Како узгајати нојеве код куће? Острицхес

да ли особа, ако има прилику да се бави пољопривредом или пољопривредом, али да се узгаја кромпир и узгој пилића не лаже?Желим да пробам нешто интересантно и егзотично, али застрашујуће, али шта ако не успе?Постоји једна идеја која може донети задовољство и брз профит.Ово узгајање нојева.Слатке "бебе" могу постати прави рудник злата за некога ко правилно израђује план рада и процјењује његове способности.

Нојеви могу донијети добру зараду власнику

Зашто нојеви?

Узгој нојева је занимљиво и необично занимање.Ова огромна птица је извор многих вриједних производа. Чак и чињеница да се узгој друге живине не сматра робом је тражена. Фармер почетник ће морати да се упозна и успостави везе у многим индустријама.И он ће имати нешто да заинтересује купце, јер ће се ускоро појавити следећи планови продаје:

 • Дијетално и здраво нојево месо.Не масни и богати производом протеинског састава, који радо купује ресторане и продавнице.Свака птица - најмање 25 кг меса током сечења.А цена овог производа је много већа од говедине или пилетине.
 • Нојска маст. Овај производ радо купује фармаколошке и козметичке компаније за производњу масти, крема или других производа. Од сваке птице можете добити 10-15 кг масти.
 • Јаја која су упечатљива по величини и деликатном укусу. Чувају се изненађујуће дуго (до годину дана), а користе се не само за храну, већ и као материјал за умјетничко сликање, резање и гравирање.
 • Перо које се може користити као материјал за јастуке, или продати модним кућама и плесним групама за украшавање шешира и костима. Ипак, могуће је добити приход, продавајући перје мужјака, као сувенире.
 • Кожа од које се праве торбе, новчаници и друге галантеријске робе. Биће тражена јер има високу еластичност, отпорност на влагу и дуг радни век.
 • Узгојна птица. Ово је такође врста производа, јер узгајање нојева код куће добија на замаху.
 • Канџе и легло су такође роба! Канџе се могу продати произвођачима дугмади и затварача, а легло - као вредно ђубриво за земљиште.

Као што видите, узгајање нојева може бити врло профитабилно. Ако је прва ставка у вашим плановима профитабилност, онда је ово посао за вас.

Нојска јаја су популарна не само као храна, већ и као декоративни материјал

Како изградити бизнис?

Свако пословање започиње добро осмишљеним планом рада. У економији, то се назива бизнис план.Треба да буде јасно и изводљиво, не стављајтетрансценденталним задацима, прво морате припремити основу за њих. Узгој нојева као бизниса је предмет детаљне припреме.Типични пословни план састоји се од следећих ставки:

 • планови за обим производње и продаје финалног производа;
 • планове за набавку хране, електричне енергије и топлоте;
 • маркетинг (оправдање цијена, промоције, привлачење купаца);
 • организациона питања (информације о купцима и добављачима, запошљавање, тражење партнера);
 • објективна процена ризика;
 • финансијски планови (тражење извора финансирања, профитабилност, планирање поврата кредитног новца);
 • ​​
 • завршни дио (дефинирање крајњих циљева пословног плана, коначне информације).

Пошто су у почетној фази изградње предузећа потребни велики финансијски трошкови, пољопривредник мора да схвати да су његови ризици веома високи.Увек постоји шанса за инциденте на које он не може утицати.То могу бити природне катастрофе, неочекиване епидемије, смрт птица.У овом случају, фармер ће банкротирати чак и уз најстроже спровођење пословних планова.У свим другим случајевима узгајање нојева код куће може бити стабилан извор прихода.

Нојеви су велике птице, а улагање у њихово одржавање бит ће прилично велико

Први кораци

За изградњу фарме нојева, потребно је изнајмити велики комад земље.Ту су неке нијансе.Погодан за држање нојеване било који сајт. Треба да буде заштићен од ветра и добро осветљен. Не можете изабрати јефтиније мочваре или мочваре.

Пољопривредник мора попунити све потребне документе и дозволе. Онда запосли особље, не заборављајући да они нису само радници, већ и специјалиста за стоку, старатељ и ветеринар. Након тога слиједи куповина хране и опреме. Не препоручује се уштеда на квалитету и опремљености инкубатора. Одмах изабрати модел са мерењем температуре, одређивањем влажности и аутоматским окретањем јаја.

Када су локација и опрема спремни, можете купити птице. Обично купују неколико глава месечних пилића, као и женке и мушкарце у репродуктивном добу.

