Како везати грожђе за решетку

Да би се добила добра берба грожђа у јесен, потребно је водити рачуна о стању лоза у прољеће. Обраћајући пажњу на биљке у башти, не треба заборавити грожђе које, преживљавајући дугу хладну зиму, треба пажњу и пажљиву бригу. Већ у априлу почиње активно кретање сока, а лоза се мора везати тако да све силе биљке буду усмерене према јајнику и сазревању плода. То мора бити учињено на вријеме, иначе ће касније бити могуће нанијети непоправљиву штету зеленим пупољцима и младим избојцима.

Везивање грожђа је најважнији пролећни догађај

Спринг Гартер

Садња младих винове лозе, њихова локација на локацији планирана је тако да се поред њих монтира и уграђује посебна метална конструкција. Вертикална решетка је неопходна да би се:

  • расподели све гране винове лозе;
  • да дозволи да грожђе плута не горе, већ хоризонтално;
  • избегавати контаминацију биљака опасним болестима као што је оидиум.
Брзи раст и ткање грма зависи од тачне подвезице, као и од приноса.Наравно, много је лакше бринути се за уредно везано грожђе, имајући слободан приступ гранама.

Цијели поступак једноструке подвезице састоји се од неколико узастопних корака:

  1. Обрезивањеизбојци који су оштећени, замрзнути или стари. Чим се одстране додатне гране винове лозе, потребна је подвезица плодних изданака и чворова који обављају функцију замене. Неопходно је све акције изводити са великом пажњом, настојећи не оштетити младе зелене пупољке. Посебност једноструке подвезице је да све гране морају бити причвршћене дуж доње хоризонталне жице. Након што су одрасле особе чврсто причвршћене на решетку, оне дају могућност младим клицама да слободно расту и добију пуну покривеност. Сунчева светлост је изузетно важна за младе избојке, а може се добити у довољној количини само када је главно вино правилно направљено подвезом.
  2. Већ неко вријеме постоји активан раст младих изданака и њихово фиксирање је неопходно за заштиту од јаког вјетра и других оштећења. Осим тога, сада можете везати клице тако да сватко има довољно сунчеве свјетлости. Време је за зелену подвезицу. Ради се о фиксацији изданака који су достигли 30–35 центиметара и потребна им је поуздана подршка и заштита од страних негативних утицаја. Фиксирањем изданака грожђа у првом реду жичане мреже, виноградари постижу равномјерну дистрибуцију, настојећи избјећи гужве.

Млади изданци су фиксирани на жице

Формирање грма

За фиксирање винове лозе на решетки постоји неколико начина, од којих је најпопуларнија једнопласна или хоризонтална подвезица. То језбог чињенице да се вертикална фиксација користи у оним ретким случајевима када је потребно прекинути раст лозе. Доњим пупољцима недостаје светлост, њихов развој се успорава, а раст грма има строго вертикалну оријентацију.

Сваки посебан начин облачења је неопходан да би се винова лоза формирала у складу са плановима узгајивача. Правилно везана винова лоза има пун приступ ваздуху. Са фиксацијом на једној равни, сви избојци су везани на једнакој удаљености један од другог и на истом положају. Грожђе треба ефикасно провјетравање и равномјерно освјетљење.

Извођење подвезице до решетке зеленог грма врши се или вертикално или под одређеним углом. Дакле, формација омогућава да се избегне непотребно накупљање клице на једном месту.

Нови изданци су изузетно деликатни и рањиви, и стога, да би се обавила пажљива подвезица, лоза мора бити фиксирана без употребе тврдих и грубих материјала, а овај метод захтева употребу специјалне методе плетења.

Материјал за подвезицу мора бити између решеткасте жице и изданка, чиме се спречава могуће оштећење. Причвршћивање грмља и његово формирање могуће је уз помоћ специјалних пластичних петљи или комада жице умотаног у папир или пропуштене кроз пенасту гуму. Фиксирање грожђа са подвезом је строго забрањено употребом најлонских ужади или танких ужади.

Лишће грожђа је равномерно распоређено по решеткама

Сингле Плане Треллис

Употреба једне равне решетке да би се оправдало формирање грожђа се оправдала вишеструким повећањем приноса винове лозе. Доња жица је причвршћена на растојању од 40-50 цм од земље, а затим сваких 50 цм, што вам омогућава да подједнако повежете винову лозу.

Грожђе не може сазревати и расти без довољно сунчеве светлости на свежем ваздуху. Управо ови услови се могу створити за винову лозу уз помоћ дизајна у једној равнини.

Свака грана је освијетљена и пухана вјетром са свих страна, гране су фиксиране на довољној удаљености једна од друге и нема препрека слободном расту избојака.