Како задржати гуске зими?Гуске

Гуске су птице месне пасмине, узгајају се код куће ради добијања одличног меса.Али ове птице су прилично хировите и захтевају више пажње и пажње, у поређењу са истим пилићима.

Зими гуске требају посебну негу

Извадити гуске и основна правила за њихово држање

Чување гусака у зимском периоду укључује сљедећа основна правила:

  • храњење;
  • добра постељина и топло;
  • усклађеност са санитарним стандардима;
  • правилно опремљена станишта за птице и мјеста за гнијежђење.

Ако сте заинтересовани за гуске месне пасмине, Кхолмогори, Горки, сива, кинеска, Кубан ће се добро уклопити.Гослини су веома упорни, брзо расту и за два месеца добијају тежину од око 4-4,5 кг.

Кинески гуски су профитабилна месна раса

Ова врста меса је месо, неке пасмине се товају ради добијања добро познатог јела од гуске јетре.Међу наведеним врстама, у погледу производње јаја, кинески и кубански су добро прилагођени, али је производња меса од њих мала, најтеже пасмине су сиве и холмогорске.

57) 34-45
Пасмина Жива маса, кг Производња јаја годишње, комада Тежина гослења за 2 месецастарост Производња меса из потомства од 1 гуске годишње
гуска гуске
Кхолмогорскаа 8-10 7-7,5 40-45 3,5-470
Горки 8-7 6-7 45-50 3.5-4 115
6.5-7 6 3.5-4.5 84
Кинески 5.0-5,5 4-4.5 45-70 3.0-3.5 128
Кубан 5.0-6.0 4.5-5.5 75-85 3.4-3, 7 190

Гуске имају најдужи животни век у поређењу са другим врстама живине.Полагање јаја почиње касно у шест до осам месеци старости, а неке пасмине не журе до старости од десет месеци.У поређењу са истим пилићима или паткама, они журе лоше, што је повезано са повећаним инкубационим инстинктом код гусака.Откривање перја се догађа два пута годишње - у јесен и зими.

Ове птице траже услове становања, не могу дуго остати на хладном, смрзнутом земљишту, често се разбољевају ако занемарују санитарне норме и не чисте их у пећници.

Гуске на леду брзо замрзну своје шапе

Карактеристике храњења

Треба нагласити питање како хранити гуске зими.У прехлади у исхрани ових птица треба бити пуно протеинских намирница - житарица, пљеве, зоби, али морате осигурати да такво храњење не доводи до вишка килограма.Шта ће значајно утицати на производњу јаја.У периоду од новембра до децембра, гуске би требало да имају два оброка дневно, то јест, ујутру им можете дати кашу, а навечер више задовољавајуће тешке хране, то су исти овас, зрно, јечмена слама, јер гуске једу \ токо сат времена.

Добро је направити мјешавину отпада од хране, посебно ових птица попут кромпира и пилинга поврћа, неке каше, можете додати кост или рибље брашно, нарибану мркву.

У вечерњим и ноћним сатима боље је хранити се пшеницом, зобом и јечмом.Гуска треба дати силажу (ферментисану траву) као извор есенцијалних витамина и елемената у траговима.Током љета за храњење потребно је припремити 16 кг сијена и 35 кг силаже по одраслој особи за зиму.

Силирање - неопходна компонента оброка гусака

Хранилице код куће треба да буду опремљене на посебан начин.Дизајн бочних зидова треба да буде под углом, посуде за пиће треба да буду причвршћене на страну; Чаше за пиће морају се чистити једном дневно од хране и опрати, тако да нема појаве ферментације, а патогена микрофлора не почиње, добро је да тамо има текуће воде. Веома је важно залити гуске у довољној величини, обично пију до два литра дневно.Два дана након неадекватног снабдевања водом, птице престају да се гнијезде, а врло је тешко вратити касније полагање јаја.

Исто важи и за торбу, чији рок трајања је три дана од тренутка када је стављен у корито.Даљње храњење, чак и ако гуске нису јеле све, не може се урадити, каша се мора избацити из хранилице, иначе може изазвати пробавне сметње код птица, оне ће бити летаргичне и производња јаја ће пасти.На врху кутије са храном треба да се причврсте укрштени штапићи, који не дозвољавају гускама да се пењу унутра када дође до храњења и служе као добре ручке за ношење. Посебне стране са стране можете опремити, што ће спријечити расипање хране. Такође треба да израчунате величину хранилице на основу популације стада, тако да не буде гужве током оброка.

Шећерна репа, алге, гране и лишће дрвећа, иглице смрче и жир храста су драгоцена храна за ове птице.

Можете покушати узгајати личинке у стајњаку, они ће служити као вриједан извор протеина за гуске.

Гуска се може дати смрековим иглицама

Поред главне хране, у одвојеним хранилицама, треба стајати и дробљене шкољке, опрани шљунак, шкољка, дробљена креда. Камење у желуцу је неопходно како би гуска правилно функционисала у гастроинтестиналном тракту, они помажу да се меље крупна храна и снабдева тело неопходним минералима и елементима у траговима.

Одвојено, треба рећи за храњење гандера током периода парења. Њихову исхрану треба повећати у поређењу са гускама, а храну треба дати одвојено.Уз добро храњење, плодност јаја се повећава за 20%. Прехрамбене мешавине за гусак треба да буду направљене од зобене каше, шаргарепе, пшенице и квасца, а такође можете пробати да додате претходно натопљени грашак и рибље уље.

Хранидба гусака треба да буде сочна и лако доступна. Обично полагање јаја почиње у фебруару и марту. Приликом инкубације јаја, тако да кокош нијеонечишћене, боље је не хранити њеном мокром кашом, а у исхрани увести чврсту храну житарица.Птица барем једном дневно треба да оде са квачила како би растегнула ноге и јела, ако не, онда мора бити уклоњена из гнезда.Ако гуска напусти јаја неколико пута дневно, онда морате да се побринете да остану топли.

Пилићи треба да ходају редовно

Захтеви за становање за држање

Одржавање гусака код куће треба да се обавља у затвореним просторијама;Може постојати шеталиште, гдје можете поправити пукотине за зиму, а љети ће бити добра вентилација.На поду треба бити постељина - то је сијено, тресет, пиљевина, јер гуске имају шапе врло осјетљиве на смрзотине, дебљина подне облоге мора бити најмање пола метра.Као загађење треба ставити нови слој постељине.Ове птице зими не би требало да буду стално у соби, морају да ходају најмање сат и по дана, непосредно пре него што их пусте у оловку, уклоните сав снег.

Да би се ослободили загушљивог мириса амонијака и гаса у пекару, попрскајте под са суперфосфатом, у количини од 400 г по квадратном метру.метар, уштедиће на леглу и уклонити мирис.

Гуске се могу држати у дрвеној шупи

.Они би требали бити на странама гуске и бити одвојени једни од других, тако да се кокоши међусобно не боре.Метална база за гнијездо није потребна јер гускекао да дубоко закопају јаја, постоји опасност да се сломе или замрзну. Птице обично журе ноћу или рано ујутро. Јаја треба сакупљати док су још топла, тако да се не замрзну и да се не оштете. Птице настављају да чисте три до три и по месеца. Јаја се скупљају и стављају у тамну, суву просторију са температуром од 5ºС - 12ºС. Они задржавају могућност да се повуку 10 дана од тренутка када су срушени. Држите их у хоризонталном положају.

За време периода парјења, број гусака и гусака у стаду треба држати по стопи од 1: 3.

Размножавање говеда је боље да се вјерује истој птици, тако да ће бити више везана за потомство, и боље је да је слиједите. У почетку, све треба да се уради да се спрече напади на легло пацова и врана.

Главне потешкоће с којима се почетна гуска може суочити у почетку су услови притвора. Морају се чувати у посебној структури - шупи, гдје ће се топло легло прекрити дебелим слојем тако да птице не замрзну шапе. Често треба проветравати и чистити просторију од отпадних производа. Треба запамтити да су гуске водене птице, да пију много воде, ако у устима за пиће има устајале воде или да није довољно, птице губе производњу јаја. Оброк хране је мокра каша, житарица, отпад од хране, посебно љубавна шаргарепа.