Прво купите већ излежене Страусутс

Методе садржаја

Први корак је да одлучимо како да узгајамо нојеве. Морате изабрати једну од три методе:

 • Интензивни садржај нојева. Птице ће се држати у малом простору у блиском контакту са сервисним особљем.
 • Екстензивно одржавање, тј. Велика територија је успостављена за птице, гдје су већину времена остављене за себе.
 • Полутензивни садржај нојева, у којем се успоставља блиски контакт са птицом на великим површинама.

Такође треба знати да је могуће узгајати стоку на једном нивоу, куповати и узгајати пилиће истих година пре клања.И према шеми на више нивоа, када се појединци различите старости узгајају у истом подручју.

Одржавање нојева на више нивоа подразумева одржавање птица различитог узраста у истом подручју

Избор пасмине

Најчешће, фармери преферирају узгој афричких нојева.То су велике непретенциозне птице тежине преко 160 кг.Они се не боје високих и ниских температура и непретенциозни у храни.

Аустралски емус се може узгајати.У овом случају, потребно је изградити одвојена кућишта за парове.Птица је углавном подложна клању за месо.Одрасла тежина до 75 кг.

Трећа врста нојева је јужноамерички Нанду.Ови нојеви су мањих димензија од афричких.Живе у малим стадима и јако воле воду.

Афрички ној је најпопуларнија раса за узгој

Организација за храњење

Правилна селекција залиха и хранилица игра велику улогу у организовању исхране.Нојеви једу похлепно и много.Због тога, да бисте избегли повреде, морате инсталирати неколико великих хранилица. Димензије се израчунавају на следећи начин: свака пилић има најмање 50 цм простора, а одрасли ној - 1,5 м.Дизајн хранилице треба да буде стабилан и згодан.Висина распореда - да се поклопи раст птица.

Најбоље је хранити сијено и гране нојева из јаслица.Њихова висина је око 70 цм од нивоа приземља.Као пијанац добро је користити јаке пластичне контејнере или обична корита.

Хранилици нојки треба да се инсталираат така, да не треба да се погнува

Селекција на крава

јака и добро храњена птица, потребно је правилно организовати избор хране.Храна треба да буде разноврсна и хранљива.

Прехрана ноја се састоји од:

 • минералних додатака који користе шљунак, фосфате, кречњак, калцијум и флуор;
 • груба храна, односно сено и слама;
 • свеже воће и поврће, диње и тиквице, бундеве, јабуке, краставци, ротквице или кромпир;
 • зелена трава, најбоља од луцерке, коприве, детелине или киное;Силажа;
 • рибље брашно и коштано брашно;
 • житарице и семена различитих усева;
 • витамини.

Упркос обимној листи производа, храњење нојева је потпуно једноставно.Они нису избирљиви и прождрљиви.Главна ствар је пратити неопходне пропорције хране за пилиће како би се добила здрава одрасла популација.

Пилићи су припремљени посебном мешавином дробљеног лишћа дјетелине (луцерке) и сточне хране са 20% садржаја протеина.

Као додатак протеинима, ној се мора хранити куваним јајима и скутом.Од четири недеље до три месеца у храни пилића не би требало да буде више од 12% влакана.Одвојено, нуде се ситни шљунак за мљевење грубе крмне траве и зеленила.

Нојеви се могу хранити бундевом

Одржавање здравља

Главне болести нојева су повезане са пробавом и респираторним инфекцијама.Да би се спречила масовна обољења на фарми нојева, неопходно је стриктно придржавање следећих стандарда:

 • чишћење просторија и територија треба да будедневно;
 • да су на фарми успостављене посебне карантинске оловке за болесне или само стечене птице;
 • просторије и опрему, укључујући хранилице и резервоаре за воду, треба редовно дезинфиковати;
 • радници, посебно они који се баве инкубаторима и младим животињама, морају се придржавати режима дезинфекције и користити рукавице;
 • редовно тестирање легла на заразне болести и паразите је обавезно;
 • мере за уништавање глодара треба да буду спроведене благовремено иу складу са мерама безбедности;
 • мора да се придржава распореда вакцинације птица;
 • вода у напитцима треба да буде довољна и да се дневно замењује свежом водом;
 • Фарма је нужно опремљена баријерама за отпрема.

Дакле, болести нојева су сведене на изоловане случајеве. Стока фарме је здрава и способна за размножавање.

Наоружани потребним знањем и документацијом, можете почети са уређењем фарме нојева.

Дани нису далеко, када се ваше пословање престане сматрати егзотичним, а јела од нојевог меса заузимају вриједно мјесто на нашим столовима.