Како везати парадајз у стакленику Томато

У заштићеном тлу, чешће се култивишу високе врсте парадајза. Њихове гране се могу одломити под тежином плода. Да бисте спречили такву ситуацију, морате да разумете како да везете парадајз у стакленику. Можете извршити задатак на неколико начина. Сваки вртлар одабире најпогодније за себе.

Предности поступка

Парадајзова подвезица се изводи да би се постигли следећи циљеви:

 • уштеду простора у стакленику - грмови који слободно расту, заузимају више простора;
 • заштита од механичких оштећења и преламања;
 • повећање приступа сунчевој светлости грму је важан услов за плодоношење;
 • продирање ваздуха и спречавање контакта са другим биљкама - то ће служити за спречавање развоја уобичајених болести;
 • олакшавање бриге о грмљу - погодно је да се вертикално расте биљке, да се види садница, и да се удобно жање од њих;
 • спријечити да плодови једу пужеве;
 • спречава улазак воде у лишће током заливања;
 • повећање приноса - захваљујући подвезицамабочни изданци неће се развити, што ће сачувати хранљиве састојке за грмље;
 • спречавање трулежи стабљике у ампел варијантама, она константно контактира са земљом, због чега се активирају штетни процеси;
 • контролисање неограничене снаге раста грма.

Шта причврстити

Парадајзна подвезица се производи уз помоћ конопаца, трака од тканине ширине 3-4 цм, најлонске најлонске хулахопке, итд. Вриједи узети у обзир да је синтетика мање подложна труљењу и не привлачи инсекте.

Забрањено је користити рибарске линије, нити, конопце и сличне материјале за причвршћивање. Могу да секу или оштете биљно ткиво.

​​

Траке се могу користити и следеће сезоне. Да би то урадили, потребно их је опрати и дезинфиковати, опећи кипућом водом. Пластичне копче треба добро опрати сапуном. То ће помоћи да се ослободимо патогена.

Суспендер

Постоји посебан алат који подсећа на хибрид вртног оштрице и хефталице.Има лепљиву траку и резач. Уређај вам омогућава да лако повежете стабљике на жељену висину. Трака се може уклонити без повреде биљке. Алат је погодан за причвршћивање високих грмља на решетку. Често га користе вртлари који узгајају парадајз за продају.

Рокови

Парадајз мора бити везан када је на грму.формира се до 10 правих листова.Дебљина стабљике стабљике треба да буде већа од 1 цм, ау зависности од култивисане сорте, време везивања биљке је следеће:

 • за 35–40 дана после садње - за рано сазреле врсте;
 • за 50-60 дана - за средњу сезону;
 • за дане 70–80 - за касну зрелост.

Акције се врше након штипања и формирања пупољака.Поновите их када грм порасте.

Врсте прикључака

Процес се састоји у томе да се биљке придају подлози.Питање како везати парадајз, вреди размотрити снагу и принос култивисаних врста, тип стакленика.Неке методе су погодне за отворено земљиште.

Структуре капитала ће трајати неколико година, али су скупе.Погодан за узгој парадајза и других култура: краставци, патлиџани, итд. Ако се, међутим, у стакленику често мењају културе, онда се примењује привремена везаност.Користе се и за пробно гајење парадајза.

Индивидуална подршка

Метода је погодна за мале структуре филмског типа, као и за компактне грмље средње растуће снаге.Ако га примените на моћне усеве, подршка неће стајати.У свом капацитету може послужити:

 • дрвени колци;
 • дебеле шипке;
 • металне или пластичне цеви.

Носачи су постављени на удаљености од 20 цм од сваког чахура.Њихова величина треба да пређе висину одрасле биљке за 20-30 цм, с обзиром на дио који ће бити у тлу.Трака материјала се омата око грма близу круне ификсиран на клин.Метода се такође користи у условима отвореног терена, где је погоднија.Дрвени подупирачи ће трајати дуже ако су обојени ланеним уљем, а затим уљем.

Недостаци методе укључују велико улагање времена.Ова подршка формира додатну сенку и спречава да се биљка проветри.

Оквир жице

Метода се користи ако се одабрана сорта одликује компактношћу грмља и обиљем воћа.Да бисте га имплементирали, потребна вам је груба мрежа.Омотан је око парадајза у облику цеви и благо укопан у земљу.Пречник би требао бити велик.

Предности ове методе подвезивања су следеће:

 • лако се монтирају стабљике и гране које носе воће на ослонац;
 • Мрежа се може преместити на другу локацију, ако је потребно.

Недостаци укључују потешкоће у жетви.

Линеарна подвезица

Једноставан начин за културну подвезицу.Погодан за узгој многих грмља, али не превисок и крупан.Разликује профитабилност.Подршка се након изградње стакленика опреми на сљедећи начин:

 • на два краја погона за слетање у металним цијевима;
 • везују конопац за њих;
 • повуците га дуж кревета.

Чауре су причвршћене за кабл, одржавајући исту удаљеност између њих.

Хоризонтална решетка

Често се метода користи за парадајз подвезице у стакленику од поликарбоната.Погодан за високопропусне типове снажних снага раста.Да ово схватимметодом, морате извршити следеће радње:

 • уградити металне цеви дуж ивица стаклене баште;
 • повуците каблове сваких 30 цм - треба да имате јаку мрежу;
 • везати биљке.

За фиксирање често се користе пластичне копче. Понекад стабљике пролазе кроз мрежу. Ако је могуће, ужад се замењују пластичним или дрвеним летвицама. Конструкција мора бити поуздана, иначе постоји опасност да она падне под тежину грмља.

Пластични клипови

Метода је погодна за почетнике. Омогућава вам да контролишете раст парадајза док се он развија.

Вертикална решетка

Метода је прихватљива за вртларе који узгајају парадајз током целе године. Погодан за подвезице високе биљке. Суштина методе је везивање ужета у близини сваког грма. Други крај је причвршћен на кров конструкције. Кабл треба да има карактеристике као што су мекоћа и трајност. Дебљина је одабрана на одговарајући начин како би се спријечило оштећење грмља.

Вртлари биљеже мале трошкове који су потребни за уређење вертикалне решетке. Њихова главна предност је способност да издрже велики вагу.

Грид

Подвезица од парадајза може се извршити на металној или пластичној груби мрежи. Испружи је између стубова, као конопац. Грмови причвршћени за жицу. Како расту, место фиксације се мења.

Цоне илипризма

Метода је погодна за кружне кревете. У свом средњем кадру. Неколико биљака се може везати за то истовремено. Метода се често користи за друге усеве, као и за спољашње услове. Он ставља на кревет необичан изглед.

Неке нијансе

Парадајзова подвезица се не користи за успоравање врста. Имају јаке грмље. Такође је непрактично фиксирати парадајз у јужним регионима. У условима јаког сунца, плодови на земљи неће нашкодити плодовима. Они ће, напротив, добити више исхране, јер ће стабљике формирати додатне корене.

За средње и високе сорте, потребно је ојачати не само стабљике, већ и гранчице које носе воће. Понекад су везани на неколико места у исто време. Чворови нису чврсто везани, тако да можете уклонити постоље и премјестити га на други дио постројења. Забрањено је привлачење жбуња на малу удаљеност до ослонца. Шема везивања је унапред осмишљена.

Високе сорте дуже одушују усјеве ако се грмље редовно залијева. Стога, уређаји, клинови или други материјали не би требало да ометају негу. Иначе ће почети да труне због контакта са водом. Тло испод биљака треба периодично попуштати. То ће је заситити кисеоником и олакшати набијање дворишта или шипки.