Како, шта и када оплодити грожђе

Грожђе је могуће узгајати не само у јужним крајевима, већ иу оштрој клими, гдје љето не траје дуго. Да би се добио стабилан и висок принос, биљка захтева пажљиву бригу. Његова главна компонента је ђубрење. Ово треба да се уради према одређеном обрасцу: врхунски завоји се разликују по сезони. Пре наношења, потребно је одредити врсту ђубрива, уз испитивање тла.

Шта биљка треба за храну

Грожђе се осећа лоше због недостатка хранљивих материја. Свака сезона и свака фаза развоја ђубрива је сопствена. Како оплодити грожђе и када доприносити:

 1. У пролеће, биљка захтева велику количину азота. Овај хемијски елемент је одговоран за изградњу зелене масе. До средине сезоне, количина азота се смањује. До краја лета је потпуно непотребно. Грожђе добија овај нутријент из амонијум нитрата или урее.
 2. Током цветања, грожђе треба фосфор. Плодови ће бити везани и брже ће сазревати ако се у ову фазу додају минерална ђубрива. Суперфосфат је најбоље рјешење. Постројење ће добро реаговати на увођење цинка. Овај минерал ће допринети повећању приноса.
 3. Након формирања јајника током лета, направитебезбедна минерална ђубрива која утичу на укус бобица. Бор даје шећерност, а магнезијум чини хлад, чини их сочним.
 4. У јесен, биљка треба калијум. Он убрзава зрење бобица и помаже грожђу да се припреми за зимску хладноћу.
 5. На почетку зиме, пожељно је додати бакар у задњи пролаз. Помоћи ће преживјети хладноћу и брзо пробудити биљку са почетком прољећа.

Пре наношења ђубрива важно је тестирати земљиште за ПХ баланс. Да бисте то урадили, у баштенској радњи морате купити посебан маркирни прах и извршити проверу. Ако је земља јако кисела и дода још више средстава за оксидацију, биљка ће умрети.

Није довољно знати које храњиве састојке грожђе треба у одређеном периоду. Важно је разумети постојећа ђубрива и изабрати савршено решење за ваш виноград.

Које су врсте завоја

Постоји неколико врста ђубрива за грожђе. Пре него што почнете да се пријављујете, морате да утврдите које хранљиве материје, којој групи припада, како утиче на биљку и земљиште. И тек након тога обавите облачење, позивајући се на вртларски календар. Хемијска ђубрива се могу поделити у неколико класа одједном, у зависности од главне компоненте.

Врста ђубрива Назив супстанци Акција
Азот Амонијев нитрат; амонијум сулфат и амонијум хлорид; натријум нитрат, уреа. Након наношења, тло постаје кисело, неутрализира се хидратизираним кречом илиу креди. Користи се за висок принос. Биљке добро реагују на увођење таквих ђубрива. Али са вишком постоји јака регресија у расту бобица, могуће је сушење грана, као и смрт коренског система. Универзални лек за све врсте грожђа, без обзира на регион раста - уреа. Неутралан је, али садржи довољно хранљивих материја које биљка треба за пун развој.
Поташ Калијум хлорид; силвините; калијум монофосфат. Омогућите побољшање ћелијског метаболизма. Процес фотосинтезе је бржи, културе лакше толеришу недостатак влаге. Калијумова ђубрива омогућавају биљци да преживе негативне температуре, повећавају отпорност грожђа на патогене микроорганизме.
Фосфорна киселина Суперфосфат; фосфатна стијена; талог. Омогућава бржи раст биљке, повећава њену отпорност на неповољне услове околине. Грожђе лако пролази кроз прољетно каљење, постајући мање осјетљиво на температурне промјене. Побољшава се репродуктивна функција биљке, повећава се принос.

Комплексна средства

Ова врста ђубрива обухвата лекове сложеног типа који су намењени решавању различитих проблема. Продају се у готовом облику, сигурно за бобице.

Азофоска

Балансирани лек Азофоска користи се не само за исхрану грожђа, већ и за све вртне културе. Састав укључује калијум, азот, фосфор и сумпор.

Таква комбинација супстанци дозвољава:

 • да побољша стабилност садница на екстремне температуре и садржај влаге у земљишту;
 • повећати имунитет на обичне болести;
 • повећавају приносе.

Азофоска садржи активне састојке у облику нитрата, што објашњава његову високу ефикасност.При поштовању концентрације лека и распореду увођења - потпуно безбедно.

Нитропхоска

Минерално ђубриво на бази азота, фосфора и калцијума - Нитропхоска.Има исту формулу са азофоском, али различит однос активних супстанци.Главна разлика је у томе што се магнезијум никада не додаје композицији.Нитропхоска је напреднија верзија азофоски.Принцип њиховог утицаја на постројење је идентичан.

Флоровит

Флоровит не садржи нитрате и има продужено дејство.Композиција обухвата чврсти и амидни азот, анхидрид фосфорне киселине, калијум оксид, сумпор, бор, бакар, гвожђе, цинк.Помаже биљци да брже ојача након зимске стагнације.Повећава имунитет грожђа, повећава отпорност на болести и инфекције.Убрзава раст и развој кореновог система, доприноси брзом формирању јајника.Неотрован за људе.

Бишал

Природни минерал с јаким анти-инфламаторним и антимикробним дејством - Бишал.Користи се не само у башти, већ иу медицинске сврхе.Природни производ који садржи: јод, бром, молибден, магнезијум, бор.Усед форповећава снагу кореновог система грожђа.

Повећава отпорност на разне болести и штетне инсекте. Промовише раст усева и побољшава квалитет бобица. Потпуно безбедан за људе.

Новоферт

Лијек топив у води на бази неколико мезо- и микроелемената одједном: магнезиј, калциј, сумпор, бакар, гвожђе, цинк и манган. Новоферт побољшава имунитет биљака и отпорност на неповољне услове околине.

Убрзава сезону раста, способан је да квалитативно и квантитативно утиче на усев. Не садржи нитрате, потпуно је безбедан за људе.

Цхелатин

Универзални Цхелатин садржи неопходна хранива за грожђе. Представљени су у облику који је доступан биљкама - хелатима. То побољшава његов ефекат на грожђе, чак и са фолијарним наношењем.

Побољшава процесе опрашивања, као и апсорпцију нутријената. Повећава принос, садржај витамина и шећера у плодовима. Штити биљку од многих болести, инфекција и штеточина.

Нормализује ћелијски метаболизам, побољшава процес фотосинтезе. Неотрован, али може изазвати развој алергијских реакција.

Нутривант Плус

Нутривант Плус, агенс за прераду грожђа, има продужени ефекат. Састоји се од фосфора, азота, калијума, магнезијума, мангана, бакра, цинка, гвожђа и молибдена. Јача раст и промовише развој биљака.

Снижава ниво нитрата у јагодамаправљење других ђубрива.Стимулира имунитет, повећава принос, смањује негативан утицај неповољних фактора околине.

Агро-Нова

Универзални лек за одржавање хранива за биљке је Агро-Нова.Погодан за храњење листова грожђа и метод коријена, од времена вегетације до жетве.

Омогућава биљци да лакше толерише излагање нитратима.Повећава отпорност грожђа на разне болести, гљивице и инфекције, као и на инсекте.

Органиц

Неки вртлари одбијају да додају хемикалије као ђубриво и покушају да користе органску материју.Потпуно је сигуран за грожђе и даје добре резултате.

Од хране за грожђе:

 • са стајњаком - најчешћим органским ђубривом.Боље је користити истрошену подлогу, она садржи више азотних, фосфорних и калијум оксида.Такође је потребно правити гној и садњу грожђа;
 • птичји измет - брзо ђубриво.Што је више концентрисан, то више садржи магнезијум оксид, сумпор и азот;
 • тресет - користи се у комбинацији са стајњаком или као самостално средство.Ако се користи без претходног компостирања, потребна је разградња.Потребно је више од других органских ђубрива.Не правите га као ђубриво приликом садње, грожђе малча са тресетом само у другој години;
 • Компост је мешавина разложених различитихоргански отпад. Садржи много азота, фосфора и калијум оксида. Додатно, компосту се додаје пепео, креда и хидратизовани креч како би се повећала алкалност. Хранљива својства таквог органског ђубрива нису лошија по квалитету од ђубрива;
 • пепео - садржи много калијума и фосфора, калцијума. Има јак алкални ефекат, примењен на киселим земљиштима.

Колико ђубрива је потребно

Како се храни грожђе, баштован сам одлучује, али обавезно проучите листу препоручених лекова у приручнику. Важно је не претјеривати, иначе ће биљка умрети.

Једноставан начин комбиновања облачења и превенције паразита је растварање дрвеног пепела у води и распршивање. Метода је сигурна чак и за већ зрелу културу.

Колико ђубрива треба применити у одређеном периоду зависи од прошлогодишњег усева и врсте земљишта у врту. Један килограм бобичастог воћа садржи: 6,5 г азота, 10 г калцијума, 4 г магнезијума, 2 г фосфора, 19 мг цинка, 17 мг бора, 7 мг бакра. Ако знате тачан принос из грма, помножите сваку норму са 10.

Овај број ће вам рећи о количини хранљивих материја које је биљка узела из земље за сезону за плодоношење. Не може се израчунати количина грожђа за корен, лишће, гране и изданке. Усредсредите се на вредности за плодоносење помножене са 2. Након калкулација могу се оплодити.

Методе примене

Постоје две опције за испоруку хранљивих материја биљци: директно у коренски систем или кроз његалишће.Свака метода одговара вашем типу ђубрива.

Радикална примена је подељена на два типа: континуална и локална.

Прва опција је погодна за припрему тла за садњу, или када је немогуће израчунати површину раста коријена грожђа.Добро рјешење за почетнике вртлара.

Недостаци: висока потрошња ђубрива;хранљиве материје постају доступне не само култури, већ и корову;потребу за копањем цијелог подручја обраде.Такође постоји ризик од спаљивања лишћа ако супстанца дође на њих.

Локална примена је погодна за било коју врсту ђубрива.Хранљиве материје иду директно до корена биљке.Главни недостатак је да је за такав рад потребно доста времена.

Храњење листова допуњује оплодњу коријенским путем.Такође вам омогућава да боље заштитите грожђе од напада штеточина.Најбоље вријеме за таква ђубрива - почетак вегетације, јесенска обрада се врши након жетве.

Други начин испоруке хранљивих материја грожђу је фолиарна исхрана.Метода се састоји од прскања грмља гнојивом.Листови активно апсорбују композицију и омогућавају вам да ефикасно дистрибуирате корисне елементе у целој биљци.

То омогућава јачање грожђа и повећање имунитета, повећање жетве и припремање грма за зимско мировање.Додатни корен често се комбинује са превентивним третманом различитих врста болести.Оба раствора се сипају у спреј ипровести прскање.

Календар храњења

Грожђе је потребно стално. Храњење се врши по потреби, али се не усредсређује само на ову врсту неге.

Постоји неколико фаза оплодње - календар оплодње ће помоћи вртлару да правилно дистрибуира активности.

 1. Пре слијетања. Поред јаме за извлачење извлачи се још једна велика количина ђубрива на дно. То ће бити извор биљних хранива у првој години. Процедура не замењује редовне додатке у сезони.
 2. Основно ђубрење. Горњи прељеви дају грожђе три пута: у јесен и на пролеће, у лето. У овом тренутку, биљци је потребно више азота и фосфора, калцијума и магнезијума. Са почетком загревања, око сваког грма су закопане додатне јаме за органска ђубрива.
 3. Додатно храњење. Од прољећа до јесени, у зими грожђе не треба гнојива. То може бити течни корен или фолијарна исхрана - прскање.