Како ставити штапиће Еггплант

Патлиџан, или како га називају "плави" људи, уопште није поврће, већ бобица са посебним укусом.И плаве су јер сјајна кора има спој делфинидина, који цвијећу даје плаву боју, а тим крушколиким плодовима тамно плаву, густу љубичасту, готово црну боју.Узгој ове биљке у стакленику се не разликује много од узгоја усева на отвореном пољу.За раст и правилан развој ових плодова потребно је благовремено држање патлиџана и пажљива заштита од напада инсеката.

Правилно формиране грмове патлиџана

Карактеристике патлиџана

Сваки узгајивач поврћа жели да расте у стакленику или на воћњаку.угодан у боји и количини.Али не постаје све ово.Ова биљка је хировита, боји се промаја, влажности, температурних режима и одговарајућег осветљења у стакленику.Уз поштовање сложених мера, препорука и уз помоћ савета искусних стручњака и агронома, жетва патлиџана у стакленику неће вас разочарати.

И што је најважније, у процесу збрињавања ове биљке треба узети у обзир штављење, неутрализирајући пасторке.

Узгој патлиџана

Ако се бавите узгојем поврћа на отвореним површинама, морате се побринути за сунце,заштићен од вјетра. За жетву је важно користити иловаче и лагано пешчано тло. У супротном случају, потребно је претходно оплодити земљу тресетом или хумусом. Додавање пиљевине, резање сламе или речни песак неће ометати. Много ће олакшати тешка тла, а резултат је бољи. За жетву патлиџана, не мало важних ствари је време пресађивања.

Ако биљке нису засађене на вријеме, њихов принос може пасти на 60%. Пре него што се земља загреје до температуре од + 15 ° Ц, садња садница нема никаквог смисла.

Ове биљке су нежне и ломљиве, тако да морате поступати пажљиво (могуће оштећење стабљике или корена садница). За спречавање свих врста инфекција и инсеката паразити у земљи неће спречити додавање дрвеног пепела, мешавине мангана и Фитоспорина.

Неопходни догађаји и посинак

Заједно са остатком поврћа, патлиџан није много другачији у погледу уклањања посинка. Највише култивисане сорте, због њихове најбоље продуктивности, треба да се ослободе степенастих пупољака да формирају компактан грм.

Присуство многих посинка у биљци успорава његов раст и сазревање плодова.

Потомци, на било који начин настоје да се укоренеју међу листовима на главном стаблу биљке и ако се не уклоне на време, патлиџан ће се претворити у густ и бујан грм, а јајник плода неће пасти без времена да сазри.

Постоје многа мишљења о убадању патлиџана. Један за, други против ове методе.Да бисте добили добру жетву потребно је да правилно формирате грм, то јест, посинак патлиџан. За ово се уклапају високе сорте. Са правилним приступом поступку уклањања пасторка постиже се најбољи проценат приноса.

Означавање повећава усеве

Пре него што почнете да уклањате пасторке, грмове треба везати, јер са великим бројем јајника, стабљика је подложна прекомерном оптерећењу и може се сломити.

Да би се то спречило, потребно је обезбедити жицу на коју је конопац или коноп везан преко целог реда изнад врхова биљака. Потребно је извршити подвезицу испод сваког гранања грма. И сада можете да пређете на процес уклањања посинка биљке.

Између четрнаестог, двадесетог дана након садње патлиџана у отвореном тлу, потребно је формирати грм, за који ћемо уклонити непотребне клице. Да би се повећао проценат жетве, добија се већи притисак. Прво, сви избојци, листови, цветови који расту на главном стаблу на дну гранања су уклоњени. Да би стезили сам грм за гранање и биљку, потребно је да то буде мало касније.

Жбуње треба да почне да се формира две недеље после искрцавања

На крајот на сезона на растение е време да се зграбува врхови на стапките. То се ради како би се спријечио раст дебла у висину, те како би се осигурао проток храњивих твари изравно у плод.

Планира се грм биљкеузгајају се у стакленику са три шеме - могућност остављања једног главног стабла, два или три најјача стабла.За високе сорте патлиџана који се узгајају у малим пластеницима или пластеницима, прихватљива је једнослојна метода, која штеди простор у стакленику.Користећи ову шему када се узгаја у стакленику, потребно је згњечити врх када биљка достигне висину од тридесет центиметара, што омогућава формирање бочних изданака.Ефективна схема - у два или више стабљика.Не оставља ни један, већ неколико степеница.

За хибридне сорте које се узгајају не у стакленику, већ на отвореном пољу, можете измијенити правила за уклањање посинка:

  • уклањање грма из вишка изданака;
  • задржати снажне стабљике;
  • на сваком изданку, одсечите врх са јајником, ограничите раст у висини;
  • Уклоњене су пасторке које се поново појављују, допуштајући нутријентима да теку директно у плод.

Операција за уклањање пастрмака патлиџана треба да се изводи једном у две недеље.

Са правим приступом особитостима узгоја овог поврћа и формирањем грмља, 12 пуних плодова из грмља није граница.Пролазак је изузетно потребан и важан, али такођер није потребно претјерати.Месари се непрекидно уклањају током читавог живота.Не заборавите на уклањање жутих и доњих великих листова.

Боље је да се одмах ослободите растућег грмља биљке, грмље заражене вирусом су безнадежно болесне инеизлечив.

Уклањање пасторка и доњег лишћа олакшат ће жетву и поштедјети вас воћа које су испод стандарда.Преостали плодови добијају више минерала и расту боље, формирајући јак плод, мање подложан инфекцијама.Повећајте жетву слушајући савете професионалаца!