Како узгајати кромпир холандском технологијом? Кромпир

Кромпир је једна од најпопуларнијих поврћа у многим земљама света.Укључивањем овог производа у хранљиву исхрану, организму можете обезбедити есенцијалне витамине и минерале.Домаћице кувају разна јела са куваним, печеним и прженим кромпиром, а пољопривредници и вртлари посвећују много времена и енергије њеној култивацији.Узгој кромпира користећи холандску технологију омогућава да се добије пристојна жетва, а елементи ове методе се лако примењују у било којој области.

Холандска технологија је једна од најнапреднијих у узгоју кромпира

Принципи технологије

Холандска метода је употреба одређених сортних крумпира и здравог семенаматеријал са великим процентом клијања. Овај метод подразумева правилну припрему земљишта и обезбеђивање редовног одржавања усева. Основни услови укључују:

 • усклађеност са моделом слијетања;
 • обавезно измјењивање плодних усева;
 • употреба разних ђубрива и хербицида;
 • правовремена берба садног материјала;
 • обрада са посебном опремом.

Потпуно придржавање технологије омогућава одличне приносе

Холандске сорте кромпира

За садњу су одабране само високородне сорте за ову методу. Данас их је лако купити.То су Мона Лиса, Фрисиа, Лади Анна, Марфена, Рези, Санте, Дапхне, Клеопатра, Дидо, Аладин и други. Остатак холандских сорти се такође може безбедно користити, пошто су претходно проучавали њихове карактеристике и адаптивне способности.

Следователни сорти се считаат за нај-популарни:

 • Санте даје гомоље у облику овала са жутим месом и многим очима. Главни услов за његову обраду је довољна удаљеност између кревета. Веома је отпоран на болести.
 • Средње касна сорта Еба најбоље се узгаја на земљишту са високим садржајем песка. Његове кртоле се разликују по кожи и жутом месу. Овај кромпир је погодан за гајење по холандској методи. Чува се дуго времена и често се користи у припреми чипса.
 • Цондор је средње рана сорта. Кртоле дугуљастог овалног облика имају одличан укус, жуто месо и црвену кожу. Погодан је за садњу на сваком тлу и има добру отпорност на разне болести.
 • Агрииа кромпир производи обилан род хомогених гомоља које имају укусну пулпу. Садржи оптималну количину суве материје и погодан је за прераду. Ова сорта захтева редовно заливање.
 • Романо кромпир има гомоље црвене коже и бело месо. Овај среднеранни разред се узгаја на холандски начин на различитим тлима. Жетва се састоји од великих исредње коренасто поврће са одличним укусом.
 • Рани степен Клеопатре ће омогућити добијање црвених гомоља правилног овалног облика са месом светло жуте боје. Отпоран је на болести и узгаја се на иловастим или пјесковитим тлима, а има и добру очуваност. Овај кромпир је погодан за пржење и кључање.
 • Ариелова популарност је због лакоће одржавања, одличног укуса и мириса. Ова рана сорта даје стабилан усев у свим временским условима. Гомољи су прилично велики и имају црвену кожу. Нервозно га наводњавала. Понекад му недостају природне падавине.
 • Естима је средње рана сорта и производи велике гомоље дивног укуса и крем боје. Познат је у многим земљама и отпоран је на различите врсте болести.

Кромпир Мона Лиса спада в сорте с високи приноски

.

Ове сорте привлаче потрошаче својим раним сазревањем, пристојним приносом и отпорношћу на вирус. За најбоље резултате, потребно је користити неколико сорти кромпира за садњу.

Међутим, високи приноси се могу гарантовати само ако се поштују сва правила узгоја према холандској методи.

Како припремити земљиште

Метода холандског језика укључује редовну промену усева на пољу и простор између редова од најмање седамдесет пет центиметара. Препоручљиво је посадити кромпир на једном месту једном у три или четири године. Најбољи претходни усеви ће бити озима пшеница, грашак илиграх.Парцела треба да изабере глатку, без падина.Потребно је унапријед припремити терен за садњу, означити и ископати парцелу.

Према холандској методи, земљиште за узгој не би требало да буде превише мокро.Потребан садржај хумуса у садном слоју је најмање 2%.Најбоље пристаје у растреситу земљу.Због тога га почињу да припремају на јесен, а на пролеће се гаје или гњече једноставним вилицама, копају до дубине од око 25 центиметара.

Тълък треба да се преработуваат унапред, пре појавуваве на {тетите инсекти.Биљке се третирају пестицидима како би се заштитили од колорадо крумпира, направили хербициде у тлу.

Велике фарме користе специјалне сејалице за равномерно постављање сјемена и култиватора дискова за орање земљишта.Ова метода омогућава да се земља засити кисеоником.Већина вртлара у малим подручјима користи виљушке, лопате или плугове.Вилице морају да имају специфичан мерач дубине да би се избегло разбијање капилара земљишта.

Употреба машини за садеж кромпир знатно повечава принос

Како посадити кромпир

Један од важних аспеката ове методе је садња кромпира који је већ прошао.Материјал сјемена мора се проклијати и загријати у просторији са добрим освјетљењем.Тада ће семе имати стопостотну клијавост.Клијање не би требало да пређе пола центиметра.Гомољи за садњу бирају мале величине са пречником не већим од 5 цмпотпуно здрав.

Начин на холандската култивација не отнаса до разкорак между припрема на зема и процесот на засадаване на зеленето.То може довести до сухоће тла и губитка његових својстава. Можете почети када је земља топла и лабава, осушила се и не лепи се за лопату. Многи почињу садити кромпир у априлу, ау јуну добијају први усев.

Садња кромпира треба да се врши коришћењем вучених садилица за истовремену ђубрење кромпира. Омогућавају вам равномерно постављање гомоља у земљу. Обично се са стотињак квадратних метара сади од четири стотине до хиљаду кртола кромпира. Посађене су не дубље од 5 центиметара. На једном квадратном метру налази се тридесетак грмља. Ово је оптимална количина за овај метод.

Свака јажица се третира дрвеним пепелом, затим се кромпир излаже и прекрива земљом, стварајући врхове. Да би се заштитио од пужева и кукаца, у бушотину се додаје мало љуштуре лука. Различити сјеменски материјал се полаже одвојено, јер се вријеме сазревања плода може разликовати.

Вучена сејалица може истовремено сејати и оплодити кромпир

Скрб за слетање

Холандски начин узгоја укључује прераду између редова не раније од двије седмице након садње. Тада се већ појављује коров, а кромпир се приказује на површини. Вртлари обављају прву обрану биљке. За чишћење корова користити глодалицу која вам омогућава да се брзо ослободите штетних биљака иу једнакој мериизмерите влагу око гомоља. Након неколико дана, врши се поновно хиллинг и формирају се виши гребени.

По холандској методи, императив је да се свака садња третира хербицидима.

За контролу болести, хемикалије се користе око пет пута по сезони. Обрада почиње да се спроводи тек након првих знакова фитопхоре. Болесни грмови морају копати и уништити.

Према овој методи, потребно је залијевати садњу око пет пута по сезони. Обавезно им обезбедите влагу у следећим периодима:

 • пре цветања грмља;
 • 10 дана након што су увенули;
 • 20 дана након другог заливања.

Важно је не претјеривати, јер ће то довести до труљења гомоља.

Млински култиватор брзо и ефикасно уклања коров

Берба и складиштење

На великим пољима, врхови су потпуно изрезани уз помоћ посебне опреме, а ражањ или оштрица се користи на малим баштама. Након тога, гомољи остају у земљи неколико дана како би кора постала јача, а приликом копања кромпир је мање оштећен. Овај метод помаже да се смањи ризик од ширења болести од врха до гомоља.

Неопходно је да се жетва усјева на вријеме, узимајући у обзир даљње циљеве. Ако је воће потребно за семе, жетва се врши почетком августа. Ако се кромпир користи у прехрамбене сврхе, он се бере крајем августа.

Кромпир израстао уХоландски метод треба чувати на добро проветреном, хладном месту.Може бити подрум, подрум или шупа.Неопходно је унапред припремити складиштење кромпира, очистити га од земље и крхотина, сушити и дезинфиковати.Пакује се у врећице и сортира свака два или три мјесеца, уклањајући труле гомоље.

Данското технологиа на изготовление на холандскиат като като във връзка е в многих Европејци.На крају крајева, овај метод вам омогућава да добијете обилну жетву висококвалитетног поврћа.Многи баштовани у нашој земљи користе холандску методу, стварајући идеалне услове за узгој тврдог и укусног кромпира.