Како загрејати кокошињац зими? Пилићи

Правилно и компетентно одржавање пилића у зимском периоду гарантује производњу јаја код кокоши несилица и укупну удобност живота на ниским температурама. Поред специјално дизајнираног храњења и додатног осветљења за кућу, веома је важно да се одржи нормална температура у просторији, што је посебно тачно у регионима где су јаки мраз зими норма. Забринутост због загревања и додатног загревања кокошињца треба да буде унапред пре почетка мраза.

Пилићи не подносе хладноћу

Имајте на уму да загревање кокошињца зими није нужно у регионима у којима нема јаког мраза у ово доба године.Довољно је само проверити све углове како би се утврдило постојање пукотина и правилно их утакнути, како би се повећала количина материјала за подове за изолацију подова, а можете и сами загријати шетње. Међутим, у случају јаких мраза, ваља пажљивије бринути о својим кокошима.

Како загрејати кокошињац зими?

Поред природног, ошто је горе поменуто, постоји више метода вештачког грејања.Оне укључују:

  • црвене лампе и ИР грејаче;
  • структуре пећи типа буржуека или стационарне пећи обложене циглама;
  • радијатори, дизел пећи, грејачи, итд.

Прелиминарна припрема просторије

Прије зиме, обавезно дезинфицирајте кокошињац. Најбољи начин је заташкавање зидова и плафона.Раствор се припрема на основу односа вапна и воде 1: 5.То јест, у 5-литарској канти воде морате растворити најмање килограм праха вапна.Понекад се за дезинфекцију користи и лампа.

Пре него што се хематопатизира, кукавица треба да се санити

Више о природном загријавању кокошињца

Скоро 40% продуктивности кокоши у зими зависи од тога како исправноодржава температуру у кокошињцу.Морате се побринути да не буде испод 70Ц, али је боље да га подигнете на 150Ц, онда не можете размишљати о додатном загревању.

Компоненте природног загревања кокошињца зими

Дубоко легло

За то, под у перадарници је испуњен гашеним прахом од кречњака, користећи најмање један килограм за сваки "квадрат" култивисане површине.Сваки изолациони материјал који има пољопривредник налази се на кречама, најчешће је то слама или пиљевина.Други слој не би требало да буде мањи од 10 цм.најчешће то чините сами или користите услуге радника.

​​

Како кокоши мрље смеће, требало би га заменити и одвојити виљушкама.Користећи сено за постељину, пре почетка пролећа, природно се претвара у квалитетан компост.

Поред чињенице да се током процеса компостирања ослобађа додатна топлота и да се температура у кокошињцу повећава зими, настала смеша се на крају користи у пролеће као ђубриво за повртњак или цвеће.

У зимском периоду треба редовно мењати отпадке

Загревање зидова, врата и прозора

Следећа важна ствар је да се све пукотине у кокошињцу укопају, посебноза врата и прозоре, као и за изолацију зидова и плафона употребом полистиренске пјене или минералне вуне за оплата.

Ове мјере ће омогућити зими да се ослободе промаја које „поједу“ топлоту и прекомјерну влагу од падавина.Такође можете додати да кокоши имају способност да се самозагреју, ако добро једу, али са јаким мразом, ове методе изолације нису довољне.

Вештачко грејање кокошињца зими

Инфрацрвена лампа

Најчешће, фармери користе инфрацрвену лампу да загревају кокошињац да би произвели додатну топлоту.Овај уређај ће лако загрејати кокошињац до 12 квадратних метара2и његову употребу са низом позитивних особина.

Инфрацрвена лампа у кокошињцу

Инфрацрвена лампа:

  • не загрева ваздух у просторији, односно објекте који озрачујуинфрацрвене зраке;
  • одржава оптимални ниво влажности и не дозвољава влажну простирку;
  • не нервира кокоши својом светлошћу.Црвена атмосфера има смирујући ефекат, па ако је пожељно, и за време јаких мраза лампа се можда уопште неће искључити;
  • не "једе" кисеоник у просторији;
  • се лако инсталирају, користе и замењују по потреби;
  • Инфрацрвене зраке усмјеравају своју главну енергију на топлоту, али 10% енергије даје додатно освјетљење.

За све своје заслуге, црвена лампа има неколико недостатака.Гријање овог типа користи много струје, а кратки живот - додатни отпад.Црвена лампа често даје пукотине код најмањег одступања од утврђених правила рада.

Када се користи, треба узети у обзир да црвена лампа мора бити најмање пола метра удаљена од околних површина како се не би прегрејала.Поред тога, предуслов је да се поштују сигурносне мере, односно употреба специјалних окова око лампе и само керамичких кертриџа.

ИР гријачи за гријање кокошињца

На другом мјесту, у смислу учесталости кориштења зими, након инфрацрвеног свјетла, налази се инфрацрвени гријач за кокошињца.Такође загрева површине када су озрачене инфрацрвеним зрацима.Продавнице продају грејаче различитих капацитета.За загревање мале просторије довољан је један грејач од 500 В.

Заефикасност инфрацрвеног грејача и уштеда енергије је опремљени термостатом. Овај механизам ће се строго придржавати изабраног температурног режима.

Инфрацрвени грејач за кокошињац

Пећи за загревање задруге

Овакво грејање има ефекат, али је много ниже. Црвена лампа или инфрацрвени гријач у свим аспектима је много већи од гријања пећи.

Инсталација у кокошињац пећи повезана је са различитим додатним мјерама како би се осигурала сигурност од пожара у кокошињцу и сигурност кокоши. Неопходно је стално контролисати рад пећи и температуре ваздуха у кокошињцу, тако да овај начин грејања могу да користе само фармери старог каљења или они који не желе да троше новац на модерније и скупље апарате.

Из предложених опција за грејање, можете изабрати одговарајући за сваки појединачни случај, након мерења свих предности и мана. Ово може бити црвена лампа, пећ и инфрацрвени грејач.

Потребно је придржавати се ових препорука ако планирате да се производња јаја одржи на високом нивоу током зиме. А у зимском периоду њихов развој и раст са минималном инхибицијом директно зависи од квалитета живота месних птица.