Како спровести формирање грмова краставаца у стакленику?Краставци

Грм краставца нема јак коренски систем, тако да сама биљка током процеса раста не може у потпуности да обезбеди све јајнике неопходним хранљивим састојцима. Да би се грм правилно развио и донио висок принос, неопходно је спровести такву процедуру као што је формирање грма краставца. Ова мера је неопходна и утиче не само на број плодова, већ и на њихов квалитет.

Формирање краставаца треба почети што је прије могуће

Опште информације

Узгој краставаца у стакленику или на врту у близини куће не захтијева дубоко познавање биологије или агрономије, само треба научити низ нијанси и вјешто их користити. У процесу раста грмља у стакленику, појављивање женских цветова расте паралелно са активацијом гранања. Једно главно стабло је родитељ мушког цвећа. Зато је важно знати како се у стакленику формирају краставци, тако да се грм веже и доноси жетву.Већина фармера користи систем за штипање, који је оптимална техника за правилно формирање грмља главне масе сорти краставца.Вреди напоменути чињеницу да је шаблон штипања обичних сорти краставаца донекле различит од процеса формирања хибридних хибрида.

Ако говоримо о формирању грма који клизи на отвореном тлу, ондаовде се препоручује другачији начин формирања, јер штипање неће бити ефикасно.На отвореном врту, појављује се истовремено цветање женског и мушког рода, које покрива и главно стабло и изданке, почевши од првог реда.

Процес штипања и уклањања јајника се пожељно изводи помоћу оштрог стерилног инструмента како би се минимално повредило кошницу и не изазвало развој инфекције.

Обрезивање нежељених изданака треба обавити чистим алатима

Формирање грма у условима стаклене баште

Без обзира на дизајн стаклене баште, направљен је од филма или поликарбонатаСистем пластичних краставаца се не мења.Стабљике грма приликом искрцаја стаклене баште треба везати на специјалне носаче (решетке) висине од 1,5 до 2 метра.По истеку недеље од слетања грмља, можете почети да се вежете.Главна ствар је да се осигура да стабљике нису превише затегнуте или стегнуте, што може довести до њихове смрти.

Процес формирања почиње након што стабљика избаци 8-9 нових листова.На крају крајева, уз активно формирање јајника, развој грма успорава, јер се све корисне супстанце шаљу да активирају раст плодова.

За добијање равних и крупних плодова, препоруча се оставити неке од најразвијенијих краставаца око 5 и 6 синуса, а остатак уклонити.У следећој груди, уклоните цео јајник, у 8, такође оставите пар од три воћа.Овај образац бриге ће омогућити равномерно воће.да се развије и да не постане мања.

Узгој краставаца у стакленику подразумијева правилно формирање грма на решетки. Ако не исечете вишак изданака у времену, зарасла грмља ће постати уточиште за штеточине и болести.

Уверите се да је растојање између грмља најмање 50 цм, а када се стабљика уздигне до врха решетке, вреди штипање. У овом случају, штипање се врши преко 2-3 лишћа главног стабљика после последњег левог воћа.

Ако стакленик није јако простран, да би се добио максималан број краставаца, баштовани често иду на различите трикове. На пример, након што главни кљун расте до крова стаклене баште, баца се преко решетке и спушта, отварајући место за раст и штипање поред самог тла.

Шема формације: редови жица, штипање снопа и заслепљивање летака

Формирање грма у врту

Узгој краставаца на отвореном пољу без подвезица је још лакши, у ту сврху нису потребне корак по корак упуте. Главна ствар је да се штрцање појави након што се на главном стаблу појави четврти лист, а онда ће бочни изданци, који су носиоци женског цвећа, почети да расту и доносе плодове.

Имајте на уму да неке врсте хибридних краставаца углавном производе женске цветове, па им уопште није потребан процес формирања.Сортни краставци расту у другачијој шеми и захтијевају одређене услове за његу, стога се препоруча да почетнички вртлари купују малопре него што пређемо на узгој таквих краставаца.Данас говоримо о стандардним варијантама краставаца, који чешће од других узгајају вртлара у својим двориштима у пластеницима и на отвореном.

Понекад се штипање врши готово свакодневно, нарочито средином љета уз активан раст грмља.Зато се почетницима вртларима препоручује да не посаде један хектар земље краставцима да би били физички способни да се на прави начин брину о њима.Држите се правила: "Боље мање, али боље."

Ако учите из својих грешака, можете пронаћи методе које ће, ако се правилно користе, појачати високе приносе до јесени.

У периоду активног раста потребно је скоро свакодневно стезање

Неколико корисних препорука о томе како правилно формирати краставце:

  • Пинцхинги пожељно је уклонити екстра изданке рано ујутро, тако да ће се током дана "рана" осушити и не узроковати развој инфекције.
  • Док се не појави пети лист, ослободите се свих јајника на грму, они неће дозволити да грмље ојача и да се правилно развија.
  • Није битно ако формирате грм у стакленику или на отвореном пољу, али не преврните бичеве и не увијте их, јер то може изазвати одбацивање плода.
  • Уклоните доње листове са стабљике и сушене изданке који чувају нездраву атмосферу и одузимају део светлости и ваздуха.
  • Празни изданци су бољи.избришите тако да не само одузму хранљиве материје и нису постали уточиште за инфекције.
  • ​​
  • Немогуће је уклонити више од 7 цм пуцњаве, ако штипање није учињено на време, оставите биљку саму, иначе може бити осуђена на смрт.У овом случају, главно стабло ће прихватити само уклањање точке раста.

Метода штипања не само да може повећати принос грмља, већ и продужити овај процес до касне јесени.Већ крајем августа ноћи постају хладне, а још увијек се жели јести домаће свјеже краставце;Да бисте то урадили, погледајте стабљику иза стабљике да бисте уклонили празне и пожутеле процесе.Након тога, бунари се пажљиво олабављују и посипају мешавином тресета и дрвеног пепела.

Сви аксиларни изданци су стегнути, залијевани топлим биљним расположењем и прекривени поликарбонатним филмом или конструкцијом.

После такве реанимације, грмови краставаца ће процветати један по један, и појавити ће се млади јајник.Овај метод не гарантује формирање великих плодова, али се и даље могу добити мале и укусне зеље у салати.