Како узгајати сок од грожђа из Чубука

Ако сте власник дацха, онда ће вам дефинитивно бити тешко да себи ускратите задовољство садње грожђа.Грожђе - је дивна биљка, која је од давнина позната по својим благотворним својствима.Дакле, оно што је пријатно еко сусједство на вашем мјесту донијет ће само корист.

Саднице грожђа се лако могу узгајати из чубукова

Методе узгоја грожђа из сакупљених чубукова

Како би се приступило питању узгојагрожђе, потребно је залихе:

  • Садни материјал.Од правилне припреме материјала зависи од здравља ваше биљке и квалитета усева.
  • Потребно знање.Ако сте почетник вртлар, али сте се већ одлучили за сорту грожђа, прочитајте ампелографски водич.У њему ћете наћи потребне савете о клијавости чубукова и правилима бриге за већ одрасле саднице.
  • Стрпљење.Процес ницања садница чубука није дуг, али захтева пажљиво одржавање.

Клијавост грожђа цхубук захтијева одређено стрпљење

Жетвени материјал за садњу

Чубук је стабљика плодоносне лозе која нијестарије од једне године.Одсеци такве избојке у рану јесен.Обрезивање Цхубуковнаправљен чистим ножем - косо, у једном оштром покрету.Веома је важно у овом тренутку посматрати стерилност тако да младо младунче не разболи.Ако не посматрате стерилност, уместо шик бербе грожђа, ризикујете само да водите рачуна о болесној биљци.

Постоји неколико критеријума по којима морате изабрати чубук за саднице:

  1. Боја изданка винове лозе треба да буде зелена. Пажљиво прегледајте бекство - не би требало да буде никаквих страних мрља или знакова болести биљака.
  2. Оптимална ширина за чубукове је 8 милиметара. Дужина може варирати од десет до седамдесет центиметара. Ако сте искусан баштован, онда вам неће бити тешко да одредите величину снимка која је најбоља за вас. Може се дати савет за придошлице - мали изданци ретко прерасту у саднице, можда немају довољно снаге. А велике су теже складиштити. Изаберите изданке средње дужине.
  3. Обезбедите здраву садницу коју можете избећи равномерним и сувим резом. На самом стаблу мора бити најмање три пупољка.

Након резања, чубуки се мора одржавати прије сезоне искрцаја.

Цхубуки грожђа - основа будућих садница

Правилно складиштење рукава

Чубуки чувајте на хладном месту, са температуром не већом од пет степени. Одмах након резања, потребно је омотати рукавима полиетилен и ставити их на хладно мјесто, по могућности у хладњак.

Обратите пажњу на важан детаљ, резане цеви на резу би требало да буду суве и равномерне, што ће обезбедити њихово дуготрајно складиштење испречава стварање плијесни.

Чубуки се такође може складиштити у песку навлаженом водом. Али са овом методом, важно је одржати стерилност самог песка и пажљиво пратити да нема трагова плијесни.

Правилно убрани избојци ће бити добро чувани и лако ћете проклијати здраву садницу.

Чубуки треба да се храни на хладно место

.

Спроутинг

Да би се здраве саднице грожђа узгајале из изданака, оне морају бити прописно припремљене и проклијале.

Процес клијања почиње са чињеницом да извлачите претходно припремљене избојке са хладног места и темељито оперите. Следећа ставка је деконтаминација избојака, а за то додајте манган у посуду са водом и спустите чубук за једну трећину. Процес дезинфекције траје око шест сати.

После дезинфекције, изданци треба да се намакају у одмрзнутој или дестилованој води два дана. Прво морате ажурирати роот и одрезати око два милиметра. Да би се саднице грожђа развиле у коренски систем, у воду се могу додати адјуванти (епин или цхаркор).

Помоћи ће развити коренски систем и мале резове на крају резања.

Вода се може додати посебним препаратима ради бољег формирања корена

Брига о садницама

Пошто саднице могу развити коренски систем и расти за око неколико центиметара, треба их одредити за привремено расте.

Пушке са коренима су посађенемале посуде у којима ће расти док их не посадите на отвореном тлу.

Такви лонци се одводе у врт за дуге шетње. Али не заборавите, ако температура између просторије у којој грожђе садржи оштро разликује од температуре вани, а затим покушати направити ову температуру пријелаз глатка.

Као и свака култивисана биљка, грожђе треба гнојиво. Минерална ђубрива се могу наносити на земљиште, а при раскривању и заливању - одабрати најпогоднију опцију за вас.

Заливање треба такође пратити.Не дозволити да се вода накупља у лонцу са изданком, по потреби водом.Са великом количином влаге саднице могу умрети.

Садња садница је најбоља на почетку љета, када неће бити мраза. Изаберите место у складу са сортом и жетва вас неће разочарати.