Како убрзати зрење грожђа?

Током зиме сањамо свеже воће и бобице. Једно од најомиљенијих бобица међу Русима који живе у умјереним и хладним климама је грожђе. Горко или слатко, бијело или црвено, средње или велике, грожђе никога неће оставити равнодушним. Дакле, људи који су укључени у његову култивацију, тако је важно да се жетва што је раније могуће.

Могуће је убрзати зрење грожђа једноставним методама

Питање како убрзати зрење грожђа дају многи. Много је метода за убрзање зрења плода грожђа различитих сорти. Размотрите најефикасније.

Малчирање

Интегрални помагач у брзом расту, цватњи и сазријевању плодова је топлина, у вечерњим и ноћним сатима земља и зрак око грожђа се хлади, како би се топлина око биљке задржала што је дуже могуће, препоручује се да се врши малчирање.Земља око стабљике биљке прекривена је црним густим филмом који ће апсорбовати топлоту и, ноћу, дати је биљци.После тогаће убрзати раст грма и смањити период зрења грожђа.Метода се најчешће користи за узгој сорти просјечне зрелости.

Малчирање грожђа може се извршити и са сламом

Загревање

Поред малчирања, постоји још један начин загревања простора око грожђа.За њега ће нам требати камење и бетонске плочице које су преостале након полагања трага на Вашем терену, битуменског лака или црне боје.Плочицу средње величине са битуменским лаком или црном бојом пажљиво положимо око грожђа, поспите малом количином камења.

Црна, као у случају малчирања, привлачи топлоту, а камење ће истјецати текућину када залије.Након ових манипулација, изглед плода не траје дуго.

Мешање земљишта

Често, нарочито када је земља глина, корени биљака се слабо развијају.Овај проблем се може решити мешањем земљишта са другим компонентама.Требат ће нам пијесак или мало камење (ријечни облаци ће добро радити).Помешајте земљиште са камењем или песком.Тада ће тло постати опуштеније и моћи ће "дисати".Такође, корени биљака могу слободно расти.Вода и ђубриво биће боље испоручени до корена, тако да ће плодови почети да расту брже.

Грожђе као што је додавање камења у тло

Звоњење

Метод звоњења је такође погодан за убрзање сазревања грожђа.Поступак везивања грожђа је једноставан и ефикасан.Да бисте је задржали, потребно је да припремите мали нож, направите рез на два места по целом ободу гране (или дебла), уклоните коре између места сечења.Поступак се мора обавити прије појаве бобица на гроздовима.Звоњење омогућава корисним супстанцама и течностима да дођу до места где расту бобице, да се концентришу на месту цветања, да помогну формирање и сазревање што је пре могуће у години.Такође, овај метод се користи ако је потребно не само убрзати настанак и сазревање плодова, већ и повећати запремину добијеног усева.Међутим, у овом случају, процедура треба да се спроведе када се бобице већ појаве и имају пречник не већи од 10 мм.Метода је најпогоднија за узгој сорти просјечне зрелости.

Уклањање незнатног дела плодова

Са гранама и гроздовима уклањамо необрађене или неисправне бобице.То ће помоћи да се повећа принос и убрза његово сазревање. Ова метода је ефикасна због чињенице да се хранљиве материје неће преносити на бобице, које више нису у стању да се правилно формирају, а здрави плодови ће добити више есенцијалних супстанци.Али не уклањајте више од 20% бобица.У кластерима, где има тако мало бобица, овај поступак се не спроводи.

Недостатни кластери и подстандардни плодови треба да се одстрањува

Ембоссинг

Произведено отстранаване на врхове на цветове и да хранениа достижу цветове ибобице, али не у гранама које не носе.Врх сваке гране која је превише издужена је уклоњена.маказе за орезивање. Као резултат тога, бобице брже сазревају. Метода је релевантна за биљке сорти просјечне зрелости.

Пинцхинг Степцхилдрен

Номади другог реда заустављени су на самом почетку своје формације. То омогућава да се преостале гране боље формирају. Смањено је формирање старих оболелих листова. Млади здрави листови и гране расту и развијају се боље. То доприноси брзом развоју биљака. Метода је погодна за сорте средње зрелости.

Рационирање

Веома је важно да нема много бесплодних избојака.Побрините се да гране на којима се бобице формирају нису мање од два пута веће од празних.Тада биљка неће трошити елементе у траговима на беживотним изданцима. Посебно је метода релевантна за биљке касних сорти.

Рационирање грожђа - гране које носе воће би требало да буду 2 пута више од празних

Фолиарна исхрана

Постоје две опције за фолиарно храњење:

  • коришћење фосфора;
  • коришћењем амонијум молибдата.

За прву опцију, треба нам десет грама фосфора и десет литара воде. Прашак је растворен у води и мешан до потпуног растварања. Добијени раствор се распршује лишћем грожђа (у близини будућих цветова). Поступак се препоручује неколико недеља пре цветања. Метода је погодна за сорте касног зрења.

За другу опцију требамо десет грама.амонијум молибдат и десет литара воде. Ова супстанца се може наћи у баштенским радњама у облику таблета, што додатно додаје елементе у траговима. Прашак је растворен у води и мешан до потпуног растварања.

Добијени раствор се прска лишћем грожђа (у близини будућих цветова). Поступак се препоручује неколико недеља пре цветања.

Правовремено прекидање наводњавања грожђа

Да би се убрзало сазревање грожђа, препоручује се да се биљка потпуно заустави око десетог до петнаестог јула. Чињеница је да када се исхрана биљке не заустави, она полако формира цвијеће и бобице, а ако су бобице спремне за зрење, престаните залијевати, биљка, чак и ако је средње и касне сорте, производи зреле плодове много брже.

Заливање грожђа мора бити заустављено средином јула

Правилно постављање сорти грожђа

Биљке, посебно касније сорте, за брзи раст и рано сазревање плодова, важно је да имају довољно сунчеве светлости. Да бисмо то урадили, поставићемо редове са грожђем од севера до југа. Растојање између редова не би требало да пређе једну трећину висине решетке.

Правилна расподјела сунчевих зрака у редове омогућава јој да формира више сочних плодова, утјече на садржај шећера у бобицама и доприноси брзом зрењу.

Ако све ове методе примијените у пракси, сигурно ћете смањити период сазревања плодова и изглед сочнеукусно грожђе барем пар недеља раније од осталих вртлара.