Како скупљати тиквице на локалитету

Тиквице су корисно и непретенциозно поврће, чија је култивација популарна, како међу искусним вртларима, тако и међу почетницима.Да бисте јели тиквице, потребно је жетву на време.Оптимални временски период за бербу је шест месеци.

Тиквице ће бити укусне ако буду прикупљене на време

Складиштење тиквица

Тиквице имају велики број сорти поврћа.Све тиквице се разликују по следећим параметрима:

  • облик плода;
  • боја коже;
  • метод ткања.

Конвулзије су првобитно подигнуте да би храниле животиње.Сточна храна тиквица је већа по величини, а укус поврћа није погодан за људску исхрану.Пољопривредници се баве узгојем поврћа малих и средњих сорти тиквица.

Да би се обавило дугорочно складиштење поврћа, потребно је на време жетву сквоша. Кад је зрела за зрење, могуће је сакупити тиквице, а све врсте поврћа треба ускладиштити.Немогуће је уклонити незрело воће или презрело.Зато је важно на време сакупљати поврће.

Када ћете уклонити биљке бундеве, изаберите биљке које су неоштећене и дођу до њихове зрелости.Ако тиквице нису зреле, време складиштења ће бити максимално неколико недеља, неће их бити могуће складиштити дуже време, тако да се незрела тиквица користи за јело.

Младе тиквице не могу се дуго чувати,пошто незрело воће може да труне или мења своје првобитне особине: постаће меко и неукусно. Ако је поврће презрело, користи се за кување кавијара. Морате да уклоните тиквице на време да бисте омогућили другим биљкама да се формирају.

Незреле тиквице се дуго не складиште

Зрелост тиквица

Време за жетву може бити одређено следећим параметрима:

  • изглед;
  • величина;
  • горњи слој поврћа.

Да би се одредило време зрелости плода према овим параметрима, фармер који је у својој парцели претходно узгаја тикве ове сорте. Кроз зрелост, кожа производа ће постати гушћа. Присуством тупог звука на фетусу могуће је одредити почетак зрелости. Тврдоћом стабљике може се открити зрење тиквица. Свака сорта има свој опис, који може открити сазревање бундеве.

За ефикасно жетву потребно је правилно извршити ову акцију. При сакупљању бундеве треба лако одвојити од бичева. Приликом сакупљања биљака ради складиштења за зиму, они се секу ножем или орезивачем.

За спровођење правилне бербе поврћа, равномеран рез обезбеђује дугорочно очување бундеве. Добро вријеме за скупљање тиквица у јесен, бундева сакупљених у љето треба одмах конзумирати.

Разлози за повређивање поврћа:

  • нетачна берба;
  • крива реза на стаблу;
  • не можете чувати поврће, ако је мањеоштећење.

Оштећене тиквице се не смеју складиштити

Ако се бундеве складиште у подруму или подруму, где је обезбеђено хладно место, време складиштења може бити око шест месеци.Свака врста која нема оштећења треба ставити у припремљене кутије, са сламом и пиљевином.Када се сјеменке бундеве положе на сламу, оне леже одвојено једна од друге, не додирујући се.

Зрела бундеве могу се складиштити чак и на балкону, складиште мора бити суво и заштићено од директне сунчеве свјетлости.Најбоље када се биљке држе на тамном месту.

Када производ није сазрео, треба га ставити у расхладну комору, као најбоље мјесто за осигурање сигурности производа.Млади представници бундеве у фрижидеру могу се чувати четрнаест дана.

Бундева се односи на поврће које је подложно продуженом складиштењу.Да би се поврће складиштило дуже вријеме, оно мора бити правилно сакупљено без оштећења и оштећења.