Како треба узгајати Пекинг купус из саднице купуса

Пекински купус се односи на ране зреле зељасте биљке.Може се засадити неколико пута годишње и уживати у жетви здраве и укусне биљке, садржи много корисних минерала и витамина који позитивно утичу на здравље људи.

Пекиншки купус је погодно засађен кроз саднице

Опис врста купуса

Пекиншке сорте купуса ће се узгајати на рамену и неискусном вртлару.Довољно је да се схвати шта је то пекиншко зеље.Одредите које сорте желите да растете, на основу карактеристика сорте и вашег климатског региона и услова земљишта.

Можете узгајати исти купус из семена и садница, али други метод вам омогућава да добијете жетву раније од других усева.Стога је овај метод пожељнији.

Главне карактеристике кинеских купусових захтева у здравству:

  • кратки дневни ред;
  • умерена температура: поподне - 18, ноћу-8;
  • редовно наводњавање за наводњавање;
  • дорада и отпуштање тла.

Пекиншке сорте купуса расту на плодном земљишту са високим садржајем азота и калцијума. Иначе, храните земљу органским ђубривом и сложеним ђубривима пре садње.Да би се избегла акумулација нитрата у глави, боље је да се обавите прелив пре садње, а не током његовог раста.

Пекиншки купус преферира плодно тло

Према облику главице купуса, пекиншки купус је:

  • цилиндрични;
  • дуги овални;
  • кратак овал.
Њена густина може бити лабава или густа. Распон боја главе варира од жуте до засићене зелене боје. Узгој кинеског купуса осигурава пољопривреднику и потрошачима прехрамбени производ који све више добија на популарности. Растућа потражња за производом због корисности и укуса. А прилика да се беру купус неколико пута по сезони наглашава предности његовог узгоја.

Пекиншки купус се може садити и узгајати у различитим регионима земље у стакленицима или на отвореном.Будући да са прекомерно дугим данима и топлим климама, купус даје снагу расту перја и цветању, најбоље је садити садни материјал у условима стаклене баште.

Брига за биљку је једноставна и конзистентна, ако се придржавате свих потребних нијанси, обезбедићете себи обилну жетву кинеског купуса.

Пекиншки купус дугуљастог облика најпопуларнији међу потрошачима

Како расти из садница

Узгој Пекиншког купуса није тешко. Проблем са њом расте је у томе што она под многим условима пуца на стреле. Пуцање је повезано са променом климатских услова. Пекиншки купус који се гаји за семе треба дуги светлосни дан - најмање тринаест сати. Ако светлост утиче на биљку мањеу дванаест сати одустаје од снаге да створи и развије главу купуса.

Ова биљка може издржати температуру испод нуле, јер је отпорна на хладноћу.Да би се избегли саднице и цветне стрелице, саднице треба засадити у одређено време у кући.

Избор отпорних сорти помаже да се избегне цветање.Приликом садње и транспорта садница не узнемиравајте корење и држите удаљеност између садница.

Правилно посадите семе на садницама код куће почетком пролећа.Свако од три семена ставите у одвојене посуде у којима сте већ налили хранљиву смешу.Узгој садница се исправно наставља да од три изданака остављате једног од најјачих, а остатак пажљиво уклоните.

У једном лонцу треба да постоји један изданак пекинског купуса

После три недеље, саднице формирају по пет листова.У овом тренутку, можете садити саднице на отвореном терену.Посадити треба пазити да коренски систем није оштећен.Након завршетка садње, садни материјал се залијева.Први пут након што сте пресадили биљку, створите вештачку сенку и скратите дужину дневне светлости на локацији.Сјетва сјемена у земљу требала би бити на почетку прољећа, како би већ у јуну добили прву жетву кинеског купуса.Тако ћете имати времена да сакупите још један или два усева.

Сијати сјемење за саднице у засебне шоље, нећете оштетити коренски систем током трансплантације.Узгој и сетва семена за саднице није тешка, сложеност убрига ће бити за узгој купуса.

Могуће је сијати и узгајати саднице у условима стакленика или на отвореном.у зависности од климе у региону.

Када ћете на јесен узгајати купус, сетва семена у земљу почиње у другој половини јула.Сетва се врши на три семена у једној бушотини.Потребно их је засадити у размаку између редова од четрдесетак центиметара.Како се саднице сазријевају, уклоните слабе изданке, остављајући у сваком реду један јак кревет.

Када је потребно три недеље после сетве, земља око садње је спудирана.Пре него што су листови купуса затворени, он се уклања и оплоди азотом.Након затварања лишћа, парцела се поново чисти од корова.

Када се саднице пренесу на локацију, наводњавање треба обавити на начин наводњавања како би се избјегло прекомјерно влажење мјеста.Ако је заливање претјерано, купус може ослабити и постати рањив на штеточине и болести.

Када се купус узгаја у неприкладним климатским условима, треба га садити и узгајати у стакленику.