Како узгајати кромпир у бурету Кромпир

Прољеће је у пуном замаху, па је вријеме да се бринемо о врту. Један од главних производа на столу већине породица је кромпир. Дакле, свако ко има барем малу парцелу жели да узгаја ово поврће које је популарно у сваком тренутку. Али шта ако се засади цела башта и за њу не остане ни мали врт? Али у овом случају постоји решење.

Раставане на кромпир в барел - нај-добър продукт за малите области

Алтернативна опција за садњу је кромпир у бачви. Овај метод култивације брзо добија на популарности и веома је ефикасан, штавише, прилично једноставан, али морате знати одређени број правила.Нико није измислио овај метод. Кромпир је случајно растао у торби која је пала у компост.Вртлари су прихватили ову идеју, побољшали процес и сам капацитет, а сада узгој кромпира у бачви више није иновација, већ излаз за оне људе који немају много земље.

Припрема бурета и садња кромпира

Да бисте узгајали културу, која ће као резултат одушевити вртлара, морате правилно изградити буре. Постоји много опција за израду контејнера за узгој кромпира, али најједноставније су:

  • Нормална бачва без дна. Имају пластику, дрвену илиметална бачва уклања дно, избушене стране рупе пречника око 1 цм на удаљености од 15 цм једна од друге. Рупе су потребне за вентилацију, тако да кисеоник храни земљу, а кромпир расте безбедно.
  • Дрвена или метална плетена конструкција. То може бити кошара висине више од 30 цм, а метода је добра јер већ постоје рупе у резервоару, тако да не можете бринути о вентилацији тла.
  • Изградња старих аутомобилских гума, које се стављају једна на другу.
  • Метална мрежа омотана у сламу.

Да би се земљиште било прикладно навлажити и оплодити, прије сијања у бурету, цријево с рупама по цијелој његовој дужини, пригушено у подножју, вертикално се спушта. Други крај црева, кроз који ће се проводити заливање и вентилација, остаје напољу. Након тога се у бачву сипа баштенско тло дебљине 10 цм, помијешано са компостом или иструнутим хумусом.

Размножите садни крумпир (може бити или цели плод или преполовљен), и поново великодушно посути земљом, пожељно 10-15 цм.

Црево се може полагати спирално на дно, а отворени крај оставити ван. Користећи пумпу, препоручује се испумпавање ваздуха и засићење земље на дну кисеоником, или влажење. Вештачки је неопходно да се доводи ваздух до дна цеви само ако нема довољно рупа за добру вентилацију.

Вса содба без дна може да се упораби за изработка на кромпир

.

Брига за бурад од кромпира

Земља у којој је планиранаслијетање, претходно калцинирано или на пари. То се ради тако да у бурету нема опасних бактерија или штеточина. У јесен, док се још припрема земља, третира се мешавином калијума и пепела, амонијум нитрата или двоструког суперфосфата. Важно је запамтити да пјесковито тло треба бити засићено магнезијум сулфатом и доломитним брашном.

Када се изданци од 2-3 цм појаве изнад земље, треба их поново напунити оплођеним земљиштем. Ово се ради тако да биљка не формира пуноправно лишће, и ставља све своје силе на развој кореновог система. У овом случају ће се појавити нови столони, који ће затим формирати кртоле са добром бербом кромпира.

Земља се прска сваки пут када се појављују клице док се бачва не напуни до 1 метра. Нема више потребе за пуњењем капацитета, то може довести до чињенице да ће све снаге ићи на формирање кореновог система и неће бити потенцијала за висококвалитетне гомоље. Све време од садње до жетве кромпира, земљиште треба пажљиво залијевати, избегавајући чак и најмање исушивање.

Земљиште у бачвама не смије бити веће од метра у висину

.

Храњење кромпира

Препоручује се искусним баштованима да оплоде бачве, јер се у затвореном простору залиха хранива брзо исцрпљује. Традиционално, слој стајњака се поставља испод сјеменског материјала. Такође, биљку можете нахранити специјалним смешама - стајњак и тресет. Супстанце душика и калијума засићују земљу када врхови расту за око 10-12види

Сва ђубрива треба убризгавати у земљиште у течном облику, тако да су корисне компоненте добро и равномерно распоређене по запремини барела и ударити у сваки гомољ.

За присталице еколошки чистих производа и искључиво органских ђубрива, разне инфузије сидерата ће добро функционисати. То су биљке које се посебно узгајају како би обогатиле тло корисним супстанцама. Добар је за храњење такве инфузије: лутајуће гавран + коров дводомне коприве, који се мора сипати у буре 1-2 пута недељно.

Зрели кромпир треба да се излије из бурета

Кромпир из раног стадијума треба само једном оплодити, а каснијим је потребно два оброка. Али злоупотреба ђубрива које садрже азот доводи до акумулације нитрата у кромпиру, што негативно утиче на квалитет усева и његово складиштење.Уреа и други азотни додаци треба да се припреме заједно са поташом.

Ако је довољно времена прошло, врхови су постали жути и осушени, онда је вријеме за жетву. Да бисте то урадили, једноставно раставите цев. Правилном конструкцијом резервоара, пажљивим наводњавањем и његом, берба ће сигурно задовољити и искусне и почетничке фармере.

Користи кромпира у бурету

Узгој кромпира у бачви има велики број предности, почевши од уштеде простора и завршавајући са чињеницом да ниједан штеточина или болест не може продријети у контејнер. Осим тога, неће бити потребно да се коров и крумпир.Вода у цеви неће стагнирати, па се кртоле кромпира не савијају.Ова култура расте и сазрева много брже него у врту.

Након жетве, земљиште се не би требало бацати, јер га је довољно засадити зеленим гнојивом, а сљедеће године опет можете узгајати одличан кромпир.