Како властитим рукама направити вентилацију у кокошињцу?Пилићи

Значајна улога у управљању домаћег узгоја пилића је да се направи висококвалитетна вентилација у кокошињцу.Ово постаје посебно важно у хладној сезони - зими.Мораћемо да се детаљно упустимо у проучавање уређаја за вентилацију, јер ће у супротном ваздух у јаком и тешком простору негативно утицати на стање пилића чија ће се продуктивност смањити и њихово здравље ће се погоршати.

Самоуслужна вентилација у кокошињцу

Зашто је вентилација тако важна?

Попут људи, птице требају свјежи зрак.Нарочито у доба године када су смрзнуте мразове и пуштање кокошака у бијег постаје проблематично.Капуљача је неопходна због чињенице да отпадни производи птица могу у ваздуху да формирају такозване паре амонијака, које су лоше за организме који гаје.Угљен диоксид емитован током дисања пилића такође доприноси потреби за инсталацијом вентилације.

Зими не можете да провјетравате кавез само отварањем врата.У ово доба године у просторији кроз коју ће циркулисати ваздух су потребне специјалне цеви.На крају крајева, са отвореним вратима у кокошињцу, врло брзо ће постати јако хладно, а за кокошке такви падови температуре су крајње непожељни.У том случају, њиховеефикасности.

У циљу правилног организовања вентилације у кокошињцу, препоручује се придржавање једне од три наведене методе. Висококвалитетан уређај ће вам омогућити да не бринете о здрављу слојева. Будите пажљиви када организујете собу, то ће вам омогућити да се заштитите од даљњих брига.

Прва метода је природна вентилација

Најједноставнија и најјефтинија вентилација је природна. Организује се на основу баналног провјетравања просторије, без употребе цијеви. Међутим, током изградње кокошињца потребно је узети у обзир неке тачке. Важно је направити мали прозор за циркулацију ваздуха између њега и врата. Изаберите право мјесто, изнад улазних врата или у стропу. Али, да би се направила таква вентилација, то уопште не значи да кокоши имају сталан приступ свежем ваздуху.

Природна вентилација кроз прозор

Таква вентилација у кокошињцу не може бити исплатива.Уштеда на вентилационом вратилу ће значајно потрошити на загревање кокошињца.Стално отварајући предња врата у зимском периоду како би се проветрила просторија, истовремено ћете “загријати улицу”. Могућност природне вентилације, иако једноставна у организацији, прихватљива је само на почетку.

Метода два - Испушни

Издувна вентилација је још један, оптималнији метод. Направите хаубу сасвим реално и урадите то сами, главна ствар је знати главне аспекте уређаја. Корак по корак упутства за инсталирање хаубе изгледакао што следи:

  • Неопходно је оставити двије рупе на крову, које ће касније заузети цијеви.Овај аспект се мора узети у обзир приликом инсталације.
  • Потребан је јасан преглед основних димензија цеви.Пошто се рупе за две цеви подударају са њима у пречнику - идеално би требало да буду око 200 милиметара.Дужина цеви је такође регулисана, најтачнија вредност је 2 метра.
  • Инсталација таквих цеви омогућиће ваздуху да слободно циркулише у просторији.Изнад крова, усисна цев треба да функционише као код обичних дрвених кућа - за 30-40 цм. Обратите пажњу на то да не би требало да досеже тачно под, промер би требало да буде најмање 30 цм.
  • Издувна цев треба да се монтира ближетако да је улазни свеж ваздух у директном приступу њиховој сталној локацији.
  • Право је поставити мале кишобране изнад цијеви на крову тако да киша и снијег не падну у кокошињац.

Вентилациа в зимниа кооперант

Вентилациа в совари најбоље функционира, когато цевчики не будут в непосредственној близости.За ефикасну циркулацију ваздуха треба их инсталирати у супротним угловима просторије.

Метод 3 - механичка вентилација

Овај метод се често назива механичка вентилација, али се у стварности не састоји од употребе било каквих механизама, уређаја или цеви за циркулацију ваздуха, већ у баналном вентилатору.

Механическаа вентилациа с вентилатором

Механички, овај метод се може назвати јер укључује посебне сензоре за контролу влажности у кокошињцу. Њихова инсталација не захтева значајне трошкове, али може учинити процес вентилације простора ефикаснијим. Сам вентилатор би у идеалном случају требао бити инсталиран у прозору, а његова профитабилност ће бити много већа. Трећи метод укључује повећање финансијског буџета како би се осигурао живот кокошињца због повећане потрошње енергије.

Да би ваше кокошке биле здраве, морате водити рачуна о вентилацији у просторији. То можете урадити у било којој од горе наведених метода. Не занемарите проблем уласка свјежег зрака у кокошињац - птице имају високу тјелесну температуру, стога ће топлота и влага увијек превладати. Лоша вентилација може изазвати болест пилића, нагли пад производње јаја и немогућност да се једе њихово месо.