цм од централног дебла. Да би се избегло зачепљење, они су покривени рушевинама заливањем воде одозго или уз помоћ спојеног црева.
 • Хоризонтално: цеви се полажу на истој дубини, спајајући се са заједничким резервоаром, у који се улива загрејана влага, тече дуж граница и продире кроз најмање рупе.

Техника има много предности, међу којима:

 • тло се навлажи "изнутра", елиминишући проблем појаве густе коре на површини;
 • смањује ризик од гљивица и трулежи листова, што је важноза саднице;
 • повећава отпорност грмља на мраз због дубине коријенских ознака.

Подземно заливање грожђа - вода се слијева из цријева у ископану цијев

Недостатак је недостатак нормалне контроле над количином влаге која продире дубоко удодатно повећати дозу.Проблем је у томе што треба пажљиво погледати грмље, утврдити гдје вода не пролази кроз зачепљена подручја. Прекомјерна цијена за готове моделе подземног наводњавања је такођер препрека, али је савршено ријешена полагањем цијеви властитим рукама.

Постоји много начина и техника за заливање грожђа.Избор остаје за вртлара, на основу погодности и економских користи.Професионалци који се баве узгојем нових сорти и повећавају принос имају тенденцију да измјењују све познате, показујући одличне резултате.