Како стабљика пистација расте орах

Цонтент
 1. Хабитат
 2. Описание
 3. 9) Плодови стабла пистаћа
 4. Карактеристике
 5. Култивација

од древних цветних биљака на земљи.Претпоставља се да је родно место овог дрвета је Иран.

Пистаци расте на дрвећу

Станиште

Блиски Исток и Централна Азија сматрају се домовином ових ораха, у овим земљама, пистације су се култивисалезамного векова.Не постоје само култивисане врсте, већ и дивље врсте које су распрострањене у суптропским климатским зонама.Ријетко се стабла пистаћа могу наћи у сушној клими Африке, у Калифорнији, Мексику, у Централној Азији, и изузетно су ријетки на сјеверу Кине.

У индустријском смислу, пистација се узгаја од средине20. векау Турској, Шпанији и Сирији.

Поред услова константне суше и високих температура, пистација лако подноси ниске температуре, а тиме и широку географију станишта станишта.

Пистаци могу бити дивљи и култивисани

Опис

Како расту пистације: то је јако разграната биљка са јаким гранама, расте до висине од 6м. Има густу прелепу круну, налик на лопту.Одрасли узорак може бити мањи од 1 м висок, јер расте веома споро.

Крона може бити вечно зелена или отпасти у одређено доба године.

ПистацхиоШуме практично нема, биљка се најчешће налази сама.

У зависности од опсега, стабло пистаћа такође има различите листове: може бити или светло зелене боје једноставног типа, или тамно зелене боје перја или тролиста.

Пистацхио Фруитс

Пистација плод је коштуница. Налазе се на дрвету у облику великих гроздова. Пистације се бере само када почну да пуцају и отварају горњи слој љуске. Пистаци су мали ораси, прекривени густим оклопом. Они садрже висок ниво витамина Б6, калијума, магнезијума, фосфора и бакра, гвожђа и разних органских аминокиселина.Хранљиве материје и елементи у траговима садржани у пистаћама добро су прихваћени од стране људског тела, јер се налазе у лако пробављивим облицима.

\ т

Дрвеће пистација има више карактеристика:

 1. Оне су дуговјечне, често живе више од 600 година, али се ријетко могу наћи случајеви старији од 800 година.
 2. Цвате од марта до априла. Цветови су црвено-жути, достижу дужину од 7 цм.
 3. Дводомна биљка, тако да су грмови и мушки и женски. Плодови дозријевају од септембра до новембра.
 4. Воће садржи етерична уља и друге корисне елементе у траговима. Они доприносе одржавању виталности и ослобађању ендорфина. Помажу јачању костију тела и елиминацији холестерола.
 5. Једном када матица сазри, постаје светло беж.
 6. Коријени стабла су веома јаки и дуги, омогућава дрвету да расте на стрмим падинама и литицама.

Раније су пистаћи сакупљани ноћу, јер лишће емитује етерична уља која су опасна по здравље, од којих се особа може разболети и могу се појавити знакови гушења. ​​Процес је сада потпуно аутоматизован, омогућавајући жетву без угрожавања људског здравља.

Пистаци цветови имају црвено-жуту боју

Култивација

Како пистације расту у модерним условима: узгајају се тако да мушкарци и женепојединци су били у близини, па се опрашивање јавља ефикасније.

Један мушкарац може оплодити до десет женских стабала.

Иако се стабљике пистаћа размножавају резањем, то не значи да се пистација не може узгајати из семена.У већини земаља, семе се користи за узгој.Да би се биљке укоријениле, потребно је обогатити земљиште калцијем.

Дрвеће пистација расте веома споро и почињу да доносе плодове у осмој години живота, ако је материјал за сечење коришћен као садни материјал и на дванаестој години живота, ако је семе коришћено за садњу.

Коренов систем биљке састоји се од 2 слоја, а првих 10 година живота дрво активно повећава свој коријенски потенцијал.Због првог слоја, биљка се храни током активне сезоне раста, други слој коријена помаже пистаћу да добије залихе хранљивих материја из основних слојева земље.Највиши принос култивисани пистацијастабла дају двадесету годину живота, без обзира који материјал је коришћен током садње